4 tips voor meal prep

Tijdens de quarantaineperiode van het coronavirus maakte je misschien van deze tijd gebruik om je voorraadkast te ordenen, je kast op te ruimen of maaltijden voor de week te bereiden. Meal prep is sinds de lockdown niet voor niets erg populair geworden. Afhankelijk van wat voor type planner je bent, kan het bereiden van maaltijden leuk of overweldigend zijn. Gelukkig is er niet één “juiste” manier om maaltijden te bereiden. In de kern is meal preppen simpelweg het bereiden van grote hoeveelheden maaltijden of losse ingrediënten – zoals vlees, groenten of fruit – om later maaltijden mee samen te stellen. Wil je dit gaan toepassen? Gebruik de volgende tips!

 

Plan voorbereidingstijd

Zondag is de ideale dag om je maaltijd voor de komende week te bereiden. Maar als je elke zondag een afspraak hebt die je niet mag missen, bepaal dan een ander deel van de tijd – meestal is een paar uur vanaf het begin tot het opruimen genoeg om de maaltijden voor de week te bereiden. Om ervoor te zorgen dat je op schema blijft, moet iemand je verantwoordelijk houden voor het bereiden van maaltijden. Je kunt maaltijden bereiden met een vriend of je wederhelft vertellen dat zondag van 15.00 tot 17.00 uur je maaltijdbereidingstijd is.

 

Maak een maaltijdplan

Ga eerst zitten en denk na over de komende week en hoeveel sportmaaltijden je moet maken. Heb je deze week meer dinerplannen met vrienden dan normaal? In plaats van je te concentreren op het bereiden van het avondeten, wil je misschien meer snacks bereiden of een nieuw lunchrecept proberen. Maak een lijst van alle maaltijden waarvoor je geen verplichtingen hebt en beslis op basis daarvan wat je gaat maken. Als je besluit wat je gaat bereiden, kan het nuttig zijn om je dagen een thema te geven, zoals Meat Mondays en Taco Tuesdays. Op deze manier word je niet overweldigd door elke week nieuwe maaltijdideeën te bedenken.

 

Sla containers in

Bij het bereiden van maaltijden draait alles om de containers – hoe ga je anders al je maaltijden voor de week bewaren? Overweeg te investeren in een set bakjes waarvan je niet alleen houdt van het uiterlijk (om jezelf enthousiast te maken voor het bereiden van maaltijden), maar die ook lekvrij, magnetron- en vaatwasmachinebestendig zijn en stevig genoeg zijn voor de reis van huis naar werk en terug elke dag opnieuw. Je kunt ook verschillende bakjes kopen – klein voor snacks en medium of groot voor volledige maaltijden – en bakjes met aparte porties zodat je wortels en dipsaus niet vermengen met je spaghetti.

 

Koop in bulk

Veel recepten voor het bereiden van maaltijden zijn gebaseerd op ingrediënten zoals granen, noten en bonen, die allemaal veel goedkoper zijn als je ze in bulkbakken in supermarkten koopt. Dit is ook een geweldige manier om nieuwe graansoorten, zoals farro en boekweit, te testen zonder vast te zitten aan een heel pakket. Droge ingrediënten zijn niet het enige voedsel dat je in bulk kunt kopen, je kunt je favoriete vleesgerechten ook in grote hoeveelheden kopen bij je favoriete speciaalzaken.