4 Mei aanstaande kunt u genieten van mijn 10 seconds of fame, ik zal figureren in de documentaire over Jacoba van Tongeren. Hierin zal namelijk ook aandacht geschonken worden aan de totstandkoming van haar standbeeld. Was getekend

Fabio Pravisani

Jacoba van Tongeren – generaal van het Verzet

20.35-21.00 uur, NPO 2

DOCUMENTAIRE OVER JACOBA VAN TONGEREN

Documentaire over een belangrijke verzetsvrouw, die na de oorlog in de vergetelheid raakte. Jacoba van Tongeren liet unieke memoires achter over haar werk als leider van de Amsterdamse verzetsgroep Groep 2000.
Groep 2000 hielp duizenden mensen aan onderduikadressen, persoonsbewijzen en voedselbonnen en redde zo talloze levens. Prins Bernhard verbaasde zich na de oorlog over wat ze als vrouw te midden van de door mannen gedomineerde verzetswereld teweeg had gebracht. “Aan u is een generaal verloren gegaan”, merkte hij op.
Jacoba’s neef Paul van Tongeren haalde het verhaal over zijn tante uit de vergetelheid en in de documentaire wordt Jacoba met interviews en dagboekfragmenten tot leven gebracht. Actrice Marieke Heebink draagt de dagboekfragmenten voor. Zo wordt een portret geschetst van een bijzondere verzetsvrouw.