Verken de gezellige nauwe straatjes, mooie hofjes en prachtige grachten van Alkmaar en leer alles over wat de stad onderscheidt: kaas. Dit historische centrum telt 700 gemeentelijke en 339 rijksmonumenten. Bezoek de kaasmarkt en het kaasmuseum of verken de natuur buiten de stad. In Bergen ligt bijvoorbeeld een mooi oud parkbos. In 1662 was het bos onderdeel van een buitenplaats van een welgestelde familie en verscholen tussen de bomen liggen veel kleine poelen en romantische meertjes.

Hier trekt de rust vogels aan, die zich drenken en wassen in de ondiepe plassen. Ze kunnen hier ook genieten van een feestmaal, want het water trekt larven en insecten aan. Parkeer je auto bij Profile Der Kinderen in Bergen voordat je aan de fietsroute begint.

De eerste bezienswaardigheid tijdens de fietstocht is de Varnebroeker molen, een wipwatermolentje met een grote landschappelijke waarde.

De molen werd gerestaureerd in 2013 en is weer mee gaan draaien in de waterhuishouding van de Baafjespolder.

De volgende bezienswaardigheid op de route is de Molen van Piet, ook wel molen De Groot genoemd.Het is een achtkante stellingmolen die koren maalt en die ooit gebouwd werd als walmolen. In 1884 werd de molen gekocht door Cornelis Piet, die onderin de molen een woning liet maken, waardoor de molen in de volksmond de nieuwe naam “de Molen van Piet” kreeg.

Op https://routiq.com vind je nog meer fietsroutes en wandelroutes