De verlaten rooms-katholieke Adelbertuskerk aan het Kerkplein in Egmond-Binnen heeft een nieuwe eigenaar. De rooms-katholieke parochie heeft de kerk via een openbare inschrijving verkocht aan SKA Projectmanagement B.V. uit Landsmeer. Zij gaan de komende tijd aan de slag met het maken van plannen en de uiteindelijke realisatie van circa 50 betaalbare huurwoningen op de plek van de huidige kerk. Inwoners, de gemeente en de vorige eigenaar stelden eerder al samen randvoorwaarden op voor een vast deel sociale huur en onder andere parkeren.

Marcel Schreuder, directeur van SKA Projectmanagement B.V. is blij met de aankoop van de kerk. “Dit is een project dat ons past als een jas. Betaalbare woningen bouwen, zodat mensen daar fijn kunnen wonen. Dat geeft ons ontzettend veel voldoening. Dat zien we niet eens als randvoorwaarde, maar als prachtige kans om op deze unieke locatie samen met de omgeving iets moois te bouwen. De eerste gesprekken met de omgeving waren positief, dus we hebben er zin in om hier samen een succes van te maken.” Voor de herontwikkeling wordt de kerk gesloopt om ruimte te maken voor appartementen. Over de randvoorwaarden is eerder al intensief overleg geweest met de Dorpsraad.

Voor de Dorpsraad en de gemeente is het vooral belangrijk dat er meer betaalbare (huur)woningen worden gebouwd. Twintig appartementen komen in de sociale sector, te verhuren door Kennemer Wonen. De overige 30 worden duurdere appartementen in de vrije sector, zodat mensen die bijvoorbeeld hun te groot geworden woning willen verkopen in het dorp kunnen blijven wonen.

SKA werkt de komende tijd het project verder uit. Daarna kan het plan aan de inwoners van Egmond-Binnen worden gepresenteerd. De gemeente onderzoekt op dit moment samen met de SKA naar de snelste manier om de woningen te realiseren. Afhankelijk van die route is straks bezwaar en/of beroep tegen de nieuwbouwplannen mogelijk.