Naaktstrand

(naturisten recreatie) in de Egmond en Bergen Noord Holland

Bloot op het strand

Iedereen kent wel een naaktstrandje in de buurt. Of wandelt, al dan niet bij toeval, langs het naaktstrand van Egmond aan Zee Noordkant of bij Egmond-Binnen (zuidkant). Voor sommige van u blijft het hier niet bij. Voor hen is het naaktstrand namelijk een eerste kennismaking met naturisme. Voor het eerst uit de kleren gaan op een naaktstrand is ook niet zo moeilijk. Iedereen is bloot, dus je valt pas op met je badkleding aan. Daarnaast is er vaak ruimte genoeg om afstand te houden tot je buren. En die buren zijn ook heel herkenbaar.

Het officiële naaktstrand ligt tussen Bergen- en School aan zee.

Op het hier beschreven strandgedeelte, officieel een activiteitenstrand, wordt naaktrecreatie al heel lang gedoogd.

Door de ligging achter het uitgestrekte natuurgebied het Noord-Hollands Duinreservaat is het afgelegen strandgedeelte zeer geschikt voor naaktrecreatie; wel is het per auto moeilijk bereikbaar.

Naaktrecreatie wordt gedoogd tussen paal 35 en 36. Het gebied is niet met borden aangegeven. Op het naaktstrand zijn geen voorzieningen aanwezig.

Egmond aan Zee (Noordkant)

Dit strand is niet officieel aangewezen voor naaktrecreatie. Maar naaktrecreatie wordt hier al jarenlang gedoogd op dit stille strand tussen paal 35 en 36, het begin van het naaktstrand wordt aangegeven met een roze paal.

Deze locatie kun je bereiken door vanuit Egmond aan Zee langs het strand noordwaarts te lopen. Het strand is ook per fiets te bereiken via het Noord-Hollands Duinreservaat, waarvoor toegangskaarten noodzakelijk zijn.

Naakt strand Egmond noord

Egmond aan Zee (Zuidkant)

Het tweede naaktstrand van Egmond ligt ter hoogte van paal 40.75 en 42.65 (Koepelduin) en wordt ook wel Egmond-Binnen genoemd.

Loop vanuit Egmond aan Zee langs het strand zuidwaarts. Ook dit strand kunt u per fiets bereiken via het Noord-Hollands Duinreservaat. (Denk om toegangskaarten)

Naaktstrand Egmond zuid

Bergen aan Zee

Aan de noordzijde van Bergen aan Zee, achter de Schoorlse Duinen ligt het naaktstrand. Naaktrecreatie is toegestaan tussen paal 32,25 en 29,50. Op het strand is het gebied aangegeven met een roze kleur van de strandpaal kop. Er zijn geen borden geplaatst. Op het gebied tussen strandpaal 31,50 en 32,25, voor 2010 officieel naaktstrand, vindt nog steeds naaktrecreatie plaats en dit is juist het drukste gedeelte van het naaktstrand.

Op het naaktstrand staat bij paal 32 het strandpaviljoen “Uit de kunst”. Op het terras is naaktrecreatie niet toegestaan.

Op het strand is geen direct toezicht, de dichtstbijzijnde strandwachtpost staat bij strandslag 24.

Route naar het strand

Betaald parkeren van 10.00 tot 19.00 bij strandslag 30, Egmond aan Zee. Let op in zone A geldt een maximale parkeerduur van 1,5 uur.

Het dorp heeft ongeveer 1800 betaalde parkeerplaatsen die met mooi strandweer snel bezet zijn.

Met de fiets

Ook per fiets bereikbaar via het Noord-Hollands Duinreservaat. Dit gebied is niet vrij toegankelijk, hiervoor zijn toegangskaarten verplicht.

Fietsenstalling bij de strandslag 35 (550 meter lopen) en strandslag 36 (280 meter lopen)