WE ZIJN GEREED OM VACCINATIECAPACITEIT VERDER OP TE SCHROEVEN

Minister Hugo de Jonge heeft de GGD opdracht gegeven om zich voor te bereiden op het zetten van veel meer corona-vaccinaties. Vanaf half mei moet het mogelijk zijn om landelijk 1,5 miljoen vaccinaties per week te verrichten. GGD Hollands Noorden zit op schema voor de opschaling. “Maar alles valt of staat met het aantal beschikbare vaccins”, zegt GGD-woordvoerder Harry Katstra.

Sinds maandag kan GGD HN zo’n 5.000 vaccinaties per dag zetten op vier vaste locaties. Vanochtend is in Den Helder de vierde geopend. Voor 75-plussers en zorgmedewerkers op de Waddeneilanden is nog een mobiele vaccinatieplek. Er liggen plannen voor een vijfde vaste locatie in Hoorn met een capaciteit van 500 per dag. “Daar heb ik vanmorgen nog over gesproken”, zegt Katstra tegen mediapartner NH Nieuws, “Maar het is nog niet bekend waar en wanneer die geopend kan worden”. En daarnaast wordt gekeken naar nog een zesde plek.

Maar mocht uitbreiding op korte termijn niet lukken, dan is dat geen probleem voor de bestaande prikplekken. “Wij hebben al tijden voorgesorteerd op de opschaling”, legt de woordvoerder uit. “Het probleem zit hem niet zo zeer in het aantal locaties, het aantal priklijnen en het personeel, maar vooral in het beschikbare aantal vaccins. Als we genoeg aangeleverd krijgen hebben we genoeg middelen om op te schalen, en kunnen we ook de openingstijden van onze huidige locaties verruimen. Op dit moment zijn wij druk bezig om daar een berekening van te maken.”