huys-egmond

Huys Egmont | Slotweg 46-48 | 1934CN  Egmond aan den Hoef | FACEBOOK

IEDERE DINSDAG T/M ZONDAG GEOPEND (10.00 – 16.00u)

Huys Egmont is een cultuurhuis en bezoekerscentrum tegenover de overblijfselen van het stamslot van de heren van Egmond. In 2020 zijn het voormalig schooltje en oude raadhuis van de gemeente Egmond-Binnen volledig gerenoveerd en geschikt gemaakt als multifunctioneel bezoekerscentrum. Bezoek onze exposities, lees, kijk, onderzoek, speel en geniet van onze geschiedenis!

Huys Egmont wordt beheerd door vrijwilligers van Stichting Historisch Egmond en is bijna iedere dag van 10:00u tot 16:00u geopend, behalve op maandag. Dan is Huys Egmont gesloten. 
Historisch stichting-Egmond
Huys Egmont Historisch Egmond

Geschiedenis

Egmond kent een zeer rijke historie. Met de machtige Abdij in Egmond-Binnen bevond zich hier het middeleeuwse machtscentrum. De heren (en later graven) van Egmond beheerden de bezittingen van de Abdij, maar kregen zelf nog méér aanzien en macht. Zo ontstond het Huis Egmond, waarvan Lamoraal

de bekendste telg is. Zijn dramatische dood inspireerde Beethoven en Goethe tot het schrijven van meesterwerken.

Het kasteel en de abdij werden uiteindelijk in 1573 verwoest.

 
In de jaren 30 van de vorige eeuw werden de restanten van het oude kasteel opgegraven in het kader van de werkverschaffing. De toen opgemetselde fundamenten liggen tegenover het bezoekerscentrum en zijn gratis toegankelijk.

SAMENWERKEN IN HET HISTORISCHE SLOTKWARTIER

Al sinds vele jaren bezit de gemeente een indrukwekkende rij rijksmonumentale panden, tegenover de overblijfselen van het Slot op den Hoef. Al even lang wordt gepuzzeld hoe deze panden het best benut kunnen worden en hoe de rijke historie hier weer tot leven gewekt kan worden. Zo heeft een deel van de oude school lang dienst gedaan als bibliotheek en mocht Stichting Historisch Egmond het andere deel van dit pand vanaf 1999 in gebruik nemen.
 
Enkele jaren geleden besloot de gemeenteraad tot herontwikkeling van de panden en daarbij zijn de vroegere gebruikers niet over het hoofd gezien. Stichting Historisch Egmond bedacht een plan, waarin het voormalige raadhuis van de gemeente Egmond-Binnen samen met de oude openbare school tezamen een cultuurhuis vormen: HUYS EGMONT. Eind mei was de verbouwing gereed en op 2 juli is het cultuurhuis officieel geopend.
 
In HUYS EGMONT werken verschillende organisaties samen onder één dak en maken daarbij gebruik van elkaars ruimtes, spullen en vrijwilligers. Er is ruimte voor historie, educatie, cultuur en ontspanning, waardoor het niet alleen voor toeristen, maar ook voor de inwoners een aantrekkelijke plek is. De hoofdgebruikers van het cultuurhuis zijn Stichting Historisch Egmond en Bibliotheek Kennemerwaard, een volledig historisch verantwoorde invulling dus.
 
Het cultuurhuis biedt ook ruimte aan derden om presentaties, cursussen of lezingen te organiseren en zal een grote expositieruimte volgend jaar klaargemaakt worden om het historische verhaal over het kasteel en de Heren van Egmont op eigentijdse manier te laten zien.

Openingstijden

maandag      GESLOTEN
dinsdag         10.00-16.00
woensdag     10.00-16.00
donderdag   10.00-16.00
vrijdag           10.00-16.00
zaterdag       10.00-16.00
zondag          10.00-1600 
huys-egmond