De klimduin in het centrum van Schoorl

Het klimduin ligt midden in het centrum van Schoorl, waar je ook veel leuke winkels, restaurants, terrasjes en een rariteiten museum. Je kunt in Schoorl lekker rondstruinen, iets lekkers eten of drinken of meer te weten komen over de geschiedenis en de natuur van Schoorl.

 

Schoorl staat dus vooral bekend om zijn unieke klimduin, een 51 meter hoge zandberg die je uitdaagt om naar boven te klimmen. Vanaf de top heb je een mooi uitzicht over het dorp en het duin- en bosgebied van de Schoorlse Duinen.

Dit is het breedste en hoogste duingebied van Nederland, waar je heerlijk kunt wandelen, fietsen, mountainbiken of spelen in het speelbos.

Over schoorl (gemeente bergen)

Schoorl is een prachtig dorp in de kop van Noord-Holland, waar je kunt genieten van de natuur, de cultuur en de gezelligheid. Schoorl is ook een goede uitvalsbasis om de nabijgelegen dorpen Bergen, Egmond of Groet te ontdekken, die elk hun eigen charme hebben. Of je nu houdt van kunst, strand of polder, in Schoorl en omgeving vind je het allemaal. Schoorl heeft ook veel leuke evenementen gedurende het jaar, zoals de Kunst10daagse, de Mountainbike Beachrace en de Schoorlse Carnaval. Er is dus altijd wel iets te beleven in Schoorl!

Het klimduin in Schoorl is het hele jaar door gratis toegankelijk en geschikt voor alle leeftijden en niveaus. Het klimduin is dagelijks geopend van zonsopgang tot zonsondergang. Durf jij de uitdaging aan? Kom dan snel naar het klimduin in Schoorl en beleef een onvergetelijke dag!

Naast het klimduin kun je ook genieten van de prachtige natuur van de Schoorlse Duinen. Dit is het breedste en hoogste duingebied van Nederland, waar je heerlijk kunt wandelen, fietsen, mountainbiken of spelen in het speelbos. Je vindt hier open duinen, dichte bossen, natte vlakten en unieke heidevelden. In elk seizoen is er iets moois te zien, zoals de bloeiende dennenorchissen in de zomer, de paarse heide in augustus en de vele paddenstoelen in de herfst.

Voor de dierenliefhebber.

De Schoorlse Duinen zijn ook een paradijs voor de dierenliefhebber. Je kunt hier allerlei soorten vogels, insecten, reptielen en zoogdieren tegenkomen. Zoals de groene specht, de nachtzwaluw, de zandhagedis, de rugstreeppad en de ree. Sommige dieren profiteren van het dynamische kustbeheer in De Kerf, een gebied waar het zand weer mag stuiven en het zeewater bij storm binnen kan stromen. Hierdoor ontstaat er een bijzondere flora en fauna die je nergens anders in Nederland vindt.

Buitencentrum Schoorlse Duinen

Als je meer wilt weten over de Schoorlse Duinen, kun je een bezoek brengen aan het Buitencentrum Schoorlse Duinen. Dit is het startpunt voor je bezoek aan dit unieke gebied. Je vindt hier informatie over de natuur, de geschiedenis en de activiteiten in de Schoorlse Duinen.

Je kunt hier ook een wandel- of fietskaart kopen, een excursie boeken of een souvenir meenemen.

Het Buitencentrum Schoorlse Duinen is dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00 uur (in de winter tot 16:00 uur). De toegang is gratis.

Wondere wereld

Het oude Raadhuisje in Schoorl is omgetoverd tot museum met rariteiten en exotische voorwerpen. Een groot gevoel voor schoonheid en verwondering, dat is Hans Peter Corbee wel toevertrouwd. “Ik denk in fascinaties.” Samen met Nathalie Wijker en Dorien Tamis vormt hij sinds kort de stichting Verwondering 1601.

Die titel prijkt nu ook naast de entree van het monumentale gebouwtje. Wijker en Tamis hebben een grote kennis van etnografie, van kunstvoorwerpen, de museumwereld en van publicaties. Het trio weet zich gesteund door talrijke personen uit de kringen waarin ze bewegen, landelijk en in de regio. En dat lijkt terecht, want er openbaart zich een wondere, wereld in het voormalige Raadhuisje uit 1601, dat hiermee eindelijk ook ontsloten raakt voor iedereen. Een Wunderkammer in Schoorl.

Wunderkammer’, een rariteitenkabinet in de 16de- en 17de-eeuwse trant. Vóór het gebouwtje staat een beeld van de schilder Jan van Scorel.

Informatie Klimduin Schoorl

Duinvoetweg 10
1871 Schoorl

Telefoon 072 509 1417

 Route naar Schoorl met het openbaar vervoer

Vanaf treinstation Alkmaar reist u met bus 151 naar Schoorl. U stapt uit bij de halte Frederikslaan. Steek de weg over, ga het Groenelaantje in en volg het voetpad. Vanaf hier is het ongeveer 10 minuten lopen naar het centrum van Schoorl.

Voor de route met de trein naar Alkmaar, kijk op de site van de NS.
Voor de bustijden van lijn 151, kijk op de site van Connexxion.
Voor de route naar Schoorl met het openbaar vervoer, kijk op de site van 9292 OV