foto: © Foto Martin de Haan

Door: Kees van Dalsem (NH dagblad)

Een jaar geleden gingen oud-profwielrenners Thomas Dekker en Laurens ten Dam de weddenschap aan: wie van de twee is de snelste tijdens Egmond-Pier-Egmond 2021? De wedstrijd ging uiteindelijk niet door, maar ’the battle’ werd zaterdag wel verreden. Met de hulp van Niki Terpstra was Ten Dam uiteindelijk net iets sneller terug in Egmond aan Zee.

 

Om er niet een te groot evenement van te maken, reden de mannen namelijk in tweetallen. Dekker kreeg het wiel van Europees kampioen strandracen Ivar Slik, terwijl Ten Dam dus met Terpstra – viervoudig wereldkampioen ploegentijdrit – mocht rijden. Als in een ’Trofeo Baracchi’, de legendarische Italiaanse koppeltijdrit, reden de strandracers naar de Noordpier om weer op de Boulevard te finishen. Overigens hoefden ze daarbij niet de lusjes te maken bij Velsen-Noord, Wijk aan Zee en Castricum, de route ging honderd procent over het strand.

 

Dekker, gestopt in 2014, had na een paar jaar inactiviteit weer de fiets gepakt, is flink wat afgevallen en heeft veel kilometers gemaakt. En hoewel Ten Dam eind 2019 stopte, leeft de Oudorper nog steeds als een prof. Het was dan geen verrassing dat Ten Dam uiteindelijk de winnaar was, hoewel Dekker vroeger beter kon tijdrijden. „Het zou raar geweest zijn als Thomas had gewonnen”, zei Ten Dam met een kop warme chocolademelk in zijn hand. „Maar in het wiel van Niki ben ik helemaal naar de klote gegaan.”