Vanaf 1 juli betalen gasten en bezoekers extra voor wegwerpbekers en -bakjes die (deels) van plastic zijn gemaakt, bij het afhalen of laten bezorgen van eten en drinken. Ondernemers mogen deze niet langer gratis verstrekken. Deze overgang van wegwerp naar hergebruik is beter voor het milieu én vanaf 1 juli ook voor je portemonnee.

De nieuwe maatregelen zijn gebaseerd op de Europese richtlijn Single Use Plastics (SUP) en hebben als doel de impact van wegwerpplastic op het milieu te verminderen en het hergebruik en recycling van plastic te bevorderen.

blank

Wat betekent dit voor de gast/bezoeker in Egmond?

Om het gebruik van herbruikbare bekers en bakjes te stimuleren, gelden straks nieuwe regels:

 • Vanaf 1 juli betaal je extra voor wegwerpbekers, -bakjes met plastic als je eten of drinken afhaalt of laat bezorgen. Dit geldt bijvoorbeeld als je een koffie op het station haalt, een frietje meeneemt bij de snackbar, een maaltijdsalade in de supermarkt koopt of een broodje in plastic bij het tankstation.
 • De kosten die je maakt voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic staan straks apart op de kassabon vermeld. Zo zie je meteen hoeveel extra je betaalt.
 • Ondernemers zijn vanaf 1 juli verplicht om een herbruikbare optie aan te bieden. Er zijn twee manieren:
  • Of ondernemers bieden herbruikbare bekers en bakjes aan waarvoor je borg moet betalen en die je terug kunt brengen.
  • Of ondernemers vullen de beker of het bakje dat jij hebt meegebracht.
 • De ondernemer kiest zelf welke vorm wordt aangeboden. Ze kunnen er ook voor kiezen om beide vormen aan te bieden.
 • Vanaf 1 januari 2024 wordt bij consumptie ter plaatse herbruikbaar servies het uitgangspunt. Denk aan de afwasbare mok op kantoor en herbruikbare of hoogwaardig recyclebare bekers en bakjes op festivals en evenementen.

Ondernemers in Egmond veranderen mee

Ondernemers in Egmond mogen per 1 juli geen gratis wegwerpbekers en -bakjes met plastic meer aanbieden. Dit geldt ook voor de bekers waar je bijvoorbeeld koffie voor onderweg in krijgt. Die beker lijkt van papier, maar bevat een plastic laagje om de beker waterdicht te maken. Dat geldt ook voor veel papieren bakjes. Als klant betaal je daar straks een extra bedrag voor, bovenop de prijs van je eten of drinken. Ondernemers mogen zelf bepalen hoeveel geld zij vragen voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. Als richtlijnen geeft de overheid mee:

 • € 0,25 voor een beker
 • € 0,50 voor een maaltijd (eventueel met meerdere bakjes)
 • € 0,05 voor voorverpakte kleine porties groente, fruit, noten en portieverpakkingen voor bijvoorbeeld beleg en saus