Het dorp Petten

Er is de laatste tijd veel veranderd in Petten aan Zee. Zo heeft Petten een prachtig nieuw strand gekregen en zijn er nieuwe duinen aangelegd. Maar ook in het centrum is het een en ander veranderd en Petten is nog steeds in ontwikkeling. Het wordt alleen maar mooier.

Auto parkeren?

Kom je met de auto? Dan parkeer je je auto gratis in Petten! Bijv. aan de Strandweg of aan de Korfwaterweg. Petten aan Zee is nu nog niet zo bekend bij het grote publiek. Het is daarom vaak geen probleem om je auto te parkeren. In het hoogseizoen kun je ook de Kustbus (lijn 851) nemen die vanaf  het station in Den Helder vertrekt en onder andere in Petten, Julianadorp aan Zee en Callantsoog stopt.

centrum-petten-aan-zee

Plein 1945

Het dorpsplein (Plein 1945) is in Petten sinds 2016 helemaal veranderd. Het is veel mooier en functioneler geworden! Je krijgt er nu echt een fijn vakantiegevoel. De ontwerpers van het nieuwe plein hebben zich laten inspireren door de tulp.

Ze hebben natuurlijk niet voor niets voor de tulp gekozen. Kom maar eens een keer in het voorjaar naar Petten aan Zee. Je ziet dan veel kleurrijke bloemen en natuurlijk zijn ook tulpen te bewonderen in de eindeloze bollenvelden. Je moet dit echt een keer gezien hebben.

Op het Plein 1945 staan mooie houten bankjes, een fraai podium en de kinderen hebben urenlang plezier bij de waterfonteinen. Het geheel maakt een gezellige en leuke indruk! In het centrum van Petten tref je een supermarkt en een paar kleine winkeltjes. Natuurlijk kun je in het centrum van Petten ook terecht om wat te eten of te drinken.

De geschiedenis van Petten

Het dorp Petten bestaat al sinds 1300. Het dorp had in die tijd wel een andere naam namelijk Petten bi der Sipe. Het dorp verdween in 1792 helemaal in de zee. Tijdens een storm in 1625 gingen maar liefst honderd huizen ten onder.

Vanaf de 18e eeuw werd het dorp geleidelijk verplaatst. Op het huidige strand van Petten staat nu een monument (Palendorp) dat het oude dorp symboliseert.