Egmond-binnen

Mooi levendig dorpje

Egmond-Binnen is een mooi dorpje in een weids landschap dat ooit door monniken is vorm gegeven. Het heeft een levendige dorpsstraat met winkels en er zijn enkele horecagelegenheden, maar toeristisch is het niet.

Het schitterende duingebied met fiets- wandel- en paardenpaden is dichtbij en daarachter ligt een breed en rustig strand. In het voorjaar zijn de kleurige bollenvelden fotogeniek.  De bijzondere sfeer rond het Benedictijner klooster trekt – net als in vervlogen tijden – mensen aan van heinde en verre. Het bezoekerscentrum van de Egmondse abdij is dan ook een aanrader. Parkeren is altijd gratis in Egmond-Binnen.

Rinnegom

Rinnegom heette vroeger Rinighem, wat mogelijk een plaats aan de Rijn betekent. Het is een buurtschap tussen Egmond-Binnen en Egmond aan den Hoef en hoorde vroeger bij de abdij. De dienstlieden die er woonden, waren niet vrij om te gaan en staan waar ze wilden. Waar nu een jeugdherberg staat, was tot 1967 de Rinnegommer kerk, die toen bedoeld was voor alle Egmonders die er te voet naar toe gingen. Het R.K. kerkhof is er nog wel en ook het café (nu een restaurant) dat in vroeger dagen na kerktijd druk werd bezocht.

Geschiedenis: het begon op een strandwal

Ver voor onze jaartelling leefden hier op een strandwal onder moeilijke omstandigheden al boeren en vissers. Sporen daarvan zijn uitgewist door de zee of bedolven onder vele meters stuifzand. In de 7e eeuw daalde de zeespiegel en ontstond een nederzetting op de plek waar nu de Adelbertusakker is. Dit is het oudste Egmond, dat in oude geschriften ook Eckmunde, Hecmunde of Egmunde heet.

Sint Adelbert: de eerste toerist

Volgens de overlevering landde rond het jaar 690 een groepje monniken op de kust vanuit een klooster in Ierland. Onder hen was Adelbert, een metgezel van Willibrord. Het verhaal is dat Adelbert zijn goede werken deed in de omgeving en dan in Egmond kwam om uit te rusten. Je zou hem de allereerste toerist kunnen noemen. Sint Adelbert staat regelmatig met dikke letters in de krant want de plaatselijke voetbalvereniging heet zo. De patroonheilige van Egmond-Binnen gaf ook zijn naam aan de abdij, de R.K. kerk, een (verdwenen) school en een straat. Ook Egmond aan Zee kende vroeger een Sint Aalbrechtstraatje, maar dat is in de zee verdwenen.

De Adelbertusakker en het putje

De Adelbertusakker ligt bij de duinen aan de Oude Schulpweg bij nummer 18. Het is een mystieke plek waar al 13 eeuwen lang pelgrims komen. De pastoor van Egmond-Binnen zegt het zo mooi: “Hier zit kracht in de grond.” De monnik Adelbert was erg geliefd en is in 740 begraven op de Akker. Proef gerust het water uit het putje en misschien ervaart u de genezende werking. Deze bron is volgens de overlevering ontstaan toen de stoffelijke overblijfselen van Adelbert twee eeuwen na zijn dood werden overgebracht naar het klooster dat was gesticht in het naburige Hallem dat nu Egmond-Binnen heet. Mergelblokken geven de omtrek aan van een kerkje dat hier ooit stond.

blank

De abdij van Egmond

In de tiende eeuw stichtte graaf Dirk II van Holland een klooster dat uitgroeide tot een machtige middeleeuwse abdij: een groot centrum van gebed, kunst en cultuur. Monniken schreven hier boeken. In 1573 werd de abdij verwoest door de geuzen van Sonoy om te voorkomen dat de Spaanse vijand zich in de abdij zou vestigen.

Zo gingen ook het Slot op den Hoef en andere kerken en grote boerderijen in vlammen op. Nog eeuwen lang stonden de ruïnes in het landschap en deden de torens nog wel dienst als baken voor de scheepvaart.

In 1935 is de abdij herbouwd en er wonen anno 2010 nog 13 monniken die vast van plan zijn om het nog lang vol te houden in Egmond. Uw aanwezigheid bij de gebedsdiensten in de abdijkerk stellen ze bijzonder op prijs. U kunt altijd naar binnen, ook als ze al zijn begonnen.

De abdij heeft een eigen website www.abdijvanegmond.nl

Abdij van Egmond beheert unieke schatten
Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins
Fout: er zijn geen zakelijke accounts verbonden.

Wat vindt u nog meer in Egmond-Binnen?

 
  • Fietsen, wandelen of paardrijden in de omgeving of in het Duingebied   
  • In het dorpshuis de Schulp is regelmatig iets te doen. deschulp.nl
  • Dorpsvereniging Dorpsbelangenegmondbinnen.nl komt op voor de leefbaarheid.
  • Schildersgenootschap Hallem. Drie Egmondse kunstenaars op hallem.nl
  • Egmond op zijn Kop: elk jaar begin augustus het driedaagse dorpsfeest.
blank

Blog berichten over Egmond-Binnen

Fietsroutes in Egmond-Binnen en omstreken

Advertentie

Welk onderwerp heeft je interesse?

Op vakantie naar Egmond

Adverteerders


blank

Agenda

Boekenclub (Dorpshuis de Schulp)
21 mei 24
Egmond-Binnen
WEEKMARKT | Burg. Eymaplein
23 mei 24
Egmond aan Zee
Boekenclub (Dorpshuis de Schulp)
28 mei 24
Egmond-Binnen
WEEKMARKT | Burg. Eymaplein
30 mei 24
Egmond aan Zee
Boekenclub (Dorpshuis de Schulp)
4 jun 24
Egmond-Binnen
WEEKMARKT | Burg. Eymaplein
6 jun 24
Egmond aan Zee
Boekenclub (Dorpshuis de Schulp)
11 jun 24
Egmond-Binnen

Zoek en boek in Egmond

Adverteerders


blank
blank
blank
blank
Bol AlgemeenBol Algemeen

Pin It on Pinterest

Share This
Info
Egmond Online
Right Menu IconMenu