Egmond bestaat uit drie dorpen: Egmond aan Zee, Egmond aan den Hoef en Egmond-Binnen. Egmond aan Zee heeft een geschiedenis als vissersplaatsje, dat begin 19e eeuw steeds meer veranderde in een heerlijke plek om vakantie te komen vieren.

Het is nog altijd een gezellige familiebadplaats waar jong en oud zich thuisvoelen, waar het levendig is, maar de rust van de natuur altijd dichtbij. Er zijn tal van leuke kleinschalige recreatieve voorzieningen in de omgeving.

Het hele jaar door komen bezoekers uit binnen- en buitenland naar onze gemeente voor een dagtochtje of een langdurig(er) verblijf. De gemeente heeft dan ook veel te bieden. Strand, bos, duinen, poldergebied en gezellige dorpen zijn de grootste publiekstrekkers.

Onze recreatievoorzieningen, musea, hotels, pensions, campings, winkelvoorzieningen en vele andere zaken sluiten daarop aan.

Aantrekkelijk in alle seizoenen

De drie Egmonden zijn het hele jaar aantrekkelijk zowel voor sportieve buitenmensen als voor bezoekers die houden van rust, schoonheid, cultuur en historie.

In Egmond-Binnen trekt de abdij bezoekers van heinde en verre.

In de prachtige historische kern van Egmond aan den Hoef liggen de fundamenten van wat ooit de schoonste en grootste burcht was van Holland.

Witte zandstranden

De gemeente Bergen heeft een oppervlakte van bijna 120 vierkante kilometer en bijna 32.000 inwoners.

Alle dorpen van de gemeente hebben gemeen dat ze in de buurt liggen van prachtige witte zandstranden, uitgestrekte duingebieden en hier en daar ook wat bos.

Inwoners uit buurgemeenten maken graag gebruik van de vele recreatieve en culturele voorzieningen die de gemeente te bieden heeft.

Gemeente Bergen

Sinds 2001 zijn de drie Egmonden geen zelfstandige gemeente maar valt onder de naam Bergen.

De gemeente bestaat uit meerdere dorpen en buurtschappen deze zijn: Aagtdorp – Bergen – Bergen aan Zee – Bregtdorp – Camperduin – Catrijp – Egmond-Binnen – Egmond aan den Hoef – Egmond aan Zee – Groet – Hargen – Rinnegom – Schoorldam en Schoorl – Wimmenum.

Bij de fusie is uitdrukkelijk beloofd dat elk dorp zijn eigen identiteit mag behouden en dat is ook voor de Egmonders heel belangrijk.