Egmond Binnen

Mooi levendig dorpje

Egmond- Binnen is een mooi dorpje in een weids landschap dat ooit door monniken is vorm gegeven. Het heeft een levendige dorpsstraat met winkels en er zijn enkele horecagelegenheden, maar toeristisch is het niet.

Het schitterende duingebied met fiets- wandel- en paardenpaden is dichtbij en daarachter ligt een breed en rustig strand. In het voorjaar zijn de kleurige bollenvelden fotogeniek.  De bijzondere sfeer rond het Benedictijner klooster trekt – net als in vervlogen tijden – mensen aan van heinde en verre. Het bezoekerscentrum van de Egmondse abdij is dan ook een aanrader. Parkeren is altijd gratis in Egmond-Binnen.

Rinnegom

Rinnegom heette vroeger Rinighem, wat mogelijk een plaats aan de Rijn betekent. Het is een buurtschap tussen Egmond-Binnen en Egmond aan den Hoef en hoorde vroeger bij de abdij. De dienstlieden die er woonden, waren niet vrij om te gaan en staan waar ze wilden. Waar nu een jeugdherberg staat, was tot 1967 de Rinnegommer kerk, die toen bedoeld was voor alle Egmonders die er te voet naar toe gingen. Het R.K. kerkhof is er nog wel en ook het café (nu een restaurant) dat in vroeger dagen na kerktijd druk werd bezocht.

Geschiedenis: het begon op een strandwal

Ver voor onze jaartelling leefden hier op een strandwal onder moeilijke omstandigheden al boeren en vissers. Sporen daarvan zijn uitgewist door de zee of bedolven onder vele meters stuifzand. In de 7e eeuw daalde de zeespiegel en ontstond een nederzetting op de plek waar nu de Adelbertusakker is. Dit is het oudste Egmond, dat in oude geschriften ook Eckmunde, Hecmunde of Egmunde heet.

Sint Adelbert: de eerste toerist

Volgens de overlevering landde rond het jaar 690 een groepje monniken op de kust vanuit een klooster in Ierland. Onder hen was Adelbert, een metgezel van Willibrord. Het verhaal is dat Adelbert zijn goede werken deed in de omgeving en dan in Egmond kwam om uit te rusten. Je zou hem de allereerste toerist kunnen noemen. Sint Adelbert staat regelmatig met dikke letters in de krant want de plaatselijke voetbalvereniging heet zo. De patroonheilige van Egmond-Binnen gaf ook zijn naam aan de abdij, de R.K. kerk, een (verdwenen) school en een straat. Ook Egmond aan Zee kende vroeger een Sint Aalbrechtstraatje, maar dat is in de zee verdwenen.

De Adelbertusakker en het putje

De Adelbertusakker ligt bij de duinen aan de Oude Schulpweg bij nummer 18. Het is een mystieke plek waar al 13 eeuwen lang pelgrims komen. De pastoor van Egmond-Binnen zegt het zo mooi: “Hier zit kracht in de grond.” De monnik Adelbert was erg geliefd en is in 740 begraven op de Akker. Proef gerust het water uit het putje en misschien ervaart u de genezende werking. Deze bron is volgens de overlevering ontstaan toen de stoffelijke overblijfselen van Adelbert twee eeuwen na zijn dood werden overgebracht naar het klooster dat was gesticht in het naburige Hallem dat nu Egmond-Binnen heet. Mergelblokken geven de omtrek aan van een kerkje dat hier ooit stond.

De abdij van Egmond

In de tiende eeuw stichtte graaf Dirk II van Holland een klooster dat uitgroeide tot een machtige middeleeuwse abdij: een groot centrum van gebed, kunst en cultuur. Monniken schreven hier boeken. In 1573 werd de abdij verwoest door de geuzen van Sonoy om te voorkomen dat de Spaanse vijand zich in de abdij zou vestigen.

Zo gingen ook het Slot op den Hoef en andere kerken en grote boerderijen in vlammen op. Nog eeuwen lang stonden de ruïnes in het landschap en deden de torens nog wel dienst als baken voor de scheepvaart.

In 1935 is de abdij herbouwd en er wonen anno 2010 nog 13 monniken die vast van plan zijn om het nog lang vol te houden in Egmond. Uw aanwezigheid bij de gebedsdiensten in de abdijkerk stellen ze bijzonder op prijs. U kunt altijd naar binnen, ook als ze al zijn begonnen.

De abdij heeft een eigen website www.abdijvanegmond.nl

Abdij van Egmond beheert unieke schatten

Wat vindt u nog meer in Egmond-Binnen?

 
  • Fietsen, wandelen of paardrijden in de omgeving of in het Duingebied   
  • In het dorpshuis de Schulp is regelmatig iets te doen. deschulp.nl
  • Dorpsvereniging Dorpsbelangenegmondbinnen.nl komt op voor de leefbaarheid.
  • Schildersgenootschap Hallem. Drie Egmondse kunstenaars op hallem.nl
  • Egmond op zijn Kop: elk jaar begin augustus het driedaagse dorpsfeest.
blank

⛪ - 𝗗𝗲 𝗦𝗶𝗻𝘁-𝗔𝗱𝗲𝗹𝗯𝗲𝗿𝘁 𝗔𝗯𝗱𝗶𝗷 𝗶𝗻 𝗘𝗴𝗺𝗼𝗻𝗱-𝗕𝗶𝗻𝗻𝗲𝗻 (𝗰𝗮. 𝟵𝟯𝟵 – 𝟭𝟱𝟳𝟯 𝗻𝗮 𝗖𝗵𝗿.)
————
De Sint-Adelbertabdij is gesticht als houten nonnenklooster in het begin van de 10e eeuw door graaf Dirk I. De heilige Adelbert, waar de abdij naar vernoemd is, was een missionaris uit Ierland die naar Nederland kwam in de 8e eeuw om de Friezen te bekeren.
————
Ene Ruopert van Mettlach schreef in 980 de Vita Sancti Adelberti over het leven van deze heilige Adelbert. Dit boekje is de hoofdbron van al onze informatie over Sint-Adelbert en het ontstaan van de abdij.
————
De huidige abdij van Egmond staat op een iets andere plaats dan de originele abdij. In 1573 liet Diederik van Sonoy, op afraden van Willem van Oranje, de oude abdij namelijk evengoed vernietigen. Van Sonoy was bang dat de Spanjaarden, die toen onderweg naar Alkmaar waren, de abdij als toevluchtsoord zouden gebruiken. Het verhaal gaat dat de stenen van de oude abdij gebruikt zijn om de stadsmuren van Alkmaar te verstevigen.
————
Afgelopen week ging thedutchhistorian langs bij het huis_van_hilde voor een zeer interessante lezing van Paul Buitenhuis (oer_ij) over de geschiedenis van de abdij van Egmond en haar invloed op de ontwikkeling van het landschap in het Oer-IJ gebied. Wij zullen verspreid over de komende weken deze intrigerende onderwerpen verder toelichten. Een schilderij van de oude abdij is te zien op de foto.
————
#abdij #egmond #adelbert #alkmaar #diederikvansonoy #willemvanoranje #oerij #huisvanhilde #thedutchhistorian #egmondbinnen #sanctiadelberti #dirk #christelijk #8thcentury #slagbijalkmaar
...

103 6

De schapen hebben lekker kunnen knabbelen aan de #japanseduizendknoop langs het spoor in #castricum. Tijd om ze weer in te laden!

#prorail #incidentenbestrijding #schaapleven #spoorleven #landschapbeheer #rinnegom landschapsbeheer_rinnegom
...

132 5

This beautiful patch of beach grass caught my eye on my way to the beach. The skies had some nice tones as well, which gave it some nice contrast.

These days I’m shooting vertical most of the time. It suits Instagram a bit better and it’s easier to keep disturbing elements out of the shot.

However, I think I’ll return to this spot to do a horizontal shot as well to get more of a balance to it😄

What do you prefer?
Vertical/horizontal?

#fujifilmxt4
#fujifilm
#dutch_shooters
#world_shooters
#pastelcolors
#beach
#beachvibes
#earthscenery
#egmondbinnen
#beachgrass
#illgrammers
...

295 36

#egmondbinnen#abdijvanegmond#topdag#wandeling ...

12 0

"Als je kijkt naar wat er wel is, wat is er dan veel!" is een uitspraak van de astrologe Sandra Jansen -van Galen. We leven in een tijd dat het wereldwijd, en misschien ook dichterbij, allemaal niet meezit. We moeten daarvan zeker niet wegkijken, maar er ook niet in blijven hangen. We moeten ons bewust blijven van de vele mooie mensen, momenten, gebeurtenissen, die er ook zijn, zoals de prachtig zingende zanglijster (?) die we deze week bij de Abdij van Egmond mochten zien en horen (foto).

#nietwegkijken #erisveelmogelijk #sandrajansenvangalen #hetzitallemaalnietmee #mooiewereld #mooiemensen #mooiemomenten #zanglijster #abdijvanegmond #tekstfoto #beeldtekst #lantaarntje #gedachte #spiritueel #zingeving #quote #boodschap #inspiratie #positiefblijven #positieveaandacht #positiefdenken #positiviteit #positief #lichtpuntje #wijsheid
...

20 2

🐑 Repost van incidentenbestrijder_jeroen 🐑

De schapen hebben lekker kunnen knabbelen aan de #japanseduizendknoop langs het spoor in #castricum. Tijd om ze weer in te laden!

#prorail #incidentenbestrijding #schaapleven #spoorleven #landschapbeheer #rinnegom landschapsbeheer_rinnegom
...

116 0

Better days are coming🌤

Last Sunday, I visited Egmond Binnen,
“HOW MANY EGMOND’S ARE THERE?!🤪” I hear you say...well;

- Egmond aan Zee (which is the most popular I think)

- Egmond aan den Hoef (I live here)
- Egmond Binnen (the smallest)

Both Egmond aan Zee and Egmond Binnen have beaches, but when visiting the beach in Egmond Binnen you’ll have to go down this small road by bike or by foot. It’s a nice 20 minute walk through the dunes.

While this area always has the looks, it’s just a bit more magical when the sun sets 🤗

Lens: Fujifilm XF 10-24 f/4.0 R OIS

#fujifilm
#fujilove
#fujifilmxt4
#fujipassion
#instagood
#sunset
#sunsetphotography
#egmondbinnen
#roadslikethese
#dunes
#colours
#spring
...

311 42