REUZENRAD EGMOND AAN ZEE VOOR HERHALING VATBAAR”

Na ruim drie maanden is het 38 meter hoge reuzenrad van de Egmondse familie Vallentgoed weer weg van de boulevard. Maandag was gestart met de demontage van het Europa Rad en nog geen anderhalve dag later staan de vrachtwagens gereed om naar de opslag te rijden. Jan Vallentgoed kijkt tevreden terug. “Voor ons was het een succesvolle oplossing in de coronatijd.”

“Het hele bedrijf kwam stil te liggen zonder kermissen of festivals”, legt Vallentgoed uit. “Dan probeer je overeind te blijven. We zochten naar een alternatief en dit blijkt toch wel de redding geweest, samen met de coronasteun van de overheid”. Dat gemeente Bergen welwillend bleek, was mooi meegenomen. “Ik ben geboren in Egmond en woonde er tot kort voor mijn trouwen. Sindsdien ben ik zoveel mogelijk op reis met het reuzenrad, maar mijn ouders wonen hier nog altijd.”

Het Europa Rad zou aanvankelijk tot in september blijven staan, maar uiteindelijk werd de einddatum 25 oktober. Dat leverde helaas niet heel veel meer op. “Over de eerste periode ben ik dik tevreden. Alles zat mee, het was prachtig weer en dat vertolkte zich in goede zaken. De laatste periode was het minder door het slechtere weer, vooral in de weekenden.”

Van storm Francis op 25 augustus en de storm op 21 oktober heeft Vallentgoed weinig last gehad. “Het reuzenrad staat als een huis. Alleen de decoratieve elementen zijn niet echt bestand tegen storm. Die haalden we van tevoren weg, dus er was geen schade”. Ook van vandalisme had hij geen last. “We waren er voor gewaarschuwd. We hebben een camera-installatie opgehangen met waarschuwingsborden. We hebben geen problemen gehad.”

Toch moet er flink onderhoud worden gepleegd. “Het zout en het zand zijn een aanslag op het materiaal. Dat wordt eerst grondig gereinigd en doorgesmeerd, zodat het rad weer bedrijfsklaar is voor eventueel het volgende”.

Wat dat zal zijn… Vallentgoed is nog niet optimistisch. “Voor grootschalige evenementen ziet het er nog duister uit. Er zal zeker tot de zomer nog geen sprake zijn van kermissen, grote festivals en dergelijke”. Wellicht is de Egmondse strandboulevard dan weer beschikbaar. Maar ook voor de verdere toekomst zou de reuzenradman wel oren hebben naar een overeenkomst: “Ik zal niet schromen als er de mogelijkheid is voor een vaste plek.”

Eerst maar eens terug naar de opslag en grondig soppen en smeren.

(Bron duinstreekcentraal – foto: Facebook/Marijke bruin)