Netflix en Scriptbank onthullen selectie scenarioschrijvers voor New Voices Script Contest

15 scenarioschrijvers, waarvan een uit Egmond Binnen, uit 550 aanmeldingen gekozen om filmscenario uit te werken met Netflix

Amsterdam, 5 februari 2021 – Netflix heeft vandaag de 15 scenarioschrijvers bekend gemaakt die aan de slag mogen met het schrijven van hun filmscript voor de New Voices Script Contest. Een van hen is scenarioschrijver Gaby Cochavi die in Egmond-Binnen woont. Met deze wedstrijd is Netflix samen met Scriptbank op zoek naar een nieuwe generatie scenarioschrijvers die vernieuwende en inclusieve verhalen te vertellen hebben. De jury, bestaande uit professionals uit de film- en televisiewereld, had maar liefst 550 ingezonden filmplannen om uit te kiezen. In juni 2021 worden de twee beste film scripts geselecteerd gemaakt en mogelijk doorontwikkeld tot een Netflix Original Film.

Netflix acquisitiemanager en coproducties Benelux, Janey van Ierland: “We zijn ontzettend verrast door het grote aantal inzendingen en heel blij met de kwaliteit dat het Nederlandse talent ons heeft getoont. Het is mooi om te zien dat de scenarioschrijvers, en de filmplannen die zij hebben ingestuurd, uit verschillende hoeken en daarmee nieuwe perspectieven bieden. Juist naar die authentieke en grensverleggende verhalen zijn wij op zoek. Bij Netflix vinden we het belangrijk dat verschillende stemmen de kans krijgen om door een groot publiek gehoord te worden en wij bieden daar graag het podium voor.”

Shady El-Hamus, die de eerste Nederlandse Netflix Original Film Forever Rich regisseert, is als ambassadeur betrokken bij de wedstrijd en feliciteerde de 15 scenarioschrijvers vandaag via een speciale videoboodschap. Zij ontvangen een werkbeurs om in de eerste maanden van 2021 een script voor een speelfilm te ontwikkelen. In mei vindt het volgende beoordelingsmoment plaats, waarbij Netflix aan de vijf best beoordeelde scripts een geld prijs uitreikt en de twee beste scripts in overweging neemt voor verdere ontwikkeling tot Netflix Original-film.

Organisator van Scriptbank Maarten Almekinders: “Om tot een afgewogen selectie te komen heeft de jury drie weken nodig gehad om alle filmplannen en schrijfopdrachten te lezen en te bespreken. Er is gekeken naar de originaliteit van het idee, de uitwerking, de motivatie van de schrijver, en of het idee sterk genoeg is om er een lange publieksfilm voor Netflix van te maken. Daarbij speelde ook een rol dat een schrijver, natuurlijk met begeleiding, binnen drie maanden een eerste ruwe versie van een scenario moet kunnen schrijven.”

Jurylid en creatief producent ROSE stories Shenin Lebrun: “Het is goed om te zien dat er scenarioschrijvers met verschillende achtergronden, kleuren en culturen een filmplan hebben ingediend. Het doel van de wedstrijd is het vinden van scenarioschrijvers met inclusieve verhalen en ROSE stories staat hier volledig achter. Want met verhalen die een meer realistische afspiegeling zijn van de hedendaagse Nederlandse samenleving, zetten we stappen richting een inclusievere maatschappij.”

New Voices Script Contest
Met de New Voices Script Contest heeft Netflix als doel om de verschillende scenarioschrijvers in Nederland te ontdekken die vanuit hun eigen perspectief op de maatschappij een verhaal te vertellen hebben. Met een nieuwe generatie kijkers, die diverser is dan ooit, zal het aanbod aan films en series een afspiegeling moeten zijn van de wereld waarin zij leven. Met deze wedstrijd wil Netflix samen met Scriptbank deze -nog onontdekte- verhalen een podium bieden.

De Jury
Netflix heeft voor de New Voices Script Contest een zorgvuldig geselecteerde jury aangesteld die de inzendingen heeft beoordeeld. De jury bestaat uit een mix van professionals uit de film- en televisiewereld, waarvan sommigen hebben meegewerkt aan eerdere Netflix Originals.

Janey van Ierland – Acquisities- en coproducties Manager Netflix Benelux

Shenin Lebrun – creatief producent ROSE stories

Ernie Tee – script editor, script coach en filmdocent

Gwyneth Sleutel – script editor Scriptbank en talentscout Nederlands Film Festival

Annemieke van Vliet – producent Fiction Valley

Derk-Jan Warrink – producent Keplerfilm