Hoeve Overslot ligt midden in het hart van Egmond aan den Hoef. Het slotkwartier bestaat uit 6 rijksmonumenten, waaronder een oude boerderij uit de 16e eeuw en het oude raadhuisje. De gebouwen liggen tegenover de slotgracht, waar onder andere de fundamenten van het kasteel van de Lamoraal van Egmont te vinden zijn.

Restauratiewerkzaamheden

Wethouder Ernest Briët heeft op vrijdag 17 maart met het zonnetje op de achtergrond het bouwbord bij Hoeve Overslot en Slotweg 44 onthuld, waarmee de restauratiewerkzaamheden officieel van start zijn gegaan. De historie van deze gebouwen gaat terug tot de 17e eeuw en het is uniek dat dit soort oude gebouwen in de Kop van Noord-Holland staan. De gemeente Bergen is trots eigenaar van de gebouwen en gaat ervoor zorgen dat alle restauratiewerkzaamheden passen bij het Rijks monumentale karakter van de gebouwen.

De gemeente wil van het Slotkwartier een aantrekkelijk gebied maken, waar de belangrijke geschiedenis van deze locatie en de betekenis ervan tot leven wordt gebracht. Buurvrouw Kitty Hopman was ook aanwezig bij de onthulling en is blij dat er gestart wordt met de restauratie.

Pronk Restauratie zal de restauratie uitvoeren en begint met het dak en de gevel van de hoeve. Later dit jaar volgt de binnenzijde. Daarna wordt Slotweg 44 gerestaureerd. Hier wordt de fundering verbeterd, de daken vernieuwd en geïsoleerd en de kozijnen en voegen gerestaureerd en vernieuwd.

Er komen duurzame verwarmingsinstallaties en er wordt geluidsisolatie aangebracht in het gedeelte dat als kleinkunstpodium gaat worden gebruikt. Stichting Hafre blijft een deel van Hoeve Overslot gebruiken als kleinkunstpodium. Over de invulling van het overige deel van de Hoeve neemt het college binnenkort een besluit. Omwonenden worden het komende jaar op de hoogte gehouden van de werkzaamheden en besluiten die genomen worden.