blank

Beleef de drie Egmonden van binnenuit

Beleef in het museum van Egmond de duizendjarige geschiedenis van de drie Egmonden, het wel en wee van het leven bij de duinen en de zee. Proef de sfeer van het oude Egmond met een verleden van jutters, vissers, redders, koloniekinderen en badgasten.

Sfeervol ingericht

Bijzonder is het mooie gebouw zelf: een voormalig kerkje waar nu de roeireddingboot, het visserskamertje en prachtige glas-in-loodramen mooi tot hun recht komen. Het museum is sfeervol en knus ingericht door kunstenaars.

U ziet ook het werk van  kunstenaars die door de eeuwen heen werden geïnspireerd door beelden van vissersscheepjes bij het strand en de ruïnes van het kasteel en de abdij.

blank

Het verdwenen Egmond

Een deel van het dorp verdween in de 17e en 18e eeuw met kerk en al in zee. In het museum hangt een kaart waarop dit goed is te zien. Met een dam van rijshout en stenen probeerde men het tij nog te keren.

Maar bij een zware storm in 1743 stortte het voorste deel van de kerk in zee. Van herberg ‘De Vergulde Wagen’ hingen de bedsteeden boven het strand. Bezoekers van het museum worden altijd een beetje stil van dit verhaal. Gelukkig wordt de kust voortdurend opgehoogd met zand en hoeven we hiervoor niet bang te zijn.  Het uurwerk uit de verdwenen kerk – destijds de enige klok van het dorp – doet hier nog dienst in het museum.

blank
reddingsboot-museum

Roeireddingboot

In de ‘schuitenschuur’ ligt de oude roeireddingboot waarmee tal van schipbreukelingen zijn gered. Indrukwekkend om te beseffen dat gewone Egmonders, met dit kleine scheepje de wilde zee op gingen. De vele schippers van de boot hebben een ereplaatsje in het museum. Ze zijn bijna altijd familie van Egmonders die hier nog wonen. Het museum toont beelden van de stranding van twee schepen in 1935: de ‘Kerkplein’ en de ‘Drente’. De redding van de bemanning van de Drente was spectaculair en werd landelijk nieuws.

Bijzonderheden museum

Elk jaar is er een nieuwe wisselexpositie en ook de vaste tentoonstelling wordt regelmatig opgefrist. Er is een leuke zoektocht door het museum voor kinderen en de aankleedpoppen willen af en toe wel eens iets anders aan. Het museum is tevens een mooie trouwlocatie. Er zijn diverse brochures te koop over de geschiedenis van de Egmonden.

museum-egmond-4Kaarten van (o.a.) glas-in-loodramen

In het museum zijn mooie kaarten te koop met afbeeldingen van de glas-in-loodramen. Nieuwe donateurs krijgen een pakje dubbele kaarten met enveloppen cadeau.

Rondleidingen en groepsbezoek in het museum

Buiten de openingstijden is het museum op afspraak het hele jaar toegankelijk voor groepen vanaf ongeveer acht personen, met een kleine of een uitgebreide rondleiding. Op verzoek ook in het Duits of Engels.

Meer informatie

Zie ook de pagina’s over Egmond aan Zee en lees Verhalen over Egmond. Zie voor de geschiedenis van het museum en afspraken jaarrond www.museumvanegmond.nl. Lees meer over de historie van de Egmonden op www.historischegmond.nl of zie de collectie Egmond-boeken in de bibliotheek te Egmond aan den Hoef, ingang naast het winkelcentrum. Ook gasten kunnen daar terecht.

Wat is er nog meer te zien rond het museum?

Vissershuisjes

In de smalle straatjes rond het museum ziet u nog enkele voorbeelden van oude vissershuisjes. Die waren zo klein, dat de kinderen bij elkaar op het zoldertje moesten slapen. Vaak was er geen voordeur, maar ieder kwam binnen door een poortje achterom op het binnenplaatsje. Daar hing de was te drogen, of lekkere scharretjes. Ook hadden de bewoners een mestkuil voor al het afval, dat keurig werd bedekt met helm uit duin. De straatjes waren nog lang gewoon van zand en als het stormde, dan stoof je blind.

torensduin1Torensduin: mooi uitzicht

Als u aan de zijkant, rechts naast het museum via de stoep omhoog gaat, komt u bij een duintrap, die leidt naar de top van het Torensduin. Een echt duin, een stukje ‘wildernis’ midden in het dorp. Zo noemt men dat in oude boeken. Een van de weinig overgebleven plekken waar je nog goed kan zien dat Egmond in de duinen is gebouwd. U heeft vanaf hier een schitterend uitzicht rondom over de zee, het dorp en de duinen en U ziet ook de vuurtoren die aanvankelijk de ‘Noordertoren’ heette. Let ook eens op drie bijzondere, wat grotere gebouwen aan de Noordkant van het dorp. Dat zijn voormalige kinder- ofwel koloniehuizen. Het grote witte gebouw in het Oosten staat bekend als de ‘Prins Hendrik Stichting’, tot voor kort een tehuis voor oud-zeelieden.

Zuidertoren

Midden op dit duin werd in 1833 de Zuidertoren gebouwd. Vuurtorenwachters hielden tot eind 1891 het olielicht van twee vuurtorens brandend, zodat de schepen een lichtlijn hadden om zich op te oriënteren. Door de komst van een haven in IJmuiden met ook twee vuurtorens, was dat verwarrend geworden voor de scheepvaart. Omstreeks 1915 werd de Zuidertoren verkocht voor de sloop.

 

Tekst en foto’s © Carla Kager.
Overname uitsluitend na toestemming via [email protected] en met bronvermelding.

Museum van Egmond

Zuiderstraat 7 Egmond a/Zee

Postbus 193, 1930 AD
Tel: 072 5069164 (museum)
Tel: 072 5064912 (secretaris)
[email protected]

Geopend

30 April  t/m 31 oktober
Dagelijks  14.00 tot 17.00

Entree

Volwassene € 4,-
4 – t/m 17 jr. € 2,- incl. museumquiz
0 – 4, museumkaart: gratis
Donateurs gratis
met (klein-)kinderen <18

Voor groepen jaarrond op afspraak
Het museum is gelijkvloers en wielvriendelijk.