Bunkermuseum Jansje Schong

In het kort

Iedereen kent ze wel, de tientallen overblijfselen van onderdelen van de voormalige Atlantikwall (verdedigingslinie) in de duinen en langs de kust.

Soms gaat het om grote complexe ondergrondse gebouwen (bunkers) die vrij in of net onder de duinrand bestaan en soms zijn het gebouwen die de directe omgeving domineren.

Bunkermuseum Jansje Schong is een bijzonder museum dat gevestigd is in een munitiebunker van het type V.F. 7a. Deze bunker, die onderdeel uitmaakte van de voormalige Atlantikwall, is in 2016 geopend als museum en toegankelijk gemaakt om bezoekers een unieke ervaring te bieden. Het museum bestaat uit twee kamers die goed toegankelijk zijn voor het publiek. Je vindt het in de Noord duinen van Egmond

Deze munitiebunker van het type V.F. 7a is in 2016 geopend als Bunkermuseum Jansje Schong. De bunker is weer helemaal opgeknapt en daarmee goed toegankelijk. Het museum bestaat uit twee kamers.

Collectie in het Bunkermuseum

In de collectie vind je een aantal zeldzame stukken zoals:

  • Een gesigneerde Mein Kampf
  • Een bord uit Hitlers Reichs Kanzlei
  • De stoel waar een verhaal aan vast zit
  • Unieke delen van de Dam Busters A for Apple welke in Castricum is neergestort en wij in 2017 de restanten hebben gevonden.
  • Een verzameling nummer-identieke bajonetten
  • Een deel van een raamluik uit Hitlers Berghof met daarin het verbrandde hout en stuk gesmolten camouflagenet
  • Originele versperringen van Egmonds strand.
  • In de filmkamer een aangrijpende film over het mijnenruimen na de oorlog door jonge Duitse dienstplichtige soldaten met daarbij restanten van de mijnen welke ze verwijderden.

Video Bunkermuseum Egmond

 

Collectie van zeldzame stukken

Het Bunkermuseum Jansje Schong herbergt een indrukwekkende collectie van zeldzame stukken. Onder de bijzondere voorwerpen bevindt zich een gesigneerde Mein Kampf, een bord uit Hitlers Reichs Kanzlei en zelfs een stoel met een interessant verhaal.

Daarnaast zijn er unieke delen te vinden van de Dam Busters A for Apple, het vliegtuig dat in Castricum is neergestort en waarvan de restanten in 2017 zijn ontdekt. Ook is er een verzameling nummer-identieke bajonetten, een deel van een raamluik uit Hitlers Berghof met verbrand hout en gesmolten camouflagenet, en originele versperringen van Egmonds strand.

Filmkamer, hoogtepunt van het museum

Een van de hoogtepunten van het museum is de filmkamer, waar een aangrijpende film wordt vertoond over het mijnenruimen na de oorlog door jonge Duitse dienstplichtige soldaten. Hierbij worden ook de restanten van de mijnen getoond die zij destijds hebben verwijderd. Deze film biedt een diepgaand inzicht in de gevaarlijke taak van deze soldaten en werpt licht op de naoorlogse periode.

Het Bunkermuseum Jansje Schong biedt bezoekers de mogelijkheid om een belangrijk deel van de geschiedenis van de Atlantikwall en de Tweede Wereldoorlog te ontdekken. Door het behoud van de bunkers en de tentoongestelde voorwerpen draagt het museum bij aan het bewaren van het cultureel erfgoed en het bewustzijn van het verleden.

Het verhaal van Jansje Schong

Alle inwoners van Egmond aan Zee werden in de Tweede Wereldoorlog geëvacueerd.

Het nabijgelegen Heiloo bood veel mensen onderdak, maar ook daar heerste gevaar.

Het Egmondse gezin Schong werd door een noodlottig ongeval getroffen, met desastreuze gevolgen.

Bekijk de video voor het hele verhaal.

Geschiedenis van de bunker

Daglicht na 67 jaar

Het was Piet Zwart uit Egmond aan Zee. Hij was één van de mensen die in opdracht van het Bureau Registratie Verdedigingswerken (BRV), alle verdedigingswerken zoals de bunkers aan de noordkant van Egmond aan Zee moest afsluiten en dicht moest metselen on er vervolgens een dikke laag zand overheen moest schuiven.

Het was nu dik twee jaar na het einde van de oorlog en Egmond aan Zee herstelde  langzaam maar gestaag weer op uit de Oorlog.

“Vergeten die rotzooi”, was het devies, we hebben wel wat beters te doen dan de jeugd telkenmale te moeten weg sturen bij die “bunkers”.

Het was warm die dinsdag 5 augustus, hij had er al een aantal gehad en dit was vandaag de laatste. Dit was een voormalige munitiebunker, één met twee grote ruimte’s en een lange galerij ervoor welke in verbinding stond met andere bunkers. Hierdoor konden de soldaten bij een aanval relatief veilig de munitie uit de munitie-bunker halen zonder het gevaar te lopen om alsnog beschoten te worden.

Eén kant van de bunker was inmiddels al dicht gemetseld, Piet maakte z’n spullen klaar om de andere kant ook dicht te metselen, toen hij bedacht om zijn handtekening op de muur te zetten: hij pakte zijn timmermanspotlood en schreef op de muur :

“P. Zwart , Trompstraat 5 , Egmond aan Zee , 5-08-1947”

Daarna tekende hij nog een drietal schepen op de muur voordat hij de bunker voorgoed dicht metselde… dacht hij..

“P. Zwart , Trompstraat 5 , Egmond aan Zee , 5-08-1947”

“P. Zwart , Trompstraat 5 , Egmond aan Zee , 5-08-1947”

Juli 2014,

Langzaam baant de graafmachine zich een weg door de zachte duingrond. Er wordt nu al een half uur puin en zand weggegraven. Het is warm die dag in Juli. Rondom de kuil de mensen van Stichting Egmond ’40-’45, vrijwilligers en mensen van de Haagse bunkerploeg. Op hun aanwijzing heeft de stichting deze bunker gevonden. Een ideale plek voor een museum over de periode ’40-’45.

De graafmachine komt nu bij een dichtgemetselde toegang… Nu moet er een doorgang door de muur worden gemaakt. Met behulp van een jekkerhamer en een aggregaat komt er langzaam licht na 67 jaar duisternis…

Nadat de ingang groot genoeg is om er door te kunnen gaat Martijn als eerste naar binnen: Gutentag…? geen reactie…

Na wat gelach volgen de anderen. De bunker wordt verkend en veilig bevonden voor verder onderzoek. Eén van de twee voormalige munitieruimte’s is te betreden, de ander ligt versperd door puin. De versperde ruimte is echter door een luchtschacht goed te bekijken, ook deze ruimte blijkt in perfecte staat. Na een tweetal uren te hebben doorgebracht in de bunker gaan we verder met ons onderzoek:

In wat voor staat zijn de aangebouwde tunnels?

Na de bunker te hebben dichtgemaakt wordt er weer 3 meter zand opgeschoven. Nu zijn de tunnels aan de beurt. Van deze blijken echter alleen de zijmuren nog te staan, de daken zijn gesloopt. De dag loopt op z’n einde, het duingebied wordt weer terug gegeven aan de natuur: zand wordt weer op de tunnels geschoven en helm wordt weer terug geplant.

Voor ons is deze dag een succes: Stichting Egmond ’40-’45 heeft stap 1 gezet: het bekijken van de bunker en z’n aangrenzende gangenstelsels.

Eindresultaat

 

De complete bunker blijkt in perfecte staat te verkeren inclusief de tekeningen van Piet. De tunnels blijken echter gesloopt.

We gaan nu plannen maken met Hoogheemraadschap waar het zand rondom en op de bunker naartoe moet, zodat we een veilige in- en uitgang kunnen creëren.

En zoals inmiddels bekend is. Is de bunker na veel graaf en restauratie werk voor u om terug te gaan in de tijd en te ervaren hoe het toen geweest moest zijn.

Video Bunkeropgraving

Culturele ANBI

Vanaf 2018 hebben wij als Stichting Egmond ’40-’45 en daarmee Bunkermuseum Jansje Schong een Culturele ANBI Status.

Donateurs van culturele ANBI’s hebben een extra belastingvoordeel, omdat voor hen een extra giftenaftrek geldt.

Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken. Ondernemingen die onder de vennootschapsbelasting vallen, mogen 1,5 keer het bedrag van de gift aftrekken in de aangifte vennootschapsbelasting.

Tarieven

Vanaf 12 jaar €2,50 Per Persoon.
Kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis.

Donateurs hebben vrij entree. U kunt bij ons met PIN betalen.

Bunkermuseum Jansje Schong 

Geopend met beperkte maatregelen

Klik hier voor meer informatie

 

Contact:

Martijn Visser  06 – 215 83 386

of

Michiel Kriele  06 – 21 583 386

FACEBOOK