In de afgelopen maanden is het aantal Nederlanders met een sauna in de tuin sterk toegenomen. Niet voor niets, een sauna biedt verschillende voordelen. Daarbij is de gemiddelde prijs van een sauna en sauna kachel door de jaren heen gedaald; het is al lang geen product meer, wat je alleen in de tuin bij villa’s ziet. Wanneer je voor de aanschaf van een sauna kiest zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan het type sauna, het formaat hiervan en de plek waar je deze laat plaatsen. In plaats van een sauna in de tuin, zou je ook voor een sauna in een loze ruimte binnen je woning kunnen kiezen. Het voordeel van een sauna in de tuin is het feit, dat het je een plek biedt om jezelf terug te trekken. Er zal minder snel een kind of partner de ruimte binnen komen stormen.

Voordelen van een sauna in de tuin 
Niet alleen de mogelijkheid om jezelf terug te trekken in een sauna in de tuin is een reden het laten plaatsen hiervan te overwegen. Een sauna heeft een positief effect op je weerstand, doordat er als gevolg van het verschil in de temperatuur binnen en buiten de sauna meer witte bloedcellen worden aangemaakt door je lichaam. Het immuunsysteem verbetert hierdoor, wat ertoe leidt dat je minder snel last zal hebben van een verkoudheid of griepje. Zeker in het huidige seizoen is het een belangrijk voordeel van de sauna in je tuin! Ook helpt een sauna de afvalstoffen in je lichaam sneller af te voeren. Het is niet voor niets, dat veel sporters na een intensieve training in de sauna zitten. De kans op hevige spierpijn neemt hiermee af.

Combineer een sauna met een buitendouche
Je tuin is compleet, wanneer je de sauna combineert met een buitendouche of bijvoorbeeld een compact zwembad. Zo kun je na het gebruik van de sauna direct afkoelen. Het voordeel van een buitendouche is logischerwijs, dat deze veel minder ruimte in beslag neemt dan het zwembad. Daarbij zal je het zwembad in de herfst leeg laten lopen, daar deze in de laatste maanden van het jaar niet meer gebruikt wordt. Een buitendouche biedt je ’s zomers direct een plek om af te koelen op de warmste dagen.

Tip: in plaats van een sauna zou je ook een jacuzzi kunnen laten plaatsen. In tegenstelling tot een zwembad, kun je de jacuzzi het hele jaar door gebruiken door het warme water.