Welkom in Egmond waar Strand, Zee, dorpse gezelligheid en geschiedenis samenkomen.

Het bekendste Dorp van de drie Egmonden.

Meer dan 1000 jaar geleden is het dorp ontstaan als vissersplaatsje, maar al sinds het begin van de vorige eeuw heeft het een toeristisch belang. Zowel het vissers- als het toeristische verleden zijn nog duidelijk in het straatbeeld terug te vinden.

Prominent aan de boulevard staat vuurtoren Jan van Speyk die vanuit het hele dorp te zien is.

Het dorp biedt de vakantieganger veel vertier. Terrassen, restaurants, en een winkelgebied met voor ieder wat wils. Zomers is er elke week wel een evenement met veel dorps entertainment waarvan u heerlijk op het Pompplein vanaf een terrasje kunt genieten.

De winkels zijn het hele jaar 7 dagen per week open en voor iedereen goed bereikbaar.

Laatste berichten

Egmond aan Zee’s Nieuwjaarsduik 2024: Een Frisse Start vol Gezelligheid!

De Egmondse Nieuwjaarsduik, die bekend staat als de gezelligste nieuwjaarsduik van Nederland, had dit jaar +/- 2000 deelnemers

Gratis parkeren en pendelbus – Transferium naar Egmond aan Zee 2023

Dit jaar kun je in juli en augustus makkelijk en gratis naar het strand van Egmond. Bij het parkeerterrein aan de Hogedijk tussen Egmond a/d Hoef en Egmond-Binnen

Spannend kinderverhaal over de Vuurtoren.

De kinderen liepen naar de ingang van de vuurtoren en klommen de smalle trappen op. Het was donker binnen, maar ze waren niet bang.

Een dag in Egmond

Kort verhaal: Het was een prachtige dag in Egmond, de zon scheen fel aan de blauwe hemel en een lichte bries bracht de geur van de zee met zich mee

Gezelligheid in Egmond aan Zee tijdens de paasdagen van 2023,

Als je wilt weten hoe gezellig het is in Egmond aan Zee tijdens de paasdagen van 2023, kijk dan deze video

Laadpalen in Egmond

Laadpalen in Egmond aan Zee Er zijn natuurlijk in een modern dorp als Egmond aan Zee verschillende lokaties waar u laadpalen kunt vinden. Op het kaartje ziet u waar!. Hoe werkt een laadpaal? Is de batterij van uw elektrische auto (bijna) leeg? Dan kunt u deze...

Woorden en uitdrukkingen uit DERP van A tot Z

Al die vreemde zinnen en woorden die u wellicht hoort als u in de buurt bent van de Werf (bij het bankie voor de Lido) of in de voorstraat. Dit is een woordenboek met van de Derpse taal.

De MICROBEN (Louk van Meurs)

De MICROBEN (Louk van Meurs)
Het kunstwerk is als een wirwar van 14 kleine kunstwerken ingegraven langs de Sportlaan in Egmond aan Zee

Uitzicht van Egmond aan Zee

De zee en het water

In Egmond aan Zee wordt van oudsher gestreden tegen het water. In de loop der eeuwen verdwenen geregeld delen van het dorp in zee, zoals in de 18e eeuw

De zee bracht ook veel voorspoed, want de inwoners van Egmond aan Zee verdienden de kost vooral met de visvangst. Zij bevoeren de zee met de Pinck en bomschuiten, scheepstypen die makkelijk op het strand konden worden getrokken.

In het begin van de 20e eeuw, met de opkomst van de stoomtrawlers, trokken veel Egmonders naar IJmuiden en gingen daar wonen. Veel doet nog denken aan het visserijverleden van Egmond, zoals de zogeheten vissershuisjes en het visserijmonument.

De Prins Hendrik Stichting is een markant gebouw en was oorspronkelijk een opvanghuis voor oud zeelieden. In het Museum van Egmond wordt een beeld gegeven van de historie. Ook de rondwandeling, georganiseerd door Stichting Historisch Egmond, laat het verleden zien.

Het brede strand biedt talloze mogelijkheden tot ontspanning: strandstoelen, ligbedden, windschermen en strandpaviljoens.  Ook zijn er uiteraard wandel-, zwem-, zeil- en surfmogelijkheden en is het mogelijk om deel te nemen aan bijvoorbeeld: Powerkitten of Branding kanoën wat een onvergetelijke strandervaring tot gevolg heeft.

Egmond aan Zee is vanaf het begin van de vorige eeuw zeer in trek bij toeristen die vooral kwamen voor de gezonde zeelucht. Met name vanuit de grote steden waren jonge kinderen te gast in één van de vele koloniehuizen. Hoog boven het dorp torent de vuurtoren Jan van Speijk uit 1834. Deze toren werd in 1838 uitgekozen als J.C.J van Speyk monument, ter nagedachtenis aan de Luitenant-ter-Zee, die liever de lucht in vloog dan zijn schip over te geven aan de vijand, de Belgen. Hij stak de voorraad kruit aan boord aan op 5 februari 1831. Behalve Van Speyk, vonden ook 25 andere bemanningsleden en een aantal Belgen de dood bij de ontploffing.

Even verderop bevindt zich het moderne reddingstation van de reddingsmaatschappij KNRM. Het reddingstation Egmond is betrokken geweest bij diverse beroemd geworden strandingen op de kust.

Egmond aan Zee verleden tijd

Geschiedenis

Als stichtingsjaar van Egmond aan Zee noemt men vaak het jaar 977.
Toen zou Walgerus, een hereboer uit Egmond-Binnen, tien huizen aan de zee hebben laten timmeren. Deze huizen waren bestemd voor een aantal arme gezinnen, die daar voor niets mochten wonen. Ze mochten vissen in de zee en de enige voorwaarde die deze Walgerus stelde, was, dat ze tien procent van hun visvangst aan de abdij in Egmond-Binnen zouden afstaan.

Het Dorp Egmond aan Zee anno Nu

Tegenwoordige tijd

1 januari 2001: Bergen,en Schoorl fuseren tot de nieuwe gemeente Bergen. Daarmee ontstaat een gemeente met een 21 kilometer lange kustlijn, een afwisselend landschap van strand, duinen, zee, bossen en velden en een rijk cultureel verleden en heden.

Wilt u als sympathisant meer betrokkenheid bij Egmond aan Zee van zoek dan een op google naar de website van Dorpsvereniging Egmond Parel aan Zee

ZIN IN EGMOND GEKREGEN BOEK DIRECT EEN WEEKEND WEG

Hotel Zeelui Egmond aan Zee

Zeelui ligt in Egmond aan Zee, op 800 meter van het strand en biedt een tuin en uitzicht op de tuin. Het hotel beschikt over familiekamers.

Strandhotel de Vassy

Hotel de Vassy heeft een unieke ligging tegenover de vuurtoren in Egmond aan Zee, op 50 meter van het strand en op 2 minuten van het centrum

Hotel de Boei

Hotel De Boei bevindt zich direct tegenover hoofd-strand-afgang van Egmond aan Zee. U vindt er ook een restaurant met een verwarmd terras.

Hotel Neptunes – Egmond aan Zee

Ons hotel bevindt zich aan de zuidzijde van het dorp. Rustig gelegen, direct aan het duinreservaat en vlakbij het strand en het dorp.

Hostel Stayokay Egmond * Goedkoop

Hostel Stayokay Egmond is een milieuvriendelijk hostel vlak bij de duinen en manage van Egmond. Het ligt op 3 km van het strand.

Hotel Mare Liberum | Egmond aan Zee

12 kamers met een mooi ingerichte heerlijke zitruimte en ruime 4 meter hoge eetzaal. Een perfecte locatie aan het begin van de gezellige dorpskern

Hotel Golfzang * Webcam

Golfzang op de Boulevard in Egmond aan Zee, direct aan het strand. Geniet dag en nacht van deze super scherpe beelden

Herberg Binnen

Herberg Binnen in Egmond Binnen Herberg Binnen ligt in Egmond-Binnen, op 2,6 km van het strand Egmond aan Zee, en biedt een restaurant, een bar en uitzicht op de tuin. Het hotel beschikt over kranten en een geldautomaat die gasten kunnen gebruiken. De kamers van het...

Hotel De Dennen Egmond

Hotel De Dennen ligt in een groene omgeving, op 100 meter van het centrum en op 500 meter van het strand. Er is gratis WiFi en een mooie tuin aanwezig, waar u optimaal van uw rust kunt geniete

Hotel Zuiderduin

Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee ligt slechts op 100 meter afstand van het strand. Met vele faciliteiten