“In 2022 stak kwartiermaker Mirjam Flik haar neus diep in de wereld van Kunst in Uitvoering. Met meer dan vijftig gesprekken in de culturele sector, zowel binnen als buiten de gemeente, verzamelde zij een schat aan inzichten. Deze zijn nu gebundeld in het sprankelende rapport ‘Buitenplaatsen aan Zee’. Hierin pleit zij hartstochtelijk voor een bruisend makersklimaat en doet ze talloze suggesties voor nieuwe initiatieven.

Het is duidelijk dat niet alle aanbevelingen direct realiseerbaar zijn. Daarom heeft het college besloten een onafhankelijke culturele redactieraad in het leven te roepen, bestaande uit drie kunstenaars of culturele experts. Zij zullen een selectie maken uit de aanbevelingen, om zo de meest veelbelovende initiatieven te kunnen verwezenlijken. Hiermee hoopt het college in 2024 zo’n drie tot vijf grootschalige projecten van start te kunnen laten gaan.”

Het college is geïnspireerd door de inhoud van het rapport, maar ziet tegelijkertijd ook dat het niet haalbaar is om alle aanbevelingen te realiseren. Daarom zal nog dit jaar een onafhankelijke culturele redactieraad worden opgericht, bestaande uit drie kunstenaars of culturele experts.

Zij zullen initiatieven selecteren die in lijn zijn met de adviezen uit het rapport ‘Buitenplaatsen aan Zee’ en die voldoen aan de randvoorwaarden van de gemeente Bergen.

Het college zal de voorgestelde opties beoordelen en drie tot vijf grote initiatieven ondersteunen. Deze projecten zullen tussen 2024 en 2026 worden uitgevoerd. Briët laat weten dat het beschikbare budget niet bestemd is voor Museum Kranenburgh, dat momenteel kampt met financiële zorgen. “Het museum valt buiten deze regeling: het budget voor Kranenburgh is al vastgesteld door de vorige gemeenteraad.”

Briët is enthousiast: “We zijn verheugd om zo’n mooi bedrag beschikbaar te stellen voor het bevorderen van het makersklimaat van kunst in de gemeente Bergen. We verwachten dat de initiatieven die hiermee mogelijk worden gemaakt naadloos aansluiten bij al het prachtigs dat de gemeente Bergen te bieden heeft.”

“Zo zetten we Bergen nog prominenter op de kaart als een gemeente waar kunst echt tot leven komt!”