Bergen Noord Holland

In en rondom Egmond (Gemeente Bergen)

De noordzeekust rond Egmond biedt u volop afwisseling. Het landschap is een duidelijk kustlandschap met veel zee, strand en duinen. Achter de duinenrij vindt u volop bollenvelden en polders.

Egmond ligt in een kustgebied wat zich uitstrekt van Wijk aan Zee tot Camperduin. Hiertussen treft u een bijzonder mooi duingebied aan. Zowel op de fiets als ook lopend kunt u hier zeer prettige uren doorbrengen.Bij Castricum (ongeveer 8 kilometer vanaf Egmond ligt het bezoekerscentrum “de Hoep”. Hier geeft de PWN een beeld van het duinbeheer, de flora en fauna van het gebied en de waterwinning.

Bergen – Noord Holland

Wie het dorp Bergen binnenrijdt weet het meteen: dit dorp is bijzonder. De mooie ligging aan bos en duin, vlak bij de zee geeft Bergen een haast mystieke uitstraling. Dat vinden ook de vele kunstenaars die hier al jaren wonen. Het licht, de ruimte en de lommerrijke lanen inspireren hen nog steeds tot het scheppen van veel moois.

De rond de in het oog springende Ruïnekerk vind je tal van boetiekjes, terrassen en gastvrije restaurants. En om de hoek fiets en wandel je zo het duinreservaat in.

Historie

Bergen-nh_wapenSinds ongeveer 1900 is Bergen een kunstenaarsdorp dat veel schilders, schrijvers en architecten aantrekt. Het Museum Kranenburgh in Bergen bevat een verzameling kunstwerken van deze Bergense School. De villawijk Park Meerwijk werd tussen 1915 en 1918 geheel in de stijl van de Amsterdamse School gebouwd. Aan de Buerweg hebben vooraanstaande kunstenaars gewoond. Er zijn regelmatig kunstmarkten in Bergen, jaarlijkse muziekfestivals (de Holland Music Sessions in augustus en Jazz & Sail in het eerste weekend van september) en een jaarlijks kunstfestival (de Kunst10daagse in oktober).

In Bergen staat ook het voormalige woonhuis van Adriaan Roland Holst (1888-1976), de “Prins der Nederlandse Dichters”. Hij woonde er van 1918 tot zijn dood in 1976. Sinds 2002 wordt het A. Roland Holsthuis aan de Nesdijk bij toerbeurt bewoond door verschillende schrijvers en dichters, die er vaak de laatste hand leggen aan nieuw te publiceren werk.

Bij Bergen staan ook twee poldermolens, de ene staat aan de Meerweg en de andere aan de Voert. Die aan de Meerweg is de Damlandermolen uit omstreeks 1700. De andere molen staat in het buitengebied van Bergen, in de Philisteinse polder ter hoogte van Het Woud. De molen draagt de naam Philisteinse Molen en dateert uit 1897.

 

Andere bezienswaardigheden in de gemeente Bergen zijn onder andere het Zeeaquarium (Bergen aan Zee), het Auto Union Museum met een verzameling oldtimers, het Museum Kranenburgh voor beeldende kunst en de historische musea Het Sterkenhuis (Bergen) en het Museum van Egmond (Egmond aan Zee). Op de eerste woensdag van augustus is in Bergen de traditionele lichtjesavond, waarbij de inwoners hun tuinen versieren met lampjes.

Ten noorden van het dorp Bergen liggen de Schoorlse Duinen. Dit uitgestrekte natuurgebied heeft de hoogste en breedste duinen van Nederland. Op sommige plaatsen zijn de duinen wel vijf kilometer breed. Midden in het gebied ligt De Kerf, een uniek brakwatergebied dat ontstaan is nadat in 1997 een opening in de duinenrij werd gegraven, zodat het zeewater bij hoogtij naar binnen kan stromen.

Het gemeentehuis van Bergen bevindt zich buiten de gemeente, in het naburige Alkmaar. Voor een beetje shopaholic is de ‘Heerlijkheid’ Bergen de hemel op aarde. Voor een klein dorp heeft het werkelijk een ongelofelijk groot aantal prachtige winkels. Van de meest trendy kleding-boetieks, stijlvolle interieurwinkels tot aan de Hema.

In de kern Bergen bepalen kunst, cultuur en cultuurhistorie de elementen de sfeer van het dorp. Nationaal en internationaal bekende evenementen als de Kunst 10-daagse, Holland Music Sessions, de lichtjesavond, de zomerse kunstmarkt en braderie trekken jaarlijks stromen bezoekers naar dit prachtige dorp.

Daarnaast zijn er de musea en galeries, een kunstenaarscentrum, de oude Ruïnekerk, verschillende mooie cafés en restaurants met gezellige terrassen, leuke boetiekjes en de kunstskibaan. Kortom, voldoende ingrediënten voor een gezellig, aangekleed en cultuurrijk dagje uit.

Really enjoyed 5 minutes of perfect light a few weeks ago at the Dutch coast. I don't often shoot seascapes but when I do, I really like it 😀

#seascapephotography #seascapes #landschapsfotograaf #bergenaanzee #noordzee #noordzeestrand #zonsondergang #dutchskies #zonsondergangfotografie #skyperfection
...

875 26

Mijn favo strandtenten in Noord-Holland 👇

Je zal maar zó dicht bij het strand wonen én de hele zomer nog voor de boeg hebben! 😍😍 Dubbele win! Reken maar dat ik kind aan huis ben bij een aantal hotspots aan de kust.

Dit zijn mijn lievelingsplekken aan zee hier in de buurt. Welke voeg jij toe aan het lijstje? 😍👇

Egmond:
- nautilusaanzee
- strandpaviljoen_de_uitkijk

Castricum:
- zeezichtcastricum
- clubzand
- zoomersaanzee
- deiningaanzee

Bergen:
- dejongensbaz
- blooming_beach

Zandvoort:
- tijnakersloot

Wijk aan Zee:
- alohawijkaanzee

Hapje, drankje en de dag afsluiten met een vette strandwandeling. Mij wel bellen 🙋🏽‍♀️ En waar kan ik dat beter op doen dan m'n nieuwe Palladiums die ik kreeg van thelittlegreenbag 🚶‍♀️? Daar tik ik zo alle hotspots aan de Noord-Hollandse kust mee af komende weken 😉

#thelittlegreenbag #palladium
...

457 38

Wat een prachtige lucht!! Al hopen we dat de lucht vandaag iets lichter gekleurd is ☀️🤞
📸 (en nominatie) zee_fotos_nl
.
.
.
#fotowedstrijd #oogvoornoordholland #noordholland #bergennh #bergenaanzee #noordzee #ig_discover_holland #nederlandseluchten #dutch_connextion #hollandbovenamsterdam #odeaanhetlandschapnh
...

2347 37

~ 💚 ~

Nu nog groen, de eerste paddestoelen al gespot, wanneer zullen de herfstkleuren 🍂 komen ?

#inhetbos #bergerbos #bergennoordholland #oogvoornoordholland #hollandbovenamsterdam #polderpictures #forestmood #boswandeling #frisseneushalen #reflection #forestwalk #forest_capture #nature_brilliance #nature_perfection #natuurinbeeld #natuurinnederland
...

0 25

Beach day. 🤍🍹🌊

Yesterday morning I had no idea that a few hours later I would end up in this place. I love the surprising effect one phone call can have. What’s on your planning today?!

#beachday #beachlife #beachbar #northsea #sealovers #septembersun #indiansummer #cocktailtime #mexicanmule #lifeisgoodtoday #grateful #bergenaanzee #hollandismooi #scotchandsoda #scotchonme
...

686 13

Een donkere lucht boven Bergen aan Zee ☁️

Bedankt voor het delen van deze gave foto! 📸 zee_fotos_nl

Heb jij ook een mooi plaatje geschoten in Bergen? Tag #bezoekbergen en wie weet delen we jouw foto!

#bezoekbergen #bergennh #kunstenaarsdorp #kunstenaarsdorpaanzee #bezoek #natuur #duinen #bergenaanzee
...

51 3

Amsterdamse School in het klein en buiten Amsterdam: tuinhuisje in park Meerwijk te Bergen. Tot stand gekomen in 1918 naar een ontwerp van J.F. Staal.
Opname naar het zuiden, 1 november 2020

Cottage (1918) at Bergen, an early and tiny example of Amsterdam School architecture.

#bergen #bergennoordholland #meerwijk #parkmeerwijk #tuinhuisje #cottage #interwarmodernism #expressionistarchitecture #amsterdamschoolarchitecture #amsterdamseschool #jfstaal #expressionismus #backsteinexpressionismus #brickwork #baksteen #backstein #noordholland #mooinoordholland #wanderlust #autumnvibes #herfst #herbst #gartenhaus #architecture #dutcharchitecture #holland #architectuur #architektur #symmetrie #symmetry #expressionismus
...

169 5

Thursday evening I went to one of my favorite locations; De Kerf.

The forecast for the day looked very promising with the right amount of high clouds and a clear horizon. Upon checking some weather apps during the day it looked like rain would come in from the south later in the evening.

On location I was all by myself (que Celine Dion🤣) and had all the time to find a good composition.

When the sun was setting, the magic happened🔥

I attached my new Kase magnetic filters and fired away😁

What a night!

#fujifilmxt4
#benro
#kasefilters_nl
#sunsetlovers
#dekerf
#schoorl
#bergenaanzee
#skyporn
#magic
#colorful
#sunset
#seascape
#beachlife
#reflection
...

708 93

Heksenschermpjes, so happy together 🍄🍄

#macro_captures_
#macroworld
#macro_brilliance
#macrofotografie
#cameraland_herfst21

#mushroom
#mushroomofinstagram
#mushroomphotography
#mushroomspotting
#mushroomsofinstagram

#paddenstoelenjacht
#paddenstoelenfotografie
#pilzesammeln
#pilze
#fungiphotography

#nature_perfection
#natuurfotografie_nl
#oogvoordeduinen
#bergenaanzee
#vroegevogels_vara

#nikond7200
#nikonfotografie
#heelholland_fotografeert
#noordhollandbovenamsterdam
#nederlandopzijnmooist

#natuurinnederland
#holland_best_pictures
#noordhollandinbeeld
#igholland
#ig_naturelovers
...

1219 30

I really do

#sandincuriousplaces
#aanzee
#bergenaanzee
#beach
#seaside
#sandybeach
#sand
#sandinmytoes
#sandinmyhair
#sandinmyshoes
#sandinmypants
#sandinmybeard
#ireallydo
...

19 3

Im schönen Ort Bergen, lässt sich das bunte Treiben in einen der vielen Straßencafés gut beobachten. #appeltaart #bergennoordholland #nordholland #niederlande #hollandurlaub #nordholland #urlaubinholland #lifeisgood #urlaub #vakantie #vakantieineigenland #holland #dankbar ...

31 3