Egmond aan den Hoef, bezoek het Slot en kom wandelen.

Koningsdag Egmond aan den Hoef

EGMOND AAN DEN HOEF - Het is weer mogelijk. Dit jaar wordt op Koningsdag - 27 april - weer een aantal activiteiten voor de jeugd van Egmond aan den Hoef georganiseerd met een versierde fietsenoptocht, kindervrijmarkt en activiteiten bij Dorpshuis Hanswijk. De ‘Versierde Fietsen’ optocht start 11.00 uur start vanaf Dorpshuis Hanswijk. Voorafgegaan door de [...]

Giepser in museumhoeve Overslot

Op zondag 17 april speelt de band Giepser in de sfeervolle ruimte van Hoeve Overslot. Giepser speelt eigen werk met invloeden uit de progressieve rock,

Verkeersknelpunten Egmond aan den Hoef

Verkeersknelpunten Egmond aan den Hoef Naast deze data wil de gemeente graag weten welke problemen bewoners en ondernemers in het verkeer in het dorp ervaren (Foto: Adobe Stock)   In Egmond aan den Hoef zorgt het verkeer regelmatig voor problemen. De kruising Egmonderstraatweg - Herenweg - Heilooer Zeeweg - Tijdverdrijflaan loopt soms vast. De Herenweg [...]

Bezoekerscentrum en cultuurhuis Huys Egmont

Bezoek Bezoekerscentrum en cultuurhuis Huys Egmont. Bezoek onze exposities, lees, kijk, onderzoek, speel en geniet van onze geschiedenis

Brouwerij Egmond – winkel en rondleidingen

Brouwerij Egmond is een zelfstandige brouwerij, en niet onder invloed staat van één van de grote brouwerijen.
Kom is langs voor een rondleiding en proeverij.

Wit kunstpaard verhuist van kruising Egmond aan Zee naar manege Egmond aan den Hoef

EGMOND AAN ZEE/ EGMOND AAN DEN HOEF – Het witte kunstpaard met het blauwe hondje op zijn rug, komt niet meer terug naar de kruising van de Nieuwe Egmonderstraatweg en de Sportlaan in Egmond aan Zee. De nieuwe verblijfplaats wordt Manege Groot aan de Herenweg in Egmond aan den Hoef. Het kunstpaard ‘Stairway to Ringo’ [...]

Welkom in Egmond aan den Hoef, een mooi dorp met historie.

‘De Hoef’ wordt omsloten door duingebied en weids polderland met molens. Het heeft een oude dorpskern met fraaie geveltjes. Schilderachtig: dat vonden ook de vele kunstenaars die hier vertoefden. Hier kunt u wandelen over de fundamenten van het legendarische ‘Slot op den Hoef, langs de slotgracht en de slotkapel . Een film over de Middeleeuwen kan hier zo beginnen. In het weekend is galerie de Kapberg ’s middags te bezoeken en op zondagmiddag staan de staldeuren open van de oude Hoeve Overslot en klinkt er muziek.

Veel wandel- en fietsroutes komen hier voorbij en het is maar een korte wandeling naar Egmond aan Zee. Parkeren is gratis in Egmond aan den Hoef.

Fietsen en wandelen

Het aantal mogelijkheden voor fiets- en wandeltochten in de omgeving neemt alleen maar toe. Er zijn routes verkrijgbaar bij boekwinkel Dekker en Dekker op het Pompplein in Egmond aan Zee, bezoekerscentra in de duinen van de PWN en de abdij en sommige zijn ook nog gratis. Er zijn zelfs mogelijkheden om met een huifkar door het gebied te gaan. Op deze site vindt u een wandeling door Egmond aan Zee. Als u die wilt combineren met een bezoek aan het slot moet u wel op tijd beginnen.

Instagram fotos van Egmond aan den hoef en de Brouwerij

This cut little church can be found in Egmond (aan de Hoef) and is called the Slotkapel, near the ruins of the former castle of Egmond. Did you know Egmond is a very popular place among tourists, for its beach, and shops/bars/restaurants?

#egmond #church #kerk #kirche #bluehour #loves_reflections #reflectionphotography #bns_reflection #raw_reflection #hello_worldpics #europetravel #wonderful_places #zoomnl #cameranu_nl #sonyalpha #sonynederland #sony14mmf18gm #oogvoornoordholland #wijzijnnhnieuws #nosindebuurt #yourshotphotographer #aov #illgrammers #tlpicks #super_holland #bestofnetherlands #dutchreview #egmondaandenhoef #alkmaarprachtstad #visitnetherlands
...

245 13

A glorious moment in Egmond aan den Hoef

This photo proves how import it is to be there
on time. Taken about 15 minutes before sunsrise
it only lasted a few minutes.
-
-
-
-
#spotsharenl
#dutchcaptures
#ig_discover_holland
#heelnederland_fotografeert
#nederland_ontdekt
#europestyle_netherlands
#ok_landscape
#everydaythenetherlands
#hollandinbeeld
#alluring_netherlands
#worldwide_moods
#landschapsfotografie
#oogvoornoordholland
#ig_nederlandontdekt
#nederlandopzijnmooist
#bollenvelden #egmond
#voorjaar #zoomnl
#hyacinths
#dutchlandscape
#natuurfotografie_nl
#hollandseluchten
#egmondaandenhoef
#sunrisesky
#sunrise_sunset
#sunrise_shotz
#insta_holland
#flowerfields
...

385 36

I’m taking out the Fujifilm 16-55mm lens more and more and really enjoy the flexibility of it.
Photo by remydewal_photography
.
Camera: Fujifilm XT-4
Lens: Fujifilm 16-55mm
.
.
.
#fujixpassion #dutch_shooters #holland_photolovers #ig_discover_holland #hollandse_foto #super_holland #hollandgram #hollandinbeeld #catch_holland #mooiholland #wonderful_holland #cameranu_nl #zoomnl #fujifilmnederland #fujifilm #heelnederland_fotografeert #fav_skies #mill #windmill #egmondaandenhoef #dutchlandscape #landscape #hollandinbeeld_molens
...

671 2

We have a natural rhythm, but often we don’t notice this. In nature I become aware of it again. I get back into the rhythm of the days, the weeks, the seasons. Swaying with the earthly tides...

Spending hours outside - while the wind plays with my hair - puts things in a broader perspective and makes them seem less important.

It can be a true adventure and surprisingly pleasant to step into where we belong, as Sylvain Tesson describes in his book Consolations of the Forest. He lived for a while in a Siberian cabin near a lake and wrote a book about it. While reading it, I was carried along in his rhythm, while he slowly surrenders to the breath of nature.
.
.
.
#thedreamersplace #naturelovers #naturephotography #spreadnaturelove #egmondaandenhoef #swan #zwaan #birdlove
...

159 7

#egmondbinnen#abdijvanegmond#topdag#wandeling ...

12 0

The connection from heaven & earth

#icm #icmphotography #icm_world #icm_photography #icm_gallery #naturephotography #naturelovers #abstractphotography #abstractart #likeapainting #egmondaandenhoef #blueandgreen
...

0 10

EGMOND AAN ZEE VOLGEBOEKT? HIER IS WELLICHT NOG WEL PLAATS

Rentmeesters.

Als het grondgebied van de Abdij in Egmond-Binnen sterk uitbreidt, draagt de Abt in 1129 het beheer op aan een ’advocatus’ of rentmeester, een rijke boer die Berwouts heet. De rentmeester en zijn nazaten wone op een hoeve ten noorden van de Abdij en krijgen steeds meer macht. De elkaar opvolgende rentmeesters versterken hun hoeve tot een ronde burcht en al in 1170 bouwt Dodo van Egmond het eerste kasteel. Door aan de kruistochten deel te nemen wordt als beloning het rentmeesterschap erfelijk en het gebied tot heerlijkheid verklaard.

Lamoraal van Egmond.

Verreweg de beroemdste historische figuur in Egmond  is Lamoraal, de vierde graaf van Egmond. Hij is opperste legeraanvoerder van de koning van Spanje, ridder van het Gulden Vlies, grootgrondbezitter o.a. in Vlaanderen en Artois, en lid van de Raad van State evenals zijn vriend Willem van Oranje. Zijn bekendste daad voor de Egmonden is dat hij de Egmondermeer heeft laten inpolderen. Hij komt op voor de noden van het onderdrukte volk in de lage landen en dan wil de Spaanse bezetter hem kwijt. In 1568 wordt hij op bevel van Alva, samen met de graaf van Hoorne, op de Grote Markt te Brussel onthoofd.

Historische namen

Egmond aan den Hoef is een dorp met een heerlijk historische kern. Veel straatnamen herinneren aan de roemruchte historie zoals de Slotweg en de Lamoraalweg. Lamoraal is de voornaam van de beroemdste graaf van Egmond en die naam vinden we ook terug bij de muziekvereniging die al meer dan 100 jaar bestaat.

Het graaf Dirkplein is vernoemd naar de eerste graaf van Holland Dirk I die in 922 de voorloper van de Abdij van Egmond stichtte.

In de groene nieuwbouwwijken ten Noorden van het Slotkwartier, heet De Maria van Arkellaan naar de vrouw van Jan met de Bellen, Hij is een van de heren van Egmond die door dit huwelijk veel grondbezit verwierf.

Margaretha van Weerdenburg was de vrouw van de zeer invloedrijke Manke Jan, de eerste graaf van Egmond en ook zij kreeg een straat. De Sabina van Beierenlaan is genoemd naar de vrouw van Lamoraal. Toen haar man werd onthoofd, bleef zij achter met acht kinderen.

Bezoek aan de Slotkapel

De Slotkapel is nu alleen te bezoeken bij kerkelijke, culturele en andere evenementen zoals concerten, het museumweekend, herdenking op 4 mei, uitreiking van de Egmondse cultuurprijs, kunstmarkt, open Monumentendag en recepties. De kapel is bovendien een populaire trouwlocatie. In het herfst- en winterseizoen zijn er geregeld concerten, vaak op de zondagmiddag. Op Egmondonline vindt u onder evenementen agenda meer informatie indien dit het geval is.

Galerie de Kapberg

Acht exposities per jaar. In de historische kern van Egmond, bij de Slotkapel, staat een zeventiende-eeuwse kapberg die ooit diende voor de opslag van hooi. Voor de bouw werd gebruik gemaakt van wrakhout van gestrande schepen en in de kapzaal is dit nog te zien.

In deze kapberg vindt u een galerie die al meer dan dertig jaar wordt gerund door vrijwilligers met veel kunstzinnige ambitie. Z’n acht keer per jaar organiseren zij een nieuwe expositie met kunst uit diverse ‘disciplines’ en de kunstwerken komen hier fraai tot hun recht.

Grafische kunst is altijd op voorraad. De tentoongestelde werken worden verkocht, maar er is geen winstoogmerk.

Kanunnikenhuisjes. Verbonden met de kapberg zijn drie huisjes Slotweg 13, 15 en 17 uit de 17e eeuw, mogelijk uit 1629. Opvallend aan de pandjes zijn de drie bakstenen dakkapellen. De huisjes zijn bewoond en niet te bezoeken. Het geheel is een rijksmonument.

Openingstijden

De kapberg is elke vrijdagmiddag, zaterdag en zondag open van 13.30 – 17.00 uur en op afspraak.  Ook op bijzondere dagen zoals de kunstmarkt en het Hoever Dorpsfeest. Het bezoek aan de Kapberg is gratis. Wel staat er een busje voor vrijwillige bijdragen en ook heeft de Kapberg een groeiend aantal donateurs, die bepaalde voorrechten hebben. Vrijwilligers  beheren de kapberg.

Slotkapel-egmond-aan-den-hoef
blank