De Fjoertoer Egmond, het wandelevenement met bijzondere licht-, vuur- en geluidsacts dat gepland stond op vrijdag 27 en zaterdag 28 november, is alsnog geannuleerd. Le Champion heeft dat besluit meteen woensdagochtend genomen na de aankondiging van minister-president Rutte dat de coronamaatregelen tot in december worden verlengd. “We wilden niet wachten totdat de overheid voor ons het besluit zouden nemen,” aldus algemeen directeur Ron van der Jagt van organisator Le Champion.

Volgens Van der Jagt wil  zijn organisatie diens verantwoordelijkheid nemen: “Daarom hebben we besloten om de Fjoertoer Egmond af te gelasten. De gezondheid en veiligheid van alle deelnemers, vrijwilligers en andere betrokkenen staan altijd voorop.”

De directeur wijst erop dat het in deze tijden van opleving van het coronavirus niet verantwoord is om duizenden mensen naar Egmond te halen: “Het gaat niet alleen om het evenement, maar honderden deelnemers komen ook met het openbaar vervoer, moeten ergens overnachten, en hebben zo tienduizenden contactmomenten met andere deelnemers, vrijwilligers en Egmonders. Dat brengt nu onnodige risico’s met zich mee op verdere verspreiding van het coronavirus.”

In januari staan drie andere grote evenementen in Egmond op het programma: de strandrace Egmond-Pier-Egmond, de halve marathon van Egmond op 10 januari en de wandelmarathon van Egmond op 23 en 24 januari. Volgens directeur Ron van der Jagt moeten voorbereidingen voor dergelijke grote evenementen ongeveer twee maanden van tevoren starten. “Om over twee weken een positief besluit te nemen om de Halve Marathon en de Egmond-Pier-Egmondtour te gaan voorbereiden moet dan echt al een flinke verbetering zijn opgetreden in de coronacijfers.”

Informatie over teruggave van deelnemersgelden is te vinden op fjoertoeregmond.nl.

OVER TWEE WEKEN BESLUIT OVER HALVE MARATHON EGMOND

(bron: duinstreekcentraal.nl)