Egmond aan Zee ist das bekannteste der 3 Dörfer

Mehr als 1000 Jahre zurück ist das Dorf als Fischereiplatz entstanden, aber bereits seit Beginn des letzten Jahrhunderts hat es touristische Züge. Sowohl die Vergangenheit der Fischerei und auch des Tourismus ist noch deutlich im Strassenbild erkennbar. Alles überragend, am schönsten Fleck – dem Boulevard – ist der schöne Leuchtturm „Jan van Speyck“ deutlich im ganzen Dorf zu sehen.

Der breite Strand bietet zahllose Möglichkeiten zur Entspannung: Strandkörbe, Liegestühle, Windschirme und nicht zu vergessen die geselligen Strandpavillions. Natürlich bietet er auch Wander,-Schwimm,-Segel,- und Surfmöglichkeiten.

Das Dorf bietet den Feriengästen sehr viel Unterhaltung. Terrassen, Restaurants, Sportveranstaltungen, Musikevenements und natürlich eine kleine, aber sehr schöne Einkaufsstrasse mit Mode, Souvenirs, etc. Es ist für jedermanns  Geschmack etwas dabei!

Wo die Bebauung von Egmond endet, beginnt das Nord-Holländische Dünengebiet – pur Natur-. Der Feriengast kann hier wirklich noch alle 4 Jahreszeiten erleben!

Vuurtoren van Egmond aan Zee

[/tp]

De zee en het water

In Egmond aan Zee wordt van oudsher gestreden tegen het water. In de loop der eeuwen verdwenen geregeld delen van het dorp in zee, zoals in de 18e eeuw

De zee bracht ook veel voorspoed, want de inwoners van Egmond aan Zee verdienden de kost vooral met de visvangst. Zij bevoeren de zee met de Pinck en bomschuiten, scheepstypen die makkelijk op het strand konden worden getrokken.

In het begin van de 20e eeuw, met de opkomst van de stoomtrawlers, trokken veel Egmonders naar IJmuiden en gingen daar wonen. Veel doet nog denken aan het visserijverleden van Egmond, zoals de zogeheten vissershuisjes en het visserijmonument.

De Prins Hendrik Stichting is een markant gebouw en was oorspronkelijk een opvanghuis voor oud zeelieden. In het Museum van Egmond wordt een beeld gegeven van de historie. Ook de rondwandeling, georganiseerd door Stichting Historisch Egmond, laat het verleden zien.

Egmond aan Zee is vanaf het begin van de vorige eeuw zeer in trek bij toeristen die vooral kwamen voor de gezonde zeelucht. Met name vanuit de grote steden waren jonge kinderen te gast in één van de vele koloniehuizen. Hoog boven het dorp torent de vuurtoren Jan van Speijk uit 1834. Deze toren werd in 1838 uitgekozen als J.C.J van Speyk monument, ter nagedachtenis aan de Luitenant-ter-Zee, die liever de lucht in vloog dan zijn schip over te geven aan de vijand, de Belgen. Hij stak de voorraad kruit aan boord aan op 5 februari 1831. Behalve Van Speyk, vonden ook 25 andere bemanningsleden en een aantal Belgen de dood bij de ontploffing.

Even verderop bevindt zich het moderne reddingstation van de reddingsmaatschappij KNRM. Het reddingstation Egmond is betrokken geweest bij diverse beroemd geworden strandingen op de kust.

Geschiedenis

Als stichtingsjaar van Egmond aan Zee noemt men vaak het jaar 977.
Toen zou Walgerus, een hereboer uit Egmond-Binnen, tien huizen aan de zee hebben laten timmeren. Deze huizen waren bestemd voor een aantal arme gezinnen, die daar voor niets mochten wonen. Ze mochten vissen in de zee en de enige voorwaarde die deze Walgerus stelde, was, dat ze tien procent van hun visvangst aan de abdij in Egmond-Binnen zouden afstaan.

Ter ere van de Heilige Agnes zou Walgerus een kerkje hebben gesticht. Dit kerkje is uitgegroeid tot de huidige Oud-Katholieke St. Agnes kerk aan de Voorstraat.

Egmond aan Zee verleden tijd

Tegenwoordige tijd

1 januari 2001: Bergen,en Schoorl fuseren tot de nieuwe gemeente Bergen. Daarmee ontstaat een gemeente met een 21 kilometer lange kustlijn, een afwisselend landschap van strand, duinen, zee, bossen en velden en een rijk cultureel verleden en heden. Wilt u als sympathisant meer betrokkenheid bij Egmond aan Zee van zoek dan een op google naar de website van Dorpsvereniging Egmond Parel aan Zee

Het Dorp Egmond aan Zee anno Nu
Uitzicht van Egmond aan Zee