Prins Hendrik Stichting - Museum - Zorgcirkel verzorgingshuis

De Prins Hendrik-Stichting is een paleisachtig gebouw dat typerend is voor Egmond aan Zee.

Het is genoemd naar de beschermheer van de stichting, Prins Hendrik “de Zeevaarder”, broer van Koning Willem III. In 1874 legde hij de eerste steen voor de voorloper van het huidige gebouw, dat in 1937 volgens ontwerp van C. Elffers werd gebouwd in de functionalistische stijl.

Prins Hendrik Museum
Prins Hendrik-Stichting Egmond

Tehuis voor oud-zeevarenden

In 1878 werd de Prins Hendrik Stichting bestemd tot nationale instelling voor oud-zeevarenden. Alles in dit bijzondere gebouw ademt de sfeer van de zeven zeeën, bevaren door haar voormalige bewoners. Glas-in-loodramen verbeelden het leven van de zeeman van de wieg tot het graf.

Rijksmonument

Het gebouw is sindsdien gerenoveerd, aangepast en uitgebreid, maar de oorspronkelijke vorm en inrichting zijn behouden en daarom heeft het de status van rijksmonument verkregen. Het pand dat er nu staat is de ‘derde versie’ van de PHS.

Zeevaartmuseum Prins Hendrik

Het museum dat zich in het complex bevindt, toont scheepsmodellen, maritieme schilderijen, antiek en curiosa die vooral door de bewoners zijn vervaardigd of verzameld. Het museum bevindt zich op de eerste verdieping van het monumentale verzorgingshuis.

Rondleidingen

Rondleiding op afspraak, ook mogelijk in combinatie met Museum van Egmond.
Het museum in de Prins Hendrik Stichting is dagelijks gratis toegankelijk.

In dit monumentale gebouw vindt u ook het “Museum Prins Hendrik de Zeevaarder”

Zorgcirkel Prins Hendrik Drone View 4K (Ultra-HD)

Over het Museum

Het Museum dat inmiddels meer dan 85 jaar bestaat in zijn huidige vorm en nog steeds ademt het gebouw en alles binnen één ding: de zee.

Het statige witte pand van de Prins Hendrik Stichting (PHS) aan de Voorstraat in het kustdorp is niet te missen. ‘Tehuis voor oud-zeelieden’, zo staat er op de toegangspoort. Vroeger werden er alleen zeelieden en hun weduwen opgevangen. Sinds de jaren zeventig worden ook ouderen toegelaten zonder maritieme achtergrond.

Het door vrijwilligers gerunde Museum Prins Hendrik de Zeevaarder, heeft een plek heeft op de eerste verdieping van het hoofdgebouw.

“Het pand is geheel gebouwd in stijl van de jaren dertig: veel glas, ijzer en beton. En als je hier aan komt, is het net alsof je de haven binnen vaart. Je komt thuis.

Glas-in-lood ramen

Het meest bijzondere zijn wel de glas-in-lood ramen, die vertellen het verhaal van een zeeman van wieg tot graf.”

“De Geschiedenis is echt bewaard”De vrijwilligers van het museum werden een aantal jaar geleden gevraagd om het verleden van de ‘Stichting’ te onderzoeken. In de kelders ontdekten ze dat bijna alles uit het verleden was bewaard gebleven, inclusief alle jaarverslagen, foto’s en originele telegrammen uit de Tweede Wereldoorlog, evenals de oprichtingsakte uit 1874.

Glas in Lood -Museum Prins Hendrik-ramen

Meer historie

De Prins Hendrik-Stichting, die haar naam ontleent aan de bijnaam “De Zeevaarder” van Prins Hendrik, de broer van Koning Willem III, werd opgericht in 1874.

Dit tehuis was bedoeld om oudere zeelieden en hun echtgenoten op te vangen tijdens epidemieën van cholera en typhus in Egmond aan Zee in de 19e eeuw. De diaconie van de Nederduits Hervormde Gemeente liep tegen problemen aan door de stijgende vraag naar armenzorg.

In de loop der jaren is de Prins Hendrik-Stichting uitgegroeid tot een algemeen tehuis voor ouderen. Het tehuis werd in 2005 overgedragen aan Stichting De Prins Hendrik en maakt nu onderdeel uit van de Zorgcirkel, een organisatie met verschillende woonvormen voor verzorging en verpleging in de regio. In 2020 werd de vereniging omgezet in de huidige stichting,

De Prins Hendrik Stichting sinds 1874. Het resterende vermogen na de overdracht van het tehuis vormt de basis voor het uitvoeren van de doelstellingen van de stichting.

(wellicht overlappen sommige teksten elkaar om het verhaal per alinea te ondersteunen)

De eerste verdieping waar het museum is gevestigd in het gebouw van de Prins Hendrik Stchting.

Klik op de foto om hem te vergroten

Museum op de eerste verdieping in het gebouw van de Prins hendrik stichting
Museum op de eerste verdieping in het gebouw van de Prins hendrik stichting
Museum op de eerste verdieping in het gebouw van de Prins hendrik stichting
Museum op de eerste verdieping in het gebouw van de Prins hendrik stichting
Museum op de eerste verdieping in het gebouw van de Prins hendrik stichting
Museum op de eerste verdieping in het gebouw van de Prins hendrik stichting
Museum op de eerste verdieping in het gebouw van de Prins hendrik stichting

Over onze Hendrik

Passages uit de column van Gerard Köhler: Het geheim van lijn 410 Zie flessenpost uit Egmond voor de hele column

Laat ik voordat ik over de stichting vertel eerste een wijdverbreid misverstand wegnemen. De stichting en straat zijn vernoemd naar Prins Hendrik, de jongere broer van Koning Willem III. En dus niet naar Prins Hendrik, de gemaal van Koningin Wilhelmina. Die heeft wel een straatnaam in Bergen

Maar goed, onze Hendrik, die van de stichting, de broer van Willem. Over die twee is ook een feuilleton te schrijven. De huidige soap rond William en Harry verbleekt er bij.

Even een paar feiten:

Willem wilde helemaal geen koning worden. Verbleef liever in de bordelen van Parijs. Op de dag dat zijn vader Willem II stierf nam Willem, die erbij was, gehaast een koets naar Engeland om daar langdurig te verblijven. En dat was niet omdat hij voor het koningschap vluchtte.

Dan stierf nog weer later de kerngezonde Prins Hendrik plotseling aan de mazelen. Dat je daaraan als volwassene dood ging was zelfs in de 19e eeuw uitzonderlijk. Hendrik was wel een van de rijkste mensen in Nederland, zijn broer Willem III zat op zwart zaad en was erfgenaam. Dit zijn de feiten. Maar een goed verhaal is altijd beter dan de feiten zei brouwerij autoriteit Fred Krop eens tegen mij. Ik twijfel nog steeds of dat nou een compliment was.

In de 19e eeuw kampte Egmond aan Zee met talloze epidemieën. In 1866 cholera, in 1871 typhus. Aan die laatste ziektegolf bezweken veel jonge vissers. Veel vrouwen, kinderen en ouderen raakten aangewezen op de armenzorg.

Collectes en loterijen

Collectes en loterijen werden gehouden om in hulp te voorzien. In 1873 was door de loterij uiteindelijk voldoende geld verzameld om een gesticht voor ouden van dagen op te richten. Hendrik had het grootste deel van de loten gekocht en paste een tekort nog weer bij.

Er werden regenten aangesteld en in 1875 opende het gebouw. Dat in het begin aan 7 mensen plaats bood. Meer kon niet vanwege geldgebrek. Overigens waren de eerste bewoners niet afkomstig uit Egmond. Vier uit Amsterdam, 2 uit Den Helder en een uit Rotterdam.

Er kwamen meer geldschieters en meer bewoners. Ook buitenlanders die op Nederlandse schepen hadden gevaren konden er na enige tijd terecht. In 1884 meldden zich een Duitser, een Zwitser en een Deen. Er volgden verbouwingen en in 1931 werd het huidige monumentale gebouw geopend. Daar kom ik om de 2 weken. Om te plassen, maar vooral voor het museum. Al die zeelieden hebben een indrukwekkende collectie bijeengebracht.

Het is vrij toegankelijk, het is in een geweldige ervaring. Telkens weer.

Schilderijen en handgemaakte schepen welke u kunt vinden in het Museum

Zorgcentrum de Zorgcirkel

Voorzieningen
Prins Hendrik heeft een receptie en een restaurant. Het restaurant is eveneens bestemd voor 55-plussers uit het dorp. Het restaurant is geopend van 12.00 – 13.30 uur en van 17.00 – 18.30 uur. ​U kunt er ook terecht als u iets te vieren heeft en uw appartement te klein is voor uw gezelschap. U kunt bij ons een ruimte huren en wij kunnen de catering verzorgen.

Verder is er een coffee corner annex café, terras, tuin (zowel besloten als open) en een winkeltje. Dan is er een kapper, een pedicure, opticien/audicien, artsenlaboratorium, huisartsenpost, bibliotheek, biljart, fitnessruimte en rolstoel- en rollator-onderhoud. 

Zorg en behandeling
Behalve een verzorgingshuis is Prins Hendrik een plek om te wonen voor mensen met dementie. Zij verblijven op de gesloten afdeling Karveel. Voor de zorg is een deskundig zorgteam aanwezig, een specialist ouderengeneeskunde en diverse therapeuten.

Aanvullende zorg
Als u intensieve zorg nodig heeft en u heeft een indicatie voor aanvullende zorg, dan houdt u gewoon uw eigen appartement, maar brengt de dag door in een gemeenschappelijke huiskamer. Hier bieden wij u een dagprogramma. Dit geldt zowel voor mensen met lichamelijke problemen als bij dementie.

Over deze pagina

De te lezen teksten, foto’s, video en andere info is verzameld van verschillende webpagina’s gevonden op het internet. De doelstelling van de pagina is om een pagina te hebben over de Prins Hendrik stichting en deze pagina heeft geen reclames of commercieel doel. Op voorhand excuus als ik teksten of foto’s heb gebruikt welke door u of uw bedrijf zijn gemaakt. Indien dit het geval is en u wilt deze verwijderd zien van deze pagina stuur even een e-mail naar [email protected]

Bronnen:

Erik

Webbouwer