Een autovakantie plannen: hoe bereid je je auto voor op een lange reis?

Misschien ga je binnenkort weer op reis met de auto. Je hebt vast de route goed voorbereid en hebt alle hotels, zomerhuisjes of campings al geboekt. Zelfs als je je koffers al gepakt, is er nog iets belangrijks waar je rekening mee moet houden: de auto zelf moet helemaal klaar zijn om op pad te gaan. Je denkt wellicht: ‘ach die auto is pas nog door de APK gegaan, dat zit wel snor’, maar je auto kan door allerlei oorzaken kleine problemen vertonen die pas bij langdurig gebruik aan het licht komen. Daarnaast krijgt je auto, in bijvoorbeeld het zuiden van Europa, te maken met andere omstandigheden, zoals fikse hitte. Hoe maak je je auto klaar voor deze uitdagingen?

 

Dit moet je controleren aan je auto

Je kunt je auto laten checken door de garage, een paar weken voordat je vertrekt. Toch zal het enigszins zonde zijn van je tijd als je bijvoorbeeld nog maar een paar maanden terug een reguliere check hebt gedaan. Je kunt daarom ook eigenhandig een paar zaken controleren. Hieronder sommen we een paar zaken op waar je rekening mee moet houden als je een lange reis gaat maken met de auto.

Airconditioning en luchtfilters

Zal je net zien, ben je op pad op een hete dag bij 30 graden, en je airco doet raar. Een goed werkende airconditioning is belangrijk. Controleer daarom goed of deze werkt voor je vertrekt. Vervang daarnaast ook de luchtfilters van je auto. Dit verbetert de luchtcirculatie, met name voor je motor.

Ruitenwissers vervangen en lampen bijstellen

Vervang je ruitenwisserbladen voordat je vertrekt, Tenzij je natuurlijk echt naar maar pas een paar nieuwe wissers hebt. Niets is zo vervelend en zelf gevaarlijk als slecht zicht in een stortbui. Eens in de zoveel jaar moet je je koplampen bijstellen en schoonmaken. Misschien is het handig dit vlak voor je vertrekt te doen. Neem reservelampjes mee of vervang ze voor de zekerheid voor je vertrekt als je dat al zeker een jaar niet hebt gedaan.

Controleer je remmen

Je remmen zijn ontzettend belangrijk voor een veilige afwikkeling bij plotse veranderingen van snelheid op de weg. In andere landen kunnen de wegen bovendien anders aanvoelen dan in Nederland, waardoor goede remmen extra belangrijk zijn om veilig te rijden. Je kunt je remblokken en schijven met de hand meten. Als deze erg zijn versleten zit de dikte rond de minimumwaarde. Weet je niet waar je de remschijven en blokken vindt? Vraag het aan de expert.

Inspecteer de onderzijde van het motorblok

Door de onderzijde van je motorblok te inspecteren kun je erachter komen of er eventueel lekken zijn aan bepaalde vloeistoffen in het motorblok of andere problemen. We raden je ook aan om bijvoorbeeld vuil en bladeren te verwijderen uit je motorblok. Je doet er ook goed aan om bijvoorbeeld de koel-, rem- en ruitensproeiervloeistof maar ook de motorolie en brandstof te controleren. Over het controleren van de koelvloeistof lees je verderop meer.

Bandenspanning

Controleer ook altijd of je wielen goed zijn afgesteld en of je banden genoeg lucht en spanning bevatten. Je kunt dit eenvoudig met je hand voelen. Pomp gerust je banden een beetje bij voor je vertrekt om goed af te kunnen rollen op elk wegdek.

Zo houd je je auto koel

Op weg naar warme oorden is een koele auto prettig. Bij een koele auto moet je aan twee zaken denken: een motor die niet oververhit raakt en de auto zelf, dus het gedeelte waar je zit.

Laten we beginnen met de koeling van het motorblok. Koelvloeistof zorgt dat de hitte van de motor wordt afgevoerd en is dus erg belangrijk. Je kunt problemen met de koelvloeistof herkennen als deze een roestige kleur krijgt. Dat betekent dat er een probleem zit in het hele systeem dat zorgt voor roest. Zorg ervoor dat je de koelvloeistof tijdig ververst en controleer de staat van de vloeistof goed voordat je de weg op gaat.

Je auto koel houden doe je met meer dan alleen koelvloeistof en de airconditioning. Als je bijvoorbeeld de auto parkeert, kan deze erg warm worden. Sommige dashboards kunnen zelfs pijnlijk zijn om aan te raken als je de auto instapt. Gelukkig kan het al helpen om de deur een paar keer open en dicht te doen voordat je instapt om de lucht te koelen. Ook het gebruik van handdoeken op de bekleding of dashboards kan al veel schelen.

Neem de juiste spullen mee

Je weet nu hoe je je auto koel houdt onderweg en welke onderdelen je moet controleren voor je vertrek. Het is belangrijk om te weten wat je onderweg bij je moet hebben. Het antwoord hierop is lastig te geven. In elk land gelden andere regels. In sommige landen moet je oranje hesjes in je auto hebben, een extra bril als je niet zonder bril kunt rijden of bepaalde papieren op zak hebben, zoals vignetten.

Lees je in en ga nooit onvoorbereid de weg op. Lees bijvoorbeeld ook over de lokale verkeersregels. Deze kunnen enigszins anders zijn dan in Nederland, zelfs als de auto’s aan dezelfde kant van de weg rijden.

Bronnen:

Informatie over het kopen van de juiste koelvloeistof

Informatie over hoe u uw auto voorbereidt op reizen

Informatie over het koelen van uw auto