Durf jij onder het skelet van onze potvis door te lopen? En vervolgens over een brug met daaronder een vijver vol piranha’s? Duik mee in de wonderlijke onderwaterwereld van het Zee Aquarium in Bergen aan Zee! Sta oog-in-oog met onze zeehonden Selma en Tjark. En ontdek de meest bijzondere vissen, zeedieren en schelpen uit alle windstreken!

In het vernieuwde en uitgebreide Zee Aquarium zijn meer dan 300 verschillende vissoorten thematisch te zien: laat je meevoeren door de Amazonejungle langs de piranha’s en griezelreptielen, via de Atlantische Oceaan, tropische wateren en Middellandse Zee naar de Noordzee en ontdek de meest fantastische vissen en spannende zeedieren!

Verwonder je over onze zeepaardjes, zeesterren en clownvisjes, aai een rog bij het Roggenrif en sta oog in oog met haaien, murenen en giftige koraalduivels.Duik mee, ontdek, beleef, bewonder en verwonder!

Het Zee Aquarium is leuk en leerzaam voor jong en oud, bij mooi en slecht weer.

Het water
Het water in de aquaria is natuurlijk erg belangrijk voor de vissen die er in leven. Maar zeewater is toch weer even wat anders dan water met zout. Dus wordt het verse zeewater ook echt uit de zee gehaald. Dat gebeurt met behulp van tankwagens die het zeewater uit Zeeland aanvoeren en door middel van pompen die het water uit de Noordzee (vlak voor de deur) halen. Het water wordt dan eerst gefilterd en daarna gekoeld of verwarmd, al naar gelang de zone waarin het gebruikt gaat worden.

De bewoners
De aquaria tellen duizenden bewoners onderverdeeld in ruim 230 soorten Daarbij moeten we dan denken aan verschillende levensvormen: bijvoorbeeld inktvissen, kreeften, krabben, haringen, roggen, haaien, piranha’s, anemonen, maar ook eencelligen, plankton en kril die als voedsel voor de andere vissen dienen.

Onze schelpenverzameling
In het Zee Aquarium Bergen aan Zee vindt u de grootste schelpenverzameling van Nederland. Ruim 7000 exemplaren zijn uitgestald in 42 vitrines. Het varieert van miniscule schelpjes tot de reusachtige doopvondschelp, waar met gemak een baby in zou passen

Vier zones
De in totaal 44 aquaria van het Zee Aquarium zijn grofweg in te delen in 4 zones. Dat heeft te maken met het leefgebied van de bewoners.

De koude zone (blauw)
Hiertoe behoren de aquaria met vissen uit de Noordzee en de noordelijk gelegen koude zeeën.

De gematigde zone (Geel)
Hier horen de zeebewoners uit de Middellandse Zee en Atlantische Oceaan thuis

De tropische zone (Rood)
De zeebewoners uit deze zeeën houden van warmer water en komen voor in tropische zeeën.

Amazone gebied (Groen)
Deze zone onderscheidt zich van de andere zones doordat het hier niet echt een zee, maar een rivierengebied betreft.

Historie

Het eerste idee om een zee aquarium op te starten ontstond in 1954. Dat leidde in 1956 tot de opening van Zee Aquarium Bergen aan Zee. De fundamenten van het tijdens WO II afgebroken Hotel Nassau vormden de basis van het nieuwe gebouw. Eind 60-er jaren werd het gebouw uitgebreid door er een restaurant bovenop te bouwen, dat de naam Neptunus kreeg.

Eind 80-er jaren werd het gebouw ingrijpend veranderd: door de bouw van appartementen in het bovenste gedeelte veranderde Restaurant Neptunus in Neptunus Appartementen. Het Zee Aquarium werd uitgebreid, de ingang verplaatst en tussen de appartementen en het Zee Aquarium werd een tussenverdieping gemaakt. Daar kwamen drie winkel-units en een restaurant.

Het Zeeaquarium groeit door en aan het eind van de 90-er jaren werd het Zee Aquarium uitgebreid met verschillende groot-volume bakken, bijvoorbeeld de Noordzeebak en de Piranhabak.

Openingstijden
April – september
dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur.

Oktober – maart
dagelijks van 11.00 tot 17.00 uur.

Adres
Zee Aquarium Bergen aan Zee
Van der Wijckplein 16
1865 AP Bergen aan Zee

Telefoon : (072) 581 29 28
Telefax : (072) 581 82 14
E-mail : [email protected]

Ruime eigen parkeergelegenheid