Visserijdag in Egmond aan Zee

De Visserijdag in Egmond aan Zee is een evenement dat bol staat van heerlijk eten, boeiende activiteiten, en sprankelende muziek van de lokale bands. Maar dat is nog maar het begin. Deze bijzondere dag biedt een diepere duik in de rijke en bewogen geschiedenis van dit pittoreske kustdorp, een geschiedenis die onlosmakelijk verbonden is met de zee.

Bij aankomst op de Visserijdag wordt al snel duidelijk dat Egmond aan Zee een plek is waar de zee zowel vriend als vijand is geweest. De zee, die zowel gul en gracieus als gulzig en gruwelijk kan zijn, heeft de levens van de inwoners van Egmond aan Zee door de eeuwen heen sterk beïnvloed. Deze dag biedt een unieke gelegenheid om de geschenken en mogelijkheden die de zee biedt, te verkennen. Tegelijkertijd wordt er ook stilgestaan bij de rampen en reddingen die zich hier hebben voltrokken.

Hoogtepunten tijdens de Visserijdag

Een van de hoogtepunten van de dag zijn de sterke redding, oorlog en vissers verhalen vol visserslatijn die de Egmonders maar al te graag delen. Deze verhalen, vaak overgeleverd van generatie op generatie, geven een fascinerend beeld van het leven aan de kust. Denk aan de dagen van overvloedige vangsten en feestelijkheden, maar ook aan de donkere tijden van stormen en schipbreuk. Sommige verhalen zijn zo buitengewoon dat je je oren gewoon niet kunt geloven.

Naast deze verhalen zijn er tal van activiteiten die jong en oud zullen vermaken. Er zijn demonstraties van oude ambachten zoals het netten breien en boeten, waar bezoekers zelf ook de handen uit de mouwen kunnen steken. Voor de kinderen zijn er allerlei activiteiten en spelletjes op het Nijtjeplein, en voor de volwassenen zijn er optredens op het Pomplein en is de horeca goed vertegenwoordigd. Verder is een Herdenkingsdienst.

Activiteiten voor kids op het Nijntjeplein

Kinderactiviteiten Gjalt

Het Nijntjeplein biedt een dag vol magische momenten en avontuurlijke activiteiten.
Kom langs en ontdek de wonderen die op je wachten!

Bij aankomst op het Nijntjeplein word je verwelkomd door theatrale figuren in sprookjesachtige kostuums, klaar om je mee te nemen op een magisch avontuur. Er zijn tal van gratis activiteiten waar je aan kunt deelnemen, perfect voor een dag vol plezier en verwondering.

Voor de creatieve kinderen is er een knutselhoek waar ze hun fantasie de vrije loop kunnen laten met zwerfafval. Hier kunnen ze unieke kunstwerken maken en hun eigen verhalen tot leven brengen. In de nabijgelegen piratenboot kunnen de avonturiers een stoere ‘zee-tattoo’ laten zetten. Of je nu kiest voor een anker, haai, zeemeermin of kanonnen, alles is mogelijk en maakt de ervaring nog spannender.

Een van de hoogtepunten van het Nijntjeplein is het mega-vis magneet aquarium. Met een enorme vishengel kun je samen met Jan de visserman gaan vissen. Elke vangst is een verrassing: soms haal je plastic soep of troep omhoog, en soms zelfs snoep! Maar wees voorzichtig, want te veel lawaai kan ‘de kraken’ wakker maken, en als dat gebeurt, spuit hij je nat!

Gjalt, visnet, activiteiten

Voor degenen die de echte zee willen verkennen, biedt Gjalt de mogelijkheid om met een gigantisch groot sleepnet op zoek te gaan naar kleine visjes en garnalen in de Noordzee. Het is een leerzame en leuke ervaring die zowel jong als oud zal fascineren.

Een Feestelijke Visserijdag voor Kinderen

Dit jaar is de Visserijdag een waar feestje voor kinderen. De hele dag door verzorgt Gejut een geweldig programma op het Nijntjeplein, bij de hoofdstrandopgang. Theatrale figuren in sprookjesachtige kostuums ontvangen de jonge bezoekers voor een van de vele gratis activiteiten.

In de knutselhoek kunnen kinderen hun creativiteit de vrije loop laten met zwerfafval. Het is de perfecte plek om unieke kunstwerken te maken en plezier te hebben. Voor de avontuurlijke kinderen is er de piratenboot, waar je een stoere ‘zee-tattoo’ kunt laten zetten. Of je nu kiest voor een anker, haai, zeemeermin of kanonnen, alles is mogelijk.

En voor de echte waaghalzen zijn er ook piratenkostuums beschikbaar! Daarnaast zijn er grote pannen vol magisch jutterssop, waarmee je megagrote zeepbellen kunt blazen. Het is een betoverende ervaring om de glanzende bellen door de lucht te zien zweven.

Egmondse-Visserijdag-2024-kinderdag

De muziek tijdens de Visserijdag

De muziek van de lokale bands en Kooren in Egmond zorgen voor een vrolijke noot op deze feestelijke dag. Hun klanken brengen de geschiedenis en het heden samen, en zorgen ervoor dat iedereen de sfeer van de Visserijdag optimaal kan beleven.

De liedjes, vaak met een knipoog naar het vissersleven, brengen een lach op ieders gezicht en zetten menigeen aan het dansen.

En natuurlijk is er het eten: verse visgerechten die je het water in de mond doen lopen. Van traditioneel gebakken vis tot culinaire hoogstandjes, er is voor ieder wat wils. Proef de zee in al haar facetten en geniet van de heerlijke smaken die de koks van Egmond aan Zee voor je bereiden.

blank

De Visserijdag in Egmond aan Zee is een evenement dat je niet mag missen. Het is een dag vol plezier, historie en cultuur, waar je de ziel van dit unieke kustdorp kunt ontdekken en ervaren. Kom langs en laat je meevoeren door de verhalen, de muziek en de smaken van Egmond aan Zee.

Nautisch centrum

Ambachten

Markt, cultuur, historie
 
Het nautisch centrum toveren we om tot een pop-up openlucht museum. Je kunt de hele dag in gesprek met de redders van de KNRM en alles vragen wat je wilt weten over de KNRM. In en rond het KNRM gebouw vertellen de reddingsvrijwilligers de hele dag ‘sterke’ verhalen over de afgelopen 200 jaar.
 
Visserijdag-ambachten Egmond aan Zee

Vis, mossel en oesteravond

Eten, avond, gezellig

Kom en geniet van een heerlijke avond vol zeevruchten met onze onvergetelijke Mossel- en Oesteravond bij de lokale restaurants! Laat de chefs van de restaurants uit Egmond aan Zee u verwennen op het de pleinen, de boulevard en de paviljoens.

blank

De Pinck

Oude verhalen, strand

Bij goed weer staat de Pinck op het strand en je kunt er mee op de foto. Ook vertellen we verhalen over de historie en de visserij in Derp

Redders op zee wandeling met een gids

Cultuur, historie

Doe mee met deze wandeling met een gids. Deze wandelroute door Egmond aan Zee dompelt je onder in het Egmondse reddingswezen. In het KNRM-reddingstation zie je de moderne reddingboot klaarstaan om in actie te komen, maar je ontdekt ook hoe de roeiredders van vroeger werkten. Een wandeltocht langs de verborgen plekjes van Egmond aan Zee. Naar mooie uitzichtpunten, sculpturen met een verhaal en natuurlijk: Jaepie-Jaepie!

Deelname is gratis en start om 14.00 uur bij de vuurtoren. Aanmelden via [email protected]

 

In het Museum van Egmond is het open dag

blank

Documentaire en verslagen van voorgaande edities van de Egmondse Visserijdag van vorig t/m 2010

Door & Voor Egmond

De Egmondse Visserijdag wordt georganiseerd door de BIZ Egmond aan Zee en het programma is samengesteld door en voor de bewoners van Egmond aan Zee.

Contact

Naam: Joost Botman
Telefoon: 06 13542075
Email: [email protected]

Post adres BIZ

Adres: Mosselaan 53
Postcode: 1934 PJ
Plaats Egmond aan de Hoef

Locatie evenement

Adres: Boulevard Zuid 5
Postcode: 1931 AA
Plaats Egmond aan Zee