NOORD-HOLLAND NOORD

Reizigers kunnen vanaf nu in meer OV-regio’s in- en uitchecken met een contactloze betaalpas of creditcard – en ook op hun mobiel. Connexxion introduceert deze nieuwe manier van betalen in al haar bussen in Egmond. Met deze introductie kunnen al ruim een miljoen inwoners van heel Noord-Holland bijna drempelloos in de bus betalen. Binnen een aantal weken wordt in- en uitchecken met je betaalpas of creditcard mogelijk voor inwoners van Noord-Holland Noord.

Wie in- en uitcheckt met een betaalpas of creditcard, heeft geen aparte OV-chipkaart of los kaartje meer nodig. Spontaan de bus pakken wordt zo steeds makkelijker. Voor mensen die af en toe met het OV reizen en voor buitenlandse toeristen is in- en uitchecken met een betaalpas of creditcard daarom een uitkomst.

OVpay

Het OV-betalen gaat de komende jaren veranderen. De OV-chipkaart krijgt een opvolger en er komen nieuwe betaalvormen bij. Reizigers bepalen straks zelf hoe zij willen betalen. Deze nieuwe betaalvormen worden door de gezamenlijke OV-bedrijven landelijk ingevoerd onder de overkoepelende naam OVpay.

In- en uitchecken met een betaalpas of creditcard is een van die nieuwe betaalvormen. Dit is in steeds meer regio’s mogelijk. Op www.ovpay.nl is een actueel overzicht terug te vinden. Voor Connexxion is het een aanvulling op de al bestaande mogelijkheden om te reizen met de OV-chipkaart of met een barcode.

ov-betaling-met-je-pin-in-Egmond

Hoe werkt het?

Reizen met een betaalpas werkt heel eenvoudig – precies hetzelfde als de OV-chipkaart: een reiziger checkt in met een contactloze betaalpas, plastic of op een mobiel – en start de reis. Bij het verlaten van de bus checkt de reiziger uit met dezelfde betaalpas. De prijs voor de reis is gelijk aan reizen met een OV-chipkaart zonder korting of abonnement. In een later stadium wordt het ook mogelijk kortingsproducten te koppelen aan een betaalpas of creditcard.

De kosten van gemaakte reizen op een dag worden bij elkaar opgeteld en in de opvolgende nacht als één totaalbedrag afgeschreven; dat totaalbedrag is zichtbaar voor de reiziger op het betaaloverzicht van de betreffende bank of creditcardverstrekker.

Even opletten: gebruik de juiste kaart

De mogelijkheid om in- en uit te checken met een betaalpas of creditcard is even opletten voor OV-chipkaart gebruikers. Net als bij contactloos betalen in de supermarkt, moet de reiziger de juiste kaart voor de kaartlezer houden. Nu houden sommige reizigers hun portemonnee of telefoonhoesje met een betaalpas, creditcard en een Ov-chipkaart voor de kaartlezer. Daarmee kan het gebeuren dat de reiskosten niet worden verrekend via de OV-chipkaart, maar van de bankrekening worden afgeschreven. Zorg daarom dat er wordt afgeschreven van je kaart naar keuze – betaalpas, creditcard of OV-chipkaart – en biedt die aan bij het inchecken/uitchecken.