Wat is toeristenbelasting?

Toeristenbelasting is volgens Artikel 224 van de Gemeentewet:
Ter zake van het houden van verblijf binnen de gemeente door personen die niet als ingezetene in de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens zijn ingeschreven, kan een toeristenbelasting worden geheven.
In gewoon Nederlands betekent dit dat een gemeente een belasting oplegt aan mensen die niet officieel in de plaats wonen, waar ze overnachten (deze mensen staan ook wel bekend als toeristen). Dit doen gemeentes officieel omdat toeristen nu eenmaal ook gebruik maken van de voorzieningen in een gemeente. Met dit geld zou de gemeente deze voorzieningen moeten onderhouden en eventueel verbeteren.

Toeristenbelasting EgmondHoe en aan wie betaal ik toeristenbelasting?
U betaalt de toeristenbelasting niet aan de gemeente direct, maar deze wordt berekend door het zomerhuis, hotel, appartement, bed and breakfast of andere accommodatie waar u verblijft. Zij betalen het vervolgens aan de gemeente.

Hoe hoog is de toeristenbelasting?
Misschien wel de meest interessante vraag. De gemeente bepaalt ten eerste of er toeristenbelasting betaald moet worden en hoe hoog deze is. De verhurende partij zoals Hotels of zomerhuis eigenaren etc. hebben hier dus geen enkele invloed op! Kiest de gemeente hiervoor, dan zijn er grofweg vier verschillende manieren hoe deze in rekening kunnen worden gebracht:

  • U betaalt een vast bedrag per persoon, per nacht. (2022 is dit € 1,95 p.p.p.n.)  
  • Kinderen tot 4 jaar zijn vrijgesteld voor de toeristenbelasting.
  • U betaalt een vast bedrag per boeking, dus voor het gehele verblijf.
  • U betaalt een bedrag per kamer, per nacht.
  • U betaalt een percentage van de kamerprijs.

De eerste drie opties spreken voor zich. Het bedrag verschilt alleen per gemeente, en kan ook weer verschillen per overnachtingslocatie. Dus een zomerhuis kan weer een ander bedrag moeten afdragen aan de gemeente dan een hotel.