Schoorlse Duinen

Een eeuw geleden nog één grote zandbak, nu een prachtige mix van strand en duinen, bossen en heide.

 

Klimmen in de Schoorlse Duinen

Niet bang voor een beetje klimmen en dalen? Beklim dan de Schoorlse Duinen, Nederlands hoogste duingebied in de kop van Noord-Holland én volop ruimte om uit te waaien. Een eeuw geleden was het hier één grote zandbak, nu broeden er tientallen vogelsoorten, groeien er de mooiste paddenstoelen en speelt het zonlicht met duizenden boomblaadjes.

Meer dan 60 kilometer wandelpad brengt je naar de hoogste duinen, de oudste bossen of de stuivende duinen. Want liet Staatsbosbeheer honderd jaar geleden het zand juist vastleggen door bomen te planten, nu mogen sommige duinen weer vrij stuiven. Zoals bij De Kerf waar het Noordzeewater bij springtij en noordwesterstorm vrij toegang heeft tot de achterliggende duinvalleien. Met resultaat! Dankzij het zoute zeewater konden planten als zeekraal, zeeraket en schorrenzoutgras zich hier weer vestigen. In hun spoor volgenden vogels en duinhagedissen. Zo hebben de Schoorlse Duinen er nog een prachtig natuurgebiedje bijgekregen.

Over de Schoorlse Duinen

De duinen van Schoorl zijn een paradijs voor de natuurliefhebber. Open duinen worden afgewisseld met dichte bossen en natte vlakten. Uniek zijn de heidevelden. Die vind je bijna nergens in de duinen. Op sommige plekken, zoals in De Kerf, mag het zand weer stuiven. Er ontstaan spontaan nieuwe duintjes en kuilen. De zandhagedis vertoeft graag in het zand. Wie geluk heeft, ziet hem zonnebaden.

De duinen door de seizoenen heen

De Schoorlse Duinen zijn in alle seizoenen prachtig. In de winter, als de rijp op de takken ligt, is het er betoverend stil. In de lente laten de vele vogels flink van zich horen. Zoals de groene specht en de zeer zeldzame nachtzwaluw. In juni en juli staan tienduizenden dennenorchissen in bloei. Een tapijt van kleine witte orchideeën. In augustus kleurt de heide prachtig paars. En in de herfst groeien er ruim 800 soorten paddenstoelen.

De Kerf

De Kerf is het eerste grote voorbeeldproject voor ‘dynamisch kustbeheer’, een nieuwe manier van duinbeheer. In Nederland stond duinbeheer traditiegetrouw in het teken van kustbeveiliging. Met shovels werden grote hoeveelheden zand in duinvalleien en stuifkuilen gestort en vervolgens met helmgras beplant. Niet alleen bleek dit weinig succesvol – de kustlijn schoof evengoed landinwaarts – maar bovendien leed de natuur en het landschap eronder.

Vrij spel voor de natuur

Eind vorige eeuw gingen natuurbeschermers en duinbeheerders op zoek naar alternatieve vormen van duinbeheer, met meer ruimte voor de natuur. In 1997 zijn in de Kerf maatregelen genomen om zand, wind en water weer vrij spel te geven. Daarbij werd ook een gat gegraven in de eerste duinenrij, zodat bij gunstige storm het zeewater in de achterliggende duinvallei kan stromen.

Verrijking flora en fauna

Afgelopen jaren heeft de natuur razendsnel van de nieuwe situatie geprofiteerd. Veel bijzondere planten (zoals zilt torkruid, strandbiet en gewortelde champignonzwam) en dieren (onder andere de bontbekplevier en de rugstreeppad) hebben zich in het gebied gevestigd. Daarnaast heeft het samenspel van stuivend zand en zeewater een fascinerend landschap opgeleverd waarvan talloze mensen jaarlijks genieten. Daarmee is De Kerf een succesvol voorbeeld geworden voor andere gebieden.

Samenwerking

De Kerf is tot stand gekomen dankzij een samenwerkingsverband tussen de Stichting Duinbehoud, Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en NV PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland. Staatsbosbeheer heeft als beheerder van het gebied de werkzaamheden uitgevoerd.

Struinen

De Schoorlse duinen kent een uitgebreid netwerk van wandelroutes. Maar wist je dat je op een hoop plekken ook kunt struinen en van de paden af mag? In Jan Bas z’n tuintje, Speelkuil, Wulpendal, Hargerplas, Groeter en Zandgat kun je de duinen op je eigen manier ontdekken, in Midden Open Duin kun je voor het gemak ook de struinroute volgen. De gemarkeerde wandelroutes brengen je door het hele gebied en vandaaruit kun je je eigen dwaalroute starten.

Toegankelijkheid

Ligging

Direct ten noorden van Bergen.

Grootte gebied

Ongeveer 1.875 hectare.

Geopend

De Schoorlse Duinen zijn het hele jaar toegankelijk. Op een hoop plekken mag je van de paden af. In Jan Bas z’n tuintje, Speelkuil, Wulpendal, Hargerplas, Groeter Zandgat kun je de duinen op je eigen manier ontdekken, in Midden Open Duin kun je voor het gemak ook de struinroute volgen.

Mindervaliden

De verharde fietspaden zijn toegankelijk voor rolstoelen. Begeleiding is aan te raden, in verband met de soms stevige hellingen. Bij het buitencentrum is een invalidenparkeerplaats. Er is een rolstoel te leen tegen betaling van een borgsom (vooraf reserveren).

Kinderen

Er zijn digitale dierkaarten verstopt in de buurt van de Roetroute en de Familieroute. Open de app Perfect Earth Animals als je bij de wandelroute bent en ga op zoek naar de dierkaarten! Lees hier meer over de Perfect Earth Animals-app.

Honden

Honden zijn het hele jaar welkom. In het broedseizoen, van 1 maart tot 1 september, alleen aangelijnd, om verstoring te voorkomen. Buiten deze periode mogen honden los, onder appèl. Let op: in de begrazingsgebieden gelden afwijkende regels. Deze herken je aan de borden.

Wandelkaart

Wandelkaart nr. 14 Schoorlse Duinen is je gids voor een ontdekkingsreis door dit natuurgebied. Uitgestippelde routes wijzen je de weg en met de kaart op zak kun je ook je eigen weg kiezen. De kaart is te koop in de webwinkel van Falk.

Contact

Staatsbosbeheer Schoorl
Schoorlse Zeeweg 4
1871 PA Schoorl
T 072-5091871

buitencentrum-schoorlse-duinen

Speelbos

Het Speelbos. In de omgeving van Buitencentrum Schoorlse Duinen ligt Speelduin ‘Het Zandspoor’ van Staatsbosbeheer. Hier kunnen kinderen volop spelen in de natuur en mogen ze van de paden af om de natuur te ontdekken. In het Speelduin is op verschillende plaatsen van alles te beleven: * kinderen kunnen er spelen met een waterpomp en zelf duinwater omhoog pompen. * Er is een houten rails met daarop zandkarretjes zoals vroeger, toen daarmee het zand verplaatst werd. * Ze kunnen langs een klimtouw 40 meter omhoog klimmen en ver over de omgeving uitkijken.

Hulpboswachterspad

Boswachter Bas kan wel wat hulp gebruiken in de duinen! Ben jij uit het juiste hout gesneden om hulpboswachter te worden. Kom dan de training volgen. Trek je boswachtersjas maar aan! Met een rugzak, verrekijker, routekaart en kompas ga je op pad. Boswachter Bas weet de opdrachten. Als je de opleiding hebt afgerond ontvang je een hulpboswachters diploma en een pin. De kosten zijn €5,00 per kind. Voor kinderen van 7 tot 10 jaar. Dagelijks te lopen.

Het Natuurdeksel

Is een wandeltocht vol natuurontdekkingen en is bedoeld voor het hele gezin. De kaartenset is geschikt om individueel, met het gezin of met een groep te gebruiken. De meeste opdrachten zijn op elke plek en in ieder seizoen uit te voeren. Kies een wandeling die bij u past. Tijdens uw wandeling door de Schoorlse Duinen kunt u de opdrachtenkaartjes gebruiken. U bepaalt zelf de tijdsduur. De kosten zijn € 10,00 per tas. Voor de tas betaalt u een borg van € 10,00. Dagelijks te lopen.

Hoge Duinenpad

Speciaal voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar is er Het Hoge Duinenpad van Staatsbosbeheer. Deze route staat beschreven in een opdrachtenboekje. Met leuke en actieve opdrachten ervaren de kinderen de duinen.

Blote voetenpad

Speciaal voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar is er Het Hoge Duinenpad van Staatsbosbeheer. Deze route staat beschreven in een opdrachtenboekje.

Met leuke en actieve opdrachten ervaren de kinderen de duinen.

Kabouterpad

Voor kinderen van 4 tot 6 jaar is bij het Speelduin van Staatsbosbeheer Het Kabouterpad ”Op bezoek bij Kabouter Zandkorrel in de Schoorlse Duinen”.

Deze wandeling van ongeveer anderhalf uur is een ontdektocht door het duin.

Openingsdata en -tijden

zondag  10:00 – 17:00
maandag 10:00 – 17:00
dinsdag 10:00 – 17:00
woensdag 10:00 – 17:00
donderdag 10:00 – 17:00
vrijdag 10:00 – 17:00
zaterdag 10:00 – 17:00