Op vrijdag 31 maart luidt de Kaasmarkt van Alkmaar als eerste markt van het land het Hollandse kaasmarktseizoen in, waarmee een eeuwenoude traditie wordt voortgezet. Voor toeristen uit Egmond die op zoek zijn naar een authentiek dagje uit is de Alkmaarse Kaasmarkt een absolute must-see.

Het Kaasdragersgilde, dat al ruim 430 jaar bestaat, laat een seizoen lang hun kennis en kunde van het kaasdragersvak zien onder leiding van Kaasvader Willem Borst. Om 10.00 uur ’s ochtends wordt het seizoen officieel gestart met het luiden van de Kaasbel door internationale zangeres Karsu. Met haar unieke mix van pop, jazz en Turkse muziek is Karsu wereldwijd bekend en staat ze bekend om haar inzet voor de slachtoffers van de aardbeving in Syrië en Turkije. Voor de bewoners van de gemeente Alkmaar is de Alkmaarse Kaasmarkt meer dan alleen een traditie. Sinds de aardbeving in Hatay zetten zij zich in voor inzamelingsactiviteiten om de slachtoffers te steunen. Gemeente Alkmaar stort zelfs €1.- per bewoner op Stichting Giro 555 om de hulpverlening in de rampgebieden te ondersteunen.

Voor toeristen

Als toerist kunt u vanuit Egmond prima de kaasmarkt bezoeken en is er ook genoeg te beleven rondom de Kaasmarkt. Jaarlijks bezoeken ruim 175.000 mensen dit kleurrijke evenement en de markt is elke vrijdagochtend van 31 maart tot en met 29 september 2023 van 10.00 tot 13.00 uur geopend. Rondom de markt worden bovendien sfeervolle ambachtsmarkten georganiseerd waarbij streekproducten centraal staan. In juli en augustus zijn er zelfs avondkaasmarkten op dinsdagavond van 19.00 tot 21.00 uur. De Alkmaarse Kaasmarkt biedt toeristen dus de perfecte gelegenheid om kennis te maken met de Nederlandse kaastraditie en zich onder te dompelen in de lokale cultuur.