© jjfoto.nl / Jan Jong / door: Suzanne Rijnja (nh-dagblad)

Natuurorganisaties niet blij met woningbouw in de Egmonden.

Woningen of landbouwgrond? De gemeente Bergen wil nieuwe wijken bouwen in Egmond aan den Hoef en Egmond-Binnen. Dorpsbelangen Egmond-Binnen is blij met de plannen voor nieuwe woningen, al zitten ze wel in ’spagaat’. Natuurorganisaties hebben bezwaar tegen de bouw op de drie stukken landbouwgrond.

„Het veiligstellen is een goede actie van de gemeente. Als het niet gebeurt, weet je zeker dat het niet kan. Het kan best zijn dat de inwoners uiteindelijk anders beslissen, maar nu heb je de mogelijkheid tot expansie”, zegt Henk Weeteling, voorzitter van Dorpsbelangen Egmond-Binnen.

Volgens hem zijn de meeste inwoners ’niet ontevreden’ met het Veegplan. „Sommigen zijn wel overrompeld doordat het plan er opeens lag. En er zijn natuurlijk ook bewoners die er op uitkijken en het jammer vinden, dat heb je altijd.”

Het is belangrijk dat het dorp niet wordt ’opgesloten’, zegt secretaris Rob Tijsen. „Met de nieuwe regels krijg je een grens om je dorp heen waarbuiten niks meer kan. Ook geen nieuwe supermarkt, een zonneparkje, sporthal, camping. Als we later zoiets willen, moeten we toch een beetje speelruimte hebben.” Weeteling: „Het zijn de minimale eisen om het dorp in de toekomst levendig te houden.”

Tijsen: „De provincie heeft ook wel een punt. Ze willen voorkomen dat de hele kuststrook volgebouwd wordt. Dat is ook een spagaat waar wij in zitten. Wil je dat het er uit gaat zien als Den Haag? Wij koesteren dit gebied ook ontzettend; er is nog ruimte. Dus ergens zijn we ook dankbaar dat de provincie ons dorpje wil beschermen.”

Weeteling wil vooral huizen voor starters en ouderen zien, al is afwisseling ook van belang. „Het is ook jammer als jongeren bij gezinsuitbreiding gelijk weg moeten. Ik zou het ook mooi vinden als er een stuk sociale koop wordt aangeboden. Dat zorgt voor grotere levensvatbaarheid van het dorp.”

Natuurorganisaties: ’Niet veiligstellen, maar hamsteren’

Natuurmonumenten en Landschap Noord-Holland hebben bezwaren tegen de plannen voor de woningbouw in Egmond.

„Wij zien dit niet als locaties ’veiligstellen’, maar als ’hamsteren’ en dat ten koste van het voornemen dat er niet wordt gebouwd op deze plek. Natuurmonumenten vindt het zeer terecht dat de provincie hierop ingrijpt”, zegt woordvoerster Roos Kooiman van Natuurmonumenten.

De natuurorganisatie laat weten dat het gebied, vlak naast het Noord-Hollands Duinreservaat, niet voor niks als Bijzonder Provinciaal Landschap is aangewezen door de provincie. „Het gaat hier om het gebied waar duinen aan polders grenzen. Juist die overgang komt op nog slechts een paar plekken voor in Nederland.”

Er is te weinig onderzoek gedaan naar de effecten op omliggende natuur, volgens de organisaties. De bouwlocaties liggen vlak naast het beschermde Noord-Hollands Duinreservaat. Daarom vragen ze de gemeente een ’natuurtoets’ te doen.