De Egmondse Redding’s brigade welke in 1928 is opgericht ten dienste van ongevallen op het Egmondse strand,  drenkelingen en  slachtoffers van en in of op de aangrenzende Noordzee. In de zomermaanden is de ERB actief op het Egmondse strand voor de bewaking taak maar vergeet niet dat de ERB het gehele jaar door inzetbaar is voor calamiteiten op het strand, in de Noordzee en in het duingebied.

rdb-1De Egmondse Reddingsbrigade heeft circa 150 leden. Ongeveer 75 leden worden actief ingezet tijdens de bewakingstaak. De overige leden zijn jeugdleden en oudere leden welke hun actieve tijd bij de reddingsbrigade hebben gehad.

Lid worden kan vanaf 11 jaar maar de minimale leeftijd voor de actieve bewakingstaak is 15 jaar. Je hoeft niet perse vanaf jongs af aan lid te worden, wanneer je oudere bent kan je ook zeker strandwacht worden.

De bekendste taak is de bewakingstaak welke in de zomermaanden wordt uitgevoerd. Maar ook buiten de bewakingstijden en buiten het zomermaanden is de ERB actief bij calamiteiten maar ook bij diverse evenementen.

 

De Egmondse Reddingsbrigade is een vrijwilligersorganisatie welke bestaat uit zo’n 75 actieve leden. Daarnaast zijn er circa 50 jeugdleden aan de ERB verbonden. Jeugdleden worden nog niet ingezet voor de repressieve taak.

Iedere bewakingsdag zijn minimaal twee ervaren strandwachten aanwezig, tijdens weekenddagen zijn vier strandwachten ingeroosterd. Voor onze bewakingstaak zijn circa 75 vrijwilligers beschikbaar.

Strandpost 072-506 1887
Alarmnummer 072-506 3312

Egmondse reddingsbrigade

De strandpost heeft de beschikking over diverse ruimtes:

 • Dagverblijf.
 • Communicatieruimte.
 • EHBO
 • Natte ruimte (voor onder andere reddingsvesten, overlevingspakken).
 • Kleedkamers (man/vrouw).
 • Keuken.
 • Berging (1x groot en 1x klein).
 • Toiletten (man/vrouw).
 • Douches (1x warm en 1x koud).

Naast deze strandpost staan ook nog een trekker hok (voor stalling materieel) en een brandstof hok (stalling brandstof/olie) op het strand.

De ERB-kazerne was voorheen in gebruik door de Brandweer en de ERB heeft tijdens de verhuizing van de Brandweer de kazerne van de gemeente (tijdelijk) toegewezen gekregen. In de kazerne wordt in de wintermaanden het materieel gestald en onderhoud gepleegd.
Daarnaast kunnen in de kazerne opleidingen gegeven worden.

Leden en lid worden

De Egmondse Reddingsbrigade heeft circa 180 leden. Ongeveer 100 leden worden actief ingezet tijdens de bewakingstaak. De overige leden zijn jeugdleden en oudere leden welke hun actieve tijd bij de reddingsbrigade hebben gehad. Lid worden kan vanaf 11 jaar maar de minimale leeftijd voor de actieve bewakingstaak is 15 jaar. Je hoeft niet perse vanaf jongs af aan lid te worden, wanneer je oudere bent kan je ook zeker strandwacht worden.

Spoed

De Egmondse Reddingsbrigade is 24 uur per dag, zeven dagen per week en 365 dagen per jaar inzetbaar voor calamiteiten op of om het Egmondse strand.

 • Voor directe noodhulp belt u: 1-1-2.

Strand en bewakeingspost

Vanaf 1 juni tot en met 15 september is de bewakingspost van de Egmondse Reddingsbrigade dagelijks minimaal geopend vanaf 09.00 tot 18.00 uur.

 • Strandpost: 072 506 18 87
 • Alarmlijn: 072 506 33 12

Het secretariaat

Voor informatie over inzetten en incidenten kunt u contact opnemen met de voorlichting.