WETHOUDER BEKKERING: “IEDEREEN VAARDIG MAKEN MET DIGITAAL PARKEREN”

Met drie maanden vertraging kan in juni waarschijnlijk het digitaal parkeren worden ingevoerd in de gemeente Bergen. Dat had eigenlijk al op 1 maart moeten gebeuren, maar op het laatste moment bleken er meer zekerheden te moeten worden ingebouwd om de gegevens te beschermen van de inwoners. Het gaat bijvoorbeeld om het burgerservicenummer (BSN) dat gevraagd wordt bij het aanvragen van een vergunning. Nu de gemeente Bergen de Coöperatie Parkeerservice wilde inschakelen voor de uitvoering, bleken privacyvraagstukken ingewikkelder dan eerst gedacht.

Het invoeren van digitaal parkeren in de gemeente Bergen maakt het makkelijker voor de gemeente en voor de inwoners van de gemeente, stelt wethouder Bekkering. Hij kent de zorgen die er bestaan hoe ouderen nu hun bezoekers via een mobiele telefoon of computer moeten aanmelden, als ze niet zo digitaal vaardig zijn. De Bergense wethouder van Kies Lokaal pareert de kritiek: “Het wordt er soms niet simpeler op, maar digitalisering is iets van deze tijd.

Daarom wil de gemeente Bergen helpen om te zorgen dat alle inwoners kunnen meedoen en voldoende digitale vaardigheden bezitten”. Hij erkent dat er op dit moment inwoners zijn die minder digitaal vaardig zijn, maar de gemeente biedt aan om alle inwoners zo digitaal vaardig mogelijk te maken. Daarnaast wil de gemeente Bergen een tijdelijk alternatief bieden voor de digitale bezoekerskaart: “voor de mensen die in de tussentijd nog werken aan hun digitale vaardigheden”.

De digitale bezoekerskaart heeft ook veel voordelen, stelt de wethouder Parkeerbeleid. “Een papieren kaart raakt soms zoek, en voor bijvoorbeeld hotels is het nu heel veel gedoe, terwijl het digitaal veel makkelijker kan.” Twee systemen naast elkaar neemt veel van de voordelen weg, en je bent veel duurder uit. Digitaal is het eindplaatje.”

Zodra de wethouder later deze maand kan aankondigen dat het digitaal parkeren kan worden ingevoerd, maakt de gemeente Bergen bekend hoe ze de digitale vaardigheden van ouderen op peil wil brengen. Zodra het digitaal parkeren ingaat, is er een gewenningsperiode van twee maanden waarbij de oude vergunningen geldig blijven: “Er is genoeg tijd om een nieuwe vergunning aan te vragen en inwoners aan het nieuwe systeem te laten wennen,” sluit de Bergenaar af.

————