De bollenvelden in Egmond

De bollenvelden in Egmond zijn een bekend en populaire trekpleister in Nederland. Deze velden zijn gevuld met verschillende soorten bloembollen, zoals tulpen, hyacinten en narcissen, die in de lente in bloei staan. Deze bollenvelden zijn een belangrijke bron van inkomsten voor de plaatselijke boeren en dragen bij aan de economie van de regio.

Tulpenmani

Tulpenmanie was een historisch fenomeen dat plaatsvond in de 17e eeuw in Nederland. De tulpenboom, die net uit Turkije was geïmporteerd, werd ineens zeer populair onder de welgestelde klasse. Dit leidde tot een opmerkelijke speculatie in tulpenbulbs, waarbij de prijzen voor sommige soorten tot ongekende hoogten stegen. De manie bereikte een hoogtepunt in 1637, maar eindigde abrupt toen de markt instortte. Het was een van de eerste grote economische bubbels in de geschiedenis.

In het voorjaar kunt u de prachtige kleurrijke bollenvelden om de Egmonden bewonderen. De bollenvelden vindt u op weg naar Egmonden al vanaf Egmond-binnen en tussen Egmond aan den Hoef en Egmond aan Zee is het een echt foto moment, ik weet ook zeker dat menig toerist dit ook al in zijn fotoverslag van hun vakantie heeft gedaan.  In Egmond bloeit eigenlijk het hele jaar wel iets. In het voorjaar zijn het de narcissen, blauwe druifjes, hyacinten en natuurlijk de tulpen. In de zomer zijn het de lelies, orchideeën, gladiolen en zonnebloemen.

Vele soorten tulpen

In Nederland worden veel verschillende soorten tulpen geteeld, zoals Parijse tulpen, Darwin tulpen, en Triumph tulpen. Het is waarschijnlijk dat de meest geteelde soorten in Egmond de soorten zijn die het best gedijen in de klimaat- en grondcondities van de regio en die de grootste vraag hebben van klanten. 

De Bollenroute voor wandelaars en fietsers

bollenroute-egmond

Als je deze bordjes volgt, fiets of loop je een mooi rondje langs de bollenvelden van Egmond. Op ieder willekeurig punt van de route kun je beginnen. Het is zeker de moeite waard om dit vaker te doen met tussenpoos van enkele dagen. Je ziet dan de velden kleuren. Is de route bekend, kun je hem ook eens andersom maken. Alles ziet er dan weer anders uit.

Bijgevoegde route is zowel lopend als met de fiets prima te doen. Andere wandelingen met veel zicht op bloeiende bollenvelden zijn het Monnikenpad en het Hoeverpad. Beide lopen door het randbossage van de Heilooër Zeeweg, waar de bodem bedekt is met diverse bol- en knolgewassen en over de dijken van de Hoevervaart en Egmond Binnenvaart.

Veel kijkplezier!

 

bollenfietsroute-egmond

Een vriendelijk verzoek van alle bollenkwekers!

Een vriendelijk verzoek van alle bollenkwekers: Geniet met volle teugen van het kleurrijke schouwspel, maak foto’s en films zoveel u wil, maar doe dit vanaf de zijlijn. Ga niet in het veld lopen en laat al helemaal niet kinderen en honden het veld in lopen.

Hier en daar zijn borden geplaatst en/of prikkeldraad gespannen, niet omdat we bang zijn dat de bollen het veld verlaten, maar om de toeristen/kleurgenieters tegen te houden.

Alle bollenvelden zijn privé-eigendom vergelijkbaar met uw eigen tuin. Hier wilt u ook geen vreemden tegenkomen. Verder broeden er vele vogels tussen de bollen en die willen rust. Vogelbroedgebied ! niet betreden.