Fiets

Met de fiets naar de drie Egmonden.

Van welke kant u de 3 Egmonden ook nadert, door de weilanden, de duinen of langs de bollenvelden, het is altijd een schitterende, afwisselende tocht over een goed fietspad.

Vanuit Alkmaar

Vanuit Alkmaar volgt u het fietspad langs de Hoeverweg, maar als u geen haast heeft, dan is het aan te bevelen om de Meerweg door de Egmondermeer eens  te nemen. Dit kronkelweggetje begint aan de westkant van het parkeerterrein bij ijsbaan de Meent. Later komt u weer op de Hoeverweg en die leidt vanzelf langs de fundamenten van het kasteel van Egmond en richting het strand van Egmond aan Zee.

Vanuit Heiloo

Vanuit Heiloo gaat u over de Zeeweg naar Egmond aan den Hoef. Een alternatieve route is via het Maalwater door de weilanden van de Egmondermeer, het Zomerdijkje en de Mosselaan. Naar Egmond-Binnen gaat u over de Vennewatersweg. U komt dan vanzelf langs de abdij en de weg gaat langs de Adelbertusakker door de duinen naar de andere Egmonden.
egmond-klein-2Het fietspad vanuit Bergen is eveneens beeldschoon. Voor Egmond aan den Hoef, even voorbij het voormalige Karmel klooster kan u ook rechtsaf over het Delverspad naar Egmond aan Zee. Het Delverspad komt uit op de Egmonderstraatweg. Na een paar honderd meter kunt u links afslaan en de Van Oldenborghweg nemen die langs de duinen naar Egmond-Binnen gaat. Na de eerste huizen van Egmond-Binnen slaat u rechtsaf naar de Oude Schulpweg en daar vindt u de poort van de Adelbertusakker. Het dorp zelf en de abdij zijn een klein stukje verder.

Met de Trein

Als U met de trein aankomt in Castricum of Alkmaar, dan kunt u daar ook een fiets huren. Heel aantrekkelijk is het om voor rond de tien Euro per jaar een abonnement te nemen op de OV-fiets. U meldt zich aan via internet (www.ov-fiets.nl) en kunt dan voortaan simpel met een pasje een OV-fiets huren voor € 2,85 per dag. Afrekening loopt via de bank. Houd er rekening mee dat het na aanmelding een paar weken duurt voordat alles is geregeld. Wij hebben in Egmond heel enthousiaste mensen gesignaleerd met een prima fiets zonder versnellingen.

Fietstocht

Een fietstocht door Egmonds dreven. Een fietstocht in de omgeving van de Egmonden is schitterend en ook aan te bevelen voor groepen. Als u kiest voor de route door de duinen, zorgt u dan wel voor duintoegangskaarten. Dagkaarten zijn bij de duiningangen te koop en de beheerder van de duinen de PWN kan u er informatie over geven o.a. in bezoekerscentrum De Hoep bij Bakkum in de duinen. Een mooie, leerzame plek en gratis toegankelijk. (www.pwn.nl) Wie vaker komt is beter uit met een jaarkaart.De kaarten zijn veranderd. Soms is het voordeliger om geen gezinskaart, maar individuele jaarkaarten te kopen. Op een langere trip zult u ook plezier hebben van een fiets-en wandelkaart van het Noord-Hollands duinreservaat. De mogelijkheden voor een picknick of andere onderbrekingen zijn legio. en u kunt (ook met behulp van deze site) uw tocht zo plannen dat u langs enkele historische plekken in de Egmonden komt. Bij de abdijwinkel is gratis een fiets/wandelroute verkrijgbaar, de PWN hebben ook het een en ander te koop zoals de mooie ‘Derpersroute’.

(toegangskaart voor het duingebied is nodig) en verkrijgbaar bij Boekhandel dekker in Egmond aan Zee.

Deze film start in het Kokkendal, de kruising van blauw en oranje. Wat zou het mooi zijn als er een verhard fietspad werd aangelegd vanaf Egmond aan Zee naar de Woudweg (het oranje deel) een verlenging van de van Oldenborghweg.
Het wordt dan mogelijk om vanaf Wijk aan Zee door het natuurgebied van de PWN en Staatsbosbeheer te fietsen naar Camperduin. (De grenzen van de nieuwe Gemeente “aan Zee”