Eén bitcoin is inmiddels heel erg duur en dat wekt bij sommigen de indruk dat investeren in bitcoin alleen zin heeft als je al rijk bent. Dat is niet zo, want je hoeft geen hele bitcoin te bezitten. De meeste mensen hebben geen hele bitcoin. Je kan in principe zelf kiezen hoeveel je in bitcoin wil investeren en het ‘werkt’ vanaf ieder bedrag: denk in procenten, niet euro’s.

Als bitcoin iets nieuws voor je is dan zal het je al snel opvallen: één bitcoin kost tegenwoordig rond de €43.000 euro. Dat is veel geld en het lijkt voor normale mensen onbetaalbaar. Sommige mensen denken erdoor dat ze de spreekwoordelijke boot hebben gemist en dat investeren in bitcoin vandaag de dag – voor hen althans – onhaalbaar is of geen nut heeft. Dat is niet zo.

De meeste mensen hebben geen hele bitcoin

De meeste mensen die bitcoin bezitten hebben namelijk geen hele bitcoin, maar een kleinere hoeveelheid. Bitcoins zijn opdeelbaar tot acht cijfers achter de komma en de kleinste hoeveelheid die je kan bezitten is 0,00000001 BTC, oftewel 1 satoshi. Je hoeft dus niet meteen een hele bitcoin te kopen en je kan zelf kiezen welk bedrag je wil investeren. Dat kan een groot bedrag zijn, maar een bedrag van bijvoorbeeld €10, €50 of €100 euro kan ook. Op Bitmymoney kan je lezen hoeveel ‘sats’ één euro waard is.

De meeste mensen zullen ook nooit een hele bitcoin bezitten. Dat is ook wiskundig onmogelijk omdat er nooit meer dan 21 miljoen bitcoins zullen zijn, terwijl de wereld bijna 8 miljard mensen telt. Bitcoins zijn dus heel zeldzaam. Wereldwijd kunnen nooit meer dan 21 miljoen mensen een hele bitcoin bezitten.

In theorie althans, want vermoedelijk zal het werkelijke aantal veel lager zijn. Veel bitcoins zijn namelijk in de loop der tijd verloren gegaan en sommige mensen bezitten er meer dan één (soms ook veel meer). Waarschijnlijk zullen daarom veel minder dan 21 miljoen mensen in staat zijn om een hele bitcoin (of meer) te bezitten. Voor sommige Bitcoiners is het bezitten van een hele bitcoin dan ook een soort ‘heilige graal’, waar ze soms jarenlang naartoe werken. Vanwege de absolute schaarste zal slechts een klein aantal van hen succesvol zijn in hun streven.

Bitcoin werkt vanaf ieder bedrag

Je hoeft echter geen hele bitcoin te hebben, want bitcoin ‘werkt’ vanaf ieder bedrag. Je kan er misschien het beste in procenten naar kijken: als je een beetje bitcoin bezit ter waarde van €10 euro en de prijs van een bitcoin verdubbelt, dan verdubbelt ook de waarde van jouw beetje bitcoin naar €20. Als de prijs van bitcoin met de helft daalt, dan daalt de waarde van de hoeveelheid bitcoin die jij bezit in procenten evenveel mee.

Verhoudingsgewijs is het effect dus hetzelfde en het is helemaal aan jou hoeveel je wil investeren (en riskeren). Dat kan een hoog, maar ook een laag bedrag zijn. Iedereen moet hierin voor zichzelf een eigen risicoafweging maken.

De meeste mensen beginnen vandaag de dag met een relatief laag bedrag. Maar niet als je heel rijk bent is dat waarschijnlijk ook aan te raden, want niemand weet exact wat de toekomst voor Bitcoin in petto heeft. Investeren in bitcoin is nog altijd risicovol en de meeste mensen die bitcoin bezitten investeren daarom niet al hun geld, maar slechts een deel.

Dollar-cost Averaging (DCA)

Steeds meer mensen investeren ook niet alles in één keer, maar sparen beetje bij beetje. Dat is volgens sommigen een verstandigere manier van investeren, omdat het erg moeilijk is om het ‘juiste’ koopmoment te kiezen. Als je een groot bedrag in één keer investeert is er een kans dat later blijkt dat je een ongunstig moment hebt uitgekozen, en dat is natuurlijk vervelend.

Wanneer je kleinere aankopen echter verspreidt over een langere periode, verspreid je daarmee ook het risico en behaal je een meer gemiddelde prijs. De kans dat je op een heel slecht moment koopt is erdoor kleiner en mocht het toch gebeuren dan staan er waarschijnlijk een paar gunstigere koopmomenten tegenover. In de Bitcoincommunity noemt men dit ook wel ‘stacking sats’ ; het beetje bij beetje sparen van satoshis. Vaak gaat het dan ook om kleine bedragen.

Steeds populairder is het zogenaamde Dollar-cost Averaging (DCA). Dat is min of meer hetzelfde, maar dan volgens een vast schema. Mensen die dat doen kopen periodiek een vast bedrag aan bitcoin, bijvoorbeeld €50 euro per week of €100 euro per maand. Voorstanders geloven dat deze manier van investeren meestal succesvoller is dan andere strategieën, en bovendien veel minder stressvol.

Interesse gekregen? Open een gratis Bitcoin account bij Bitmymoney dat is een Nederlandse speler uit Den Haag waarbij je gemakkelijk met IDEAL kunt betalen en op je eigen Privé rekening je winst kan uit betalen