EGMOND AAN ZEE – Pastoor Rudolf Scheltinga van de Oud-Katholieke Kerk in Egmond aan Zee vertrekt deze zomer naar een oud-katholieke parochie in Amersfoort. Hij was ruim elf jaar pastoor in Egmond en een bekende verschijning in het dorp. Daarnaast deed Scheltinga enthousiast mee aan onze serie ‘Van Streek in de Stad’, waarin hij een dag van plek ruilde met een dominee uit Amsterdam Zuidoost. Nu laat hij Egmond dus echt achter zich. “Ik ga terug naar de plek waar ik jaren heb gewoond en gewerkt.”

Pastoor Joke Kolkman, eerder werkzaam in Arnhem en Utrecht, zal zijn plaats innemen. De wisselingen zullen in de loop van de zomer plaatsvinden. Ook zullen verschillende parochiën in meer of mindere mate worden gerenoveerd. “Ik ga Egmond in hart en ziel missen nadat ik er jarenlang met veel plezier heb gewerkt”, vertelt de pastoor tegen NH Nieuws.

“We hopen dat het zicht op deze voorgenomen wisselingen ons wat extra moed geeft om de beperkingen die de huidige crisis ons voorlegt te doorstaan. We bidden dat het mag bijdragen aan de continuiteit van de pastorale zorg en de verdere opbouw van de kerk”, schrijft het kerkbestuur.

Kerken in heel het land worden bedreigd met sluiting. Daarom wordt in diverse gemeentes een kerkenvisie opgesteld. Ook in Alkmaar wordt aan een toekomstvisie gewerkt. Dit gebeurt in nauwe samenspraak met de kerkeigenaren. “Er komen te weinig mensen en financiën binnen”, reageert Scheltinga. “Dat doet pijn, maar we moeten niet blijven hangen in die pijn. maar grote kerkgebouwen breder inzetten.”

Prachtige akoestiek

De pastoor hoopt dat kerken in de toekomst voor meer doeleinden worden ingezet, zoals een concert. “Het is best bijzonder dat zo’n groot gebouw alleen wordt gebruikt voor de kerkdienst op zondag. In verschillende kerken worden tegenwoordig ook concerten gehouden vanwege de prachtige akoestiek. Maar dat zit er vanwege de maatregelen voorlopig niet in.”

Scheltinga woonde voor zijn komst naar Egmond ook al in Amersfoort. Daar was hij toen pastoor van een rooms-katholieke parochie. In 1998 trad hij toe tot de Oud-Katholieke Kerk, en ging onder meer werken in het BovenIJ-ziekenhuis in Amsterdam-Noord en voor het aartsbisdom Utrecht.

Eerder deed hij pastoraal werk in rooms-katholieke parochies in de Noordoostpolder. Scheltinga komt oorspronkelijk uit Friesland,