Ontdek het vissersleven van vroeger

Dit seizoen kun je een echt vissershuisje zien dat gemaakt is van oud hout. Er staat ook een schuurtje vol rommel bij. Zo leefden de meeste vissers in 1885 in armoede. Kom binnen en hoor de verhalen. In die tijd trokken Egmond veel buitenlandse schilders aan, vaak van de Düsseldorfer academie.

In de prachtig opgeknapte kerkzaal kun je hun kleurrijke schilderijen van ‘de Egmondse School’ bewonderen. Bijzonder is de verzameling schilderijen die Roeland Koning maakte van de broers Krab, Jannetje Krab en Antje Wijker in Egmond aan Zee. Het museum laat ook hun portretten zien die in de paleizen van koningin Wilhemina hingen.

Museum van Egmond en Torensduin: een reis door de geschiedenis van de drie Egmonden

Het Museum van Egmond is een klein maar sfeervol museum dat het verhaal vertelt van de drie Egmonden: Egmond aan Zee, Egmond aan den Hoef en Egmond-Binnen. Het museum is gevestigd in een voormalig kerkje in het hart van Egmond aan Zee, vlakbij het Torensduin, een mooi uitzichtpunt over de zee, het dorp en de duinen.

Wat kun je zien en doen in het museum?

In het museum kun je de duizendjarige geschiedenis van de drie Egmonden ontdekken, het wel en wee van het leven bij de duinen en de zee. Je kunt zien hoe de Egmonders leefden als jutters, vissers, redders, koloniekinderen en badgasten. Je kunt ook bewonderen hoe kunstenaars door de eeuwen heen werden geïnspireerd door beelden van vissersscheepjes bij het strand en de ruïnes van het kasteel en de abdij.

Het museum heeft een vaste tentoonstelling en een wisselexpositie die elk jaar verandert. De vaste tentoonstelling bestaat uit:

  • Een roeireddingboot waarmee tal van schipbreukelingen zijn gered. Je kunt ook beelden zien van de stranding van twee schepen in 1935: de ‘Kerkplein’ en de ‘Drente’.
  • Een visserskamertje met voorwerpen uit het dagelijks leven van de vissers.
  • Prachtige glas-in-loodramen die scènes uit de geschiedenis van de Egmonden afbeelden.
  • Een kaart waarop je kunt zien hoe een deel van het dorp in de 17e en 18e eeuw met kerk en al in zee verdween. Het uurwerk uit de verdwenen kerk doet hier nog dienst in het museum.
  • Bijzondere schilderijen van de Egmondse School en van Roeland Koning, een bekende schilder die veel in Egmond werkte.

Voor kinderen is er een leuke zoektocht door het museum en aankleedpoppen. Het museum is ook een mooie trouwlocatie. Er zijn diverse brochures te koop over de geschiedenis van de Egmonden.

Wat is er nog meer te zien rond het museum?

Als je het museum hebt bezocht, kun je ook nog een wandeling maken door de smalle straatjes rond het museum, waar je nog enkele voorbeelden van oude vissershuisjes kunt zien. Die waren zo klein, dat de kinderen bij elkaar op het zoldertje moesten slapen.

Je kunt ook via een duintrap naar de top van het Torensduin gaan, een echt duin midden in het dorp. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht rondom over de zee, het dorp en de duinen. Je ziet ook de vuurtoren die aanvankelijk de ‘Noordertoren’ heette. Midden op dit duin stond vroeger ook de ‘Zuidertoren’, die samen met de ‘Noordertoren’ een lichtlijn vormde voor de scheepvaart. De ‘Zuidertoren’ werd echter gesloopt in 1915.

Praktische informatie

Het Museum van Egmond is geopend van 29 april t/m 5 november 2023, dagelijks van 14:00 tot 17:00 uur. Op Monumentendagen (9 en 10 september) is het museum open van 11:00 tot 17:00 uur.

De entree is €4,- voor volwassenen, €2,- voor kinderen van 4 t/m 17 jaar (inclusief museumquiz) en gratis voor kinderen onder 4 jaar en Museumkaarthouders. Donateurs hebben ook gratis toegang met hun (klein-)kinderen onder 18 jaar.