Het bedrijfsleven anno 2023 is zo digitaal dat IT-experts niet meer weg te denken zijn. Ze spelen een cruciale rol in bijna elke sector, ongeacht de grootte of het type bedrijf. Soms staan ze op de loonlijst en soms gaat het om externe expertise die wordt aangewend, maar hoe dan ook kunnen bedrijven niet zonder hun kennis en vaardigheden. Van gegevensbeheerders tot softwareontwikkelaars en beveiligingsexperts: IT-professionals zijn de stille helden die bedrijven draaiende houden. Onder andere de onderstaande experts zijn cruciaal.

Systeembeheerder: het hart van de IT-infrastructuur

In elk bedrijf is een betrouwbare, veilige en efficiënte IT-infrastructuur een must. Hier komt de systeembeheerder in beeld. De systeembeheerder is verantwoordelijk voor de dagelijkse werking en het onderhoud van de IT-systemen van een bedrijf. Dit omvat onder andere servers, netwerken en computers. Systeembeheerders zijn broodnodig en dat zorgt ervoor dat er enorm veel systeembeheerder vacatures zijn.

Het belang van de systeembeheerder is eenvoudig aan te tonen met een voorbeeld. Neem bijvoorbeeld een internationaal transportbedrijf. Om ervoor te zorgen dat de vracht tijdig en veilig wordt vervoerd, is een vlekkeloze IT-infrastructuur vereist. De systeembeheerder zorgt ervoor dat de servers die de trackinginformatie hosten, altijd online zijn. Hij garandeert dat het netwerk optimaal kan worden gebruikt en dat de verzender toegang heeft tot de benodigde informatie. Zonder de systeembeheerder valt alles in duigen!

Support engineer: de helpende hand bij technische problemen

Terwijl een systeembeheerder zich richt op de IT-infrastructuur van een bedrijf, zorgt de support engineer ervoor dat iedereen binnen het bedrijf gebruik kan maken van de beschikbare infrastructuur. Ze zijn de eerstelijns technische ondersteuning, klaar om problemen op te lossen en medewerkers te helpen bij technische problemen. Het salaris van een support engineer is afhankelijk van onder andere de ervaring en de skills waarover men beschikt, maar de huidige support engineer vacatures bewijzen dat bedrijven deze experts waarderen.

Een voorbeeld toont aan hoe belangrijk de support engineer is. Stel dat een marketingbureau nieuwe software implementeert om klantrelaties te beheren. De support engineer zal ervoor zorgen dat alle medewerkers de software kunnen installeren en gebruiken. Hij of zij zal ook vragen beantwoorden en trainingen geven om ervoor te zorgen dat iedereen vertrouwd is met het nieuwe systeem.

Data scientist: de toekomst voorspellen met data

Terwijl systeembeheerders en support engineers ervoor zorgen dat de technologie van een bedrijf efficiënt werkt, zijn het de data scientists die deze technologie gebruiken om inzicht te krijgen in de toekomst van het bedrijf. Data scientists zijn de waarzeggers van de IT-wereld. Ze gebruiken complexe wiskundige modellen en algoritmen om uit grote hoeveelheden data bruikbare inzichten te halen. Het is een van de meest opwindende gebieden in de IT-wereld.