NOG GEEN STREEP DOOR UITZONDERING VOOR VERHUUR EIGEN WONING IN BERGEN EN EGMOND

Pas na de zomer valt er een besluit over de recreatieve verhuur van eigen woningen in Egmond aan Zee en Bergen aan Zee. Dat is dinsdagavond de uitkomst van een commissievergadering van de gemeenteraad, waar het voorstel op de agenda stond. Het gemeentebestuur heeft de recreatieve verhuur dit jaar in de hele gemeente beperkt, maar voor de Terrasflat in Egmond en voor Bergen aan Zee geldt nog een uitzondering.

In het voorstel dat tijdens de commissievergadering werd besproken, gaat de uitzondering van tafel. Als die vervalt, mogen eigenaren in de hele gemeente hun woning voortaan nog maar negen weken verhuren aan toeristen. Het gemeentebestuur perkt de toeristische verhuur in vanwege de woningnood en leefbaarheid in de dorpen. In de Egmondse terrasflat zijn er voor- en tegenstanders van de inperking.

De onbeperkte verhuur aan toeristen werd in de terrasflat tientallen jaren gedoogd. Volgens het bestemmingsplan mag je er wonen én het als tweede woning hebben. Je hoeft er dus niet ingeschreven te staan. De verhuur van eigen woningen is lucratief en maakt het hebben van een tweede woning aan zee rendabel voor velen. Het drijft ook de prijs van de woningen op. De nieuwe Huisvestingsverordening schept nu de duidelijkheid dat toeristische verhuur niet onbeperkt mag. Niet iedereen zit op die duidelijkheid te wachten.

Het gemeentebestuur ziet de woningen het liefst vast bewoond, in de strijd tegen woningnood en het behoud van de leefbaarheid en voorzieningen in de gemeente. Ook zijn er permanente bewoners van de terrasflat die overlast ervaren van de verhuur aan toeristen. Tijdens de commissievergadering durfden de raadsleden echter nog geen knoop door te hakken. Eerst willen de raadsleden onder meer helder hebben hoe de historische verhuurrechten zijn. Na de zomer staat daarom het onderwerp, beter onderbouwd, opnieuw op de agenda.

Bron: https://duinstreekcentraal.nl/