Leuke bestemmingen aan zee in de buurt van Egmond

Heb je een tripje naar Egmond op de planning staan? Vergeet dan niet een of meer van deze 5 leuke bestemmingen en bezienswaardigheden te komen bekijken. Egmond is namelijk een prachtige plek voor een weekendje weg of als dagje uit aan zee, omdat er heel veel te zien en te beleven is.

1. Vuurtoren JCJ van Speijk

De Vuurtoren JCJ van Speijk is een van de oudste vuurtorens van ons land, die tot op de dag van vandaag nog actief is en schepen helpt tijdens de donkere nacht te navigeren. Je kunt deze recent gerenoveerde monumentale vuurtoren beklimmen en zo van een prachtig uitzicht over de zee en het land genieten. Het uitkijkpunt bevindt zich onder de lichtkoepel en biedt een prachtige blik over het landschap. Je kunt kaartjes kopen aan de voet van de toren. Groepen kunnen ook een leerzame rondleiding krijgen. Maar let op: de openingstijden zijn alleen van 19.00 tot 21.00.

2. De prachtige Egmondse duinen

De vele duinen die je langs de Nederlandse kust vindt krijgen soms niet de aandacht die ze verdienen. De Hollandse duinen zijn gewoon een uniek landschap en er een ontspannende wandeling doorheen maken is eigenlijk wel een must tijdens een weekendje weg aan zee. Rondom Egmond vind je tal van bewegwijzerde wandelingen door de duinen. Er leven veel dieren in het gebied, zoals konijnen en vogels. Als je op de juiste momenten gaat wandelen (zoals in de vroege ochtend of in de vroege avond) kun je zelfs het geluk hebben om een ree of een vos te spotten. Ook vind je in het gebied een grote kudde Schots Hooglanders.

3. Bunkermuseum Jansje Schong

Net ten noorden van Egmond vind je Bunkermuseum Jansje Schong, dat is gevestigd in een bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Deze door de Duitse bezetter gebouwde bunker werd kort na de oorlog dichtgemetseld en met zand bedekt. Pas in 2014 kwam hij weer te voorschijn en inmiddels is de bunker te bezoeken. Dat kan alleen op de eerste en derde zondag van de maand en ook alleen van april tot en met oktober. Behalve de gebouwen zelf is er ook een steeds grotere collectie interessante voorwerpen te bekijken.

4. Kasteel Egmond

Wanneer je vanaf Egmond aan Zee een stukje landinwaarts gaat kom je vanzelf uit in Egmond aan den Hoef. Daar bevinden zich enkele leuke bezienswaardigheden, waaronder Kasteel Egmond (ook wel Slot op de Hoef genoemd). Dit is een slotruïne waarvan eigenlijk alleen de fundering nog te zien is. Het enige wat er nog resteert van het gebouw zelf is een stukje van de zogenaamde Rentmeestertoren. Tegenover de ruïne bevindt zich Huys Egmont waar je veel kunt leren over de rijke geschiedenis van Egmond. In de Middeleeuwen was Egmond namelijk een politiek bolwerk van formaat.

5. Museum Prins Hendrik de Zeevaarder

Het kleinschalige maar volledig gratis te bezoeken Museum Prins Hendrik de Zeevaarder laat de geschiedenis van de Nederlandse schaapvaart zien, en dan natuurlijk met name die van de omgeving van Egmond aan Zee. Je vindt er prachtige schaalmodellen van klassieke schepen die zijn gemaakt door gepensioneerde zeelui. Ook zijn er een aantal interessante voorwerpen uit de te bewonderen die allemaal te maken hebben met scheepvaart uit lang vervlogen tijden