Kustonderhoud bij Castricum aan Zee en Heemskerk van start 

Rijkswaterstaat is gestart met het kustonderhoud bij Castricum aan Zee en Heemskerk. Op de zeebodem vóór de kust wordt 3 miljoen kubieke meter zand aangebracht. Aannemer Van der Lee voert de werkzaamheden uit van juni 2022 tot naar verwachting juni 2023. Door extra zand aan te brengen houden we de kustlijn op zijn plaats en blijft Noord-Holland beschermd tegen de zee.

Het zand wordt met een speciaal baggerschip, een sleephopperzuiger, aangebracht op de ondiepe vooroever, tussen strandpaal 43 en 52. Het meeste zand zal gestort worden via de luiken onder water, maar het laatste deel wordt uitgespoten over het water (‘rainbowen’). Het zand wordt enkele honderden meters van het strand op de zeebodem gestort. Voor bezoekers van het strand is er geen hinder. Watersporters moeten een veilige afstand houden tot het schip, minstens 50 tot 100 meter.

Noodzaak kustonderhoud

Samen met de waterschappen onderhouden we de Nederlandse kust. Doen we dat niet, dan raken we een deel van ons land kwijt aan de zee. Het strand en de duinen zijn onze belangrijkste bescherming tegen de zee. Door regelmatig nieuw zand aan te brengen op en vlak voor de kust, houden we de kustlijn hier op zijn plaats. Ook zorgen we er zo voor dat de kust kan meegroeien met de stijging van de zeespiegel. Zo blijft Nederland goed beschermd tegen de zee. Om de kust te onderhouden, gebruikt Rijkswaterstaat jaarlijks gemiddeld 12 miljoen m3 zand afkomstig van de zeebodem op zo’n 10 km uit de kust.

Water. Wegen. Werken. Rijkswaterstaat.