Egmond aan den Hoef, het pareltje in de duinen

Egmond Aan Den Hoef is misschien minder bekend als Egmond Aan Zee, maar het is er zeker niet minder leuk! De prachtige omgeving, bezienswaardigheden en nog veel meer ontdekt u bijvoorbeeld vanuit een vakantiepark in Egmond. Maar waarom moet u dan kiezen voor Egmond Aan Den Hoef?

Rijke geschiedenis

‘De Hoef’, zoals Egmond aan den Hoef ook wel genoemd wordt in de volksmond, is een klein dorp in de gemeente Bergen, in Noord-Holland. Het dorp ligt slechts twee kilometer van zee af. De Hoef is ontstaan op een strandwal bij een in de dertiende eeuw gesticht kasteel van de heer van Egmond. Het Egmondermeer is in 1564 ingepolderd. Helaas is het kasteel van Egmond verwoest, maar de ruïne van het kasteel is ontgraven. Deze indrukwekkende ruïne kunt u bezoeken. Wandel over de laatste stukken van ‘Slot op den Hoef’, langs de slotkapel en slotgracht. De slotkapel, die sinds 1430 in Egmond aan den Hoef te vinden is, is op dit moment helaas alleen te bezoeken bij kerkelijke, culturele en andere evenementen. Op de ruïne is een standbeeld van de Lamoraal van Egmont te vinden. Hij woonde in de zestiende eeuw in het kasteel.

U kunt een bezoek brengen aan museumhoeve Overslot. Het is een oude boerderij, die een culturele ontmoetingsplek is. Geniet van kunst en zelfs muzikale uitvoeringen. Het museum beschikt daarnaast over een prachtige schelpencollectie, de tentoonstelling etnografica, boekenantiquariaat en een tweedehands platenmarkt.  Verder is er een tentoonstelling én film over de Egmondse “Art Summer School” van George Hitchcock. Lekker veel historie dus!

De natuur in

Natuurliefhebbers kunnen ook heerlijk vertoeven in Egmond Aan Den Hoef. Kenmerkend voor het oude dorp zijn de weilanden, duinen, polder en de kleurrijkste bollenvelden. Het dorp ligt aan de rand van de duinen en aan het poldergebied Egmondermeer. De oude dorpskern wordt, door de vele kunstenaars die in De Hoef verbleven, ‘schilderachtig’ genoemd. Wandel door het dorp en de typische omgeving, of doe een fietstocht. Liever wat meer genieten van de omgeving? Relax dan en neem plaats in een huifkar, die u meeneemt door de idyllische omgeving.

Bent u een echte strandganger, dan kunt u een bezoek aan de Nederlandse kust niet overslaan. Vanuit Egmond Aan Den Hoef bent u er zo. Wandel door de duinen, en kijk ondertussen of u een pad of salamander kunt vinden in één van de vele poelen. Het Zeedorpenlandschap in de duinen valt meteen op.

Egmond Aan Den Hoef is dus de perfecte vakantieplek voor iedereen. Dankzij de veelzijdigheid van het dorpje en de omgeving, is er altijd wel iets te doen. Extra fijn: in Egmond Aan Den Hoef vermijdt u de drukte van de strandliefhebbers in Egmond aan zee. Bent u al overtuigd?