EGMOND AAN ZEE – De hobby van Glijn is scheepsbouw. Hij heeft er twintig gebouwd en geschonken aan ’t Woud en zijn gezin. Dit keer wilden vrienden waaronder Peter de Vries hem in het zonnetje zetten. Waarom? Want ondanks zijn gezondheidsproblemen in het verleden en het verlies van zijn lieve vrouw, ging Glijn “gewoon” door met zijn hobby. Natuurlijk scheepsbouw en zijn land. Werk ’s ochtends op zijn schip en ’s middags op zijn land. Ook is hij al vier decennia actief bij de KNRM. Na darm- en huidkanker bestaat Glijn nog steeds, hoe! Draag een pacemaker en wees gezond. Ja, dat is ook waar… hij is nuchter genoeg om te beseffen dat hij geen achttien meer is, maar hij gaat door. Dat is zijn overleving, dat is zijn kracht.

Glijn bouwt een fregat van rond 1647 “De Hamburg”. Hij kocht een basismateriaal en tekenpakket ter waarde van ongeveer 1000 euro. Het begon in november 2016 en zal hopelijk dit jaar met Kerstmis klaar zijn. Hij heeft er driehonderd uur in gestoken. Hij monteerde het fregat zelf en werkte vervolgens aan de fijnere details; masten, draden en blokken. Er is ongeveer tweehonderd meter touw voor nodig. De vier dekken bevatten ongeveer dertig meter ijzergaren. Accessoires zijn bij het materiaal inbegrepen. Verder vervaardigt Glijn alle onderdelen zelf. Hij doet al 25 jaar zijn hobby. Hij heeft discipline. En help, zoals zijn achttienjarige kleinzoon, hij schilderde alle onderdelen. Het fregat krijgt een bronzen naambordje: het wapen van Hamburg. Hij heeft het schip beloofd aan zijn dochter Miranda.

Daarnaast zorgt hij voor restauratie van de schepen in de Prins Hendrik Stichting. Glijn is een bezig bijtje. Op z’n landje kan hij dan lekker bijkomen. Hoewel, daar heeft hij een kasje met groenten, andijvie, bloemkool, broccoli en hij heeft aardappelen. Heel gezond en lekker. Plus de kippen die eieren leggen. Kortom Glijn heeft een goed leven vindt hij zelf en zijn zus helpt hem met het huishouden. Kortom even een kijkje in het leven van Glijn de Jong. Een positief mens, die niet bij de pakken neerzit, maar van alles aanpakt om zijn liefhebberijen te blijven bezigen.