Museum BroekerVeiling, de oudste doorvaargroenteveiling ter wereld. Op deze historische plek in Broek op Langedijk is in 1887 het veilen bij afslag ontstaan Dit systeem wordt tegenwoordig bij alle grote veilingen toegepast. De herinnering wordt levend gehouden door het historische veilinggebouw en de markante lighallen die boven het water zijn gebouwd.

Het museum bestaat uit twee gebouwen: gebouw De Toekomst en gebouw Het Verleden. Tevens is er een prachtig buitenterrein.
De entree bevindt zich in De Toekomst. U herkent het gebouw aan de opvallende buitengevel, waarop een impressie van het oorspronkelijke Rijk der Duizend Eilanden is weergegeven. Het moderne uiterlijk van het gebouw is gerealiseerd op basis van een luchtfoto uit de jaren vijftig.

Het Verleden

Het Verleden is een imposant Rijksmonument, bestaande uit lighallen uit 1925 en een afmijnzaal uit 1912. Het gebouw staat op 1900 houten palen boven het water.
De lighallen zijn geheel van hout en staan in verbinding met open water. De schuiten liggen er nog steeds geduldig te wachten. Vroeger kwamen de tuinders hier naar binnen gevaren en wachtten er tot de veiling begon.

Buitenmuseum

Het buitenmuseum is prachtig. Met akkers, een boomgaard, dieren, een schuitenhelling en oorspronkelijke bruggetjes. Op het land staan de producten van het seizoen. Bloemkool, aardappelen, uien, bieten, prei, witte-, rode- en boerenkool. Voor tegenwoordige generaties is het soms een ontdekking om te zien hoe groente groeit.

Loop digitaal door Museum BroekerVeiling

Klik hier om de rondleiding weer te starten

De afmijnzaal

De afmijnzaal is het monumentale juweel van Museum BroekerVeiling. Dit was tot 1973 het economisch hart van de tuinbouwcultuur in de regio. Vele schitterende details, Jugendstilelementen en de authentieke veilingklok uit 1903, maken het tot een indrukwekkende ruimte. U doet zelf mee aan een veiling, waardoor u leert hoe een veiling bij afslag werkt. U moet écht betalen wat u koopt. De prijs bepaalt u zelf via de veilingklok. Drukt u te vroeg, betaalt u te veel. Drukt u te laat dan heeft u niets.

Dit is een spannende en oorspronkelijke gebeurtenis waarbij humor, verse groente, en de veilingmeester een belangrijke rol hebben! Een vrolijke belevenis voor jong en oud.

Veiling

Neem plaats in de veilingbankjes. U bevindt zich in het unieke veilinggebouw uit 1912. Het ademt nog echt de sfeer van weleer uit. U bepaalt via de authentieke veilingklok van begin 1900 zelf de prijs voor de aangeboden groenten. Druk op het juiste moment en voel u handelaar van de dag! Ook heel leuk voor kinderen.

Rondvaart

De rondvaart vertrekt vanuit het museum en brengt u in het prachtige, laatst overgebleven deel van het Rijk der Duizend Eilanden, het Oosterdelgebied. Hier krijgt u een goed beeld van de eilandakkers, waarvan er nu nog enige honderden over zijn. Dat waren er vroeger meer dan 15.000! Het eilandenrijk en Museum BroekerVeiling zijn historisch onlosmakelijk met elkaar verbonden! De groente, die werd geteeld op de eilandakkers, werd verhandeld in de veiling.

Rondleiding (voor gereserveerde groepen)

De rondleider kent de verhalen van vroeger en vertelt over de vele details in het monument. Als u deelneemt aan de rondleiding leert u van alles over het ontstaan van het eilandenrijk, het unieke leven van de tuinders van weleer en de vele bijzonderheden die hoorden bij het leven in en om het Rijk der Duizend Eilanden.

Activiteiten

Museum BroekerVeiling is een levend museum. Gedurende het seizoen bruist het van de speciale activiteiten voor zowel kinderen als volwassenen.

Vaak is de visroker aanwezig, zodat u een vers gerookt visje kunt kopen. Op bepaalde dagen is de demonstratiesmid aanwezig, of kunt u een bezoek brengen aan de Damschuit, een authentieke tjalk waar Ome Dirk aan het roer staat. Hij leidt u graag rond op zijn schuit!

Contact gegevens

Museum BroekerVeiling

Bezoekadres:
Museumweg 2
1721 BW Broek op Langedijk
Holland

Postadres:
Postbus 1
1720 AA Broek op Langedijk
Holland

Tel. (0226) 31 38 07
Fax (0226) 31 83 04
E-mail: [email protected]

Openbaar vervoer

Vanaf NS-station Alkmaar met buslijn 10.
Uitstappen bij halte Museumweg, Broek op Langedijk

Parkeren

Het gratis parkeerterrein van Museum Broeker Veiling is, in verband met werkzaamheden rond Winkelcentrum Broekerveiling, voorlopig een klein stukje naar het westen verplaatst,op twee minuten loopafstand van het museum.

Dit geldt ook voor het bus-parkeerterrein.