Bezoekerscentrum en cultuurhuis Huys Egmont

Huys Egmont | Slotweg 46-48 | 1934CN  Egmond aan den Hoef | FACEBOOK IEDERE DINSDAG T/M ZONDAG GEOPEND (10.00 - 16.00u) Huys Egmont is een cultuurhuis en bezoekerscentrum tegenover de overblijfselen van het stamslot van de heren van Egmond. In 2020 zijn het voormalig schooltje en oude raadhuis van de gemeente Egmond-Binnen volledig gerenoveerd en geschikt [...]

De Protestantse Kerk van de Egmonden

Even voorstellen De Protestantse Gemeente te Egmond is op 11 december 2006 formeel een feit geworden, nadat de hervormde gemeente en de gereformeerde kerk al in 1997 in SOW-Onze gemeente is een gemeente, een kerk die tijd en ruimte biedt voor viering en bezinning, voor eerbiedige, liefdevolle omgang met God en met elkaar, met het [...]

Vuurtoren J.C.J van Speijk Egmond

Opname van 26 maart 2016. Rond de Vuurtoren van Egmond aan Zee. Vuurtorens spreken tot de verbeelding en overal ter wereld zijn plaatsen met een vuurtoren een beetje bijzonder. De Egmonders, en velen met hen, houden intens van ‘hun’ toren die het aanzien van het dorp bepaalt. In vele huizen van de Egmonder, hier of [...]

De Fundamenten van het “Slot op den Hoef”

Het Slotkwartier is het oude centrum van Egmond aan den Hoef. Dit is een beeldschoon historisch gebied, omgeven door het Slotpark, waar u een kleine wandeling kunt maken. Het is goed toeven op het grasveld tussen de opgemetselde fundamenten van het Slot op den Hoef

Schelpenkabinet Egmond aan de Hoef

Een prachtige collectie schelpen in de beroemde ‘yellow room’ van Hoeve Overslot, ooit nog geschilderd door Florence Kate Upton en te zien in Het Louvre te Parijs.

Bunkermuseum Jansje Schong

In het kort Iedereen kent ze wel, de tientallen overblijfselen van onderdelen van de voormalige Atlantikwall (verdedigingslinie) in de duinen en langs de kust. Soms gaat het om grote complexe ondergrondse gebouwen (bunkers) die vrij in of net onder het landschap bestaan en soms zijn het gebouwen die de directe omgeving domineren. In andere gevallen [...]

Welkom in Egmond aan den Hoef, een mooi dorp met historie.

‘De Hoef’ wordt omsloten door duingebied en weids polderland met molens. Het heeft een oude dorpskern met fraaie geveltjes. Schilderachtig: dat vonden ook de vele kunstenaars die hier vertoefden. Hier kunt u wandelen over de fundamenten van het legendarische ‘Slot op den Hoef, langs de slotgracht en de slotkapel . Een film over de Middeleeuwen kan hier zo beginnen. In het weekend is galerie de Kapberg ’s middags te bezoeken en op zondagmiddag staan de staldeuren open van de oude Hoeve Overslot en klinkt er muziek.

Veel wandel- en fietsroutes komen hier voorbij en het is maar een korte wandeling naar Egmond aan Zee. Parkeren is gratis in Egmond aan den Hoef.

Bollenvelden van Egmond aan den HoefFietsen en wandelen

Het aantal mogelijkheden voor fiets- en wandeltochten in de omgeving neemt alleen maar toe. Er zijn routes verkrijgbaar bij boekwinkel Dekker en Dekker op het Pompplein in Egmond aan Zee, bezoekerscentra in de duinen van de PWN en de abdij en sommige zijn ook nog gratis. Er zijn zelfs mogelijkheden om met een huifkar door het gebied te gaan. Op deze site vindt u een wandeling door Egmond aan Zee. Als u die wilt combineren met een bezoek aan het slot moet u wel op tijd beginnen.

Rentmeesters.

Als het grondgebied van de Abdij in Egmond-Binnen sterk uitbreidt, draagt de Abt in 1129 het beheer op aan een ’advocatus’ of rentmeester, een rijke boer die Berwouts heet. De rentmeester en zijn nazaten wone op een hoeve ten noorden van de Abdij en krijgen steeds meer macht. De elkaar opvolgende rentmeesters versterken hun hoeve tot een ronde burcht en al in 1170 bouwt Dodo van Egmond het eerste kasteel. Door aan de kruistochten deel te nemen wordt als beloning het rentmeesterschap erfelijk en het gebied tot heerlijkheid verklaard.

Lamoraal van Egmond.

Verreweg de beroemdste historische figuur in Egmond  is Lamoraal, de vierde graaf van Egmond. Hij is opperste legeraanvoerder van de koning van Spanje, ridder van het Gulden Vlies, grootgrondbezitter o.a. in Vlaanderen en Artois, en lid van de Raad van State evenals zijn vriend Willem van Oranje. Zijn bekendste daad voor de Egmonden is dat hij de Egmondermeer heeft laten inpolderen. Hij komt op voor de noden van het onderdrukte volk in de lage landen en dan wil de Spaanse bezetter hem kwijt. In 1568 wordt hij op bevel van Alva, samen met de graaf van Hoorne, op de Grote Markt te Brussel onthoofd.

Historische namen

Egmond aan den Hoef is een dorp met een heerlijk historische kern. Veel straatnamen herinneren aan de roemruchte historie zoals de Slotweg en de Lamoraalweg. Lamoraal is de voornaam van de beroemdste graaf van Egmond en die naam vinden we ook terug bij de muziekvereniging die al meer dan 100 jaar bestaat.

Het graaf Dirkplein is vernoemd naar de eerste graaf van Holland Dirk I die in 922 de voorloper van de Abdij van Egmond stichtte.

In de groene nieuwbouwwijken ten Noorden van het Slotkwartier, heet De Maria van Arkellaan naar de vrouw van Jan met de Bellen, Hij is een van de heren van Egmond die door dit huwelijk veel grondbezit verwierf.

Margaretha van Weerdenburg was de vrouw van de zeer invloedrijke Manke Jan, de eerste graaf van Egmond en ook zij kreeg een straat. De Sabina van Beierenlaan is genoemd naar de vrouw van Lamoraal. Toen haar man werd onthoofd, bleef zij achter met acht kinderen.

Bezoek aan de Slotkapel

De Slotkapel is nu alleen te bezoeken bij kerkelijke, culturele en andere evenementen zoals concerten, het museumweekend, herdenking op 4 mei, uitreiking van de Egmondse cultuurprijs, kunstmarkt, open Monumentendag en recepties. De kapel is bovendien een populaire trouwlocatie. In het herfst- en winterseizoen zijn er geregeld concerten, vaak op de zondagmiddag. Op Egmondonline vindt u onder evenementen agenda meer informatie indien dit het geval is.

Galerie de Kapberg

Acht exposities per jaar. In de historische kern van Egmond, bij de Slotkapel, staat een zeventiende-eeuwse kapberg die ooit diende voor de opslag van hooi. Voor de bouw werd gebruik gemaakt van wrakhout van gestrande schepen en in de kapzaal is dit nog te zien.

In deze kapberg vindt u een galerie die al meer dan dertig jaar wordt gerund door vrijwilligers met veel kunstzinnige ambitie. Z’n acht keer per jaar organiseren zij een nieuwe expositie met kunst uit diverse ‘disciplines’ en de kunstwerken komen hier fraai tot hun recht.

Grafische kunst is altijd op voorraad. De tentoongestelde werken worden verkocht, maar er is geen winstoogmerk.

Kanunnikenhuisjes. Verbonden met de kapberg zijn drie huisjes Slotweg 13, 15 en 17 uit de 17e eeuw, mogelijk uit 1629. Opvallend aan de pandjes zijn de drie bakstenen dakkapellen. De huisjes zijn bewoond en niet te bezoeken. Het geheel is een rijksmonument.

Openingstijden

De kapberg is elke vrijdagmiddag, zaterdag en zondag open van 13.30 – 17.00 uur en op afspraak.  Ook op bijzondere dagen zoals de kunstmarkt en het Hoever Dorpsfeest. Het bezoek aan de Kapberg is gratis. Wel staat er een busje voor vrijwillige bijdragen en ook heeft de Kapberg een groeiend aantal donateurs, die bepaalde voorrechten hebben. Vrijwilligers  beheren de kapberg.

Telefoon tijdens openingsuren: 072 506 2645.