Kaasmarkt Alkmaar: vrijdagochtend en enkele dinsdagavonden

Kaasmarkt-bovenaanzicht-zomer-met-kraampjes
Kaasmeisje-met-kaas-op-de-kaasmarkt

De kaasmarkt in Alkmaar is elke vrijdagmorgen in april tot en met september van 10.00-13.00 uur.

Daarnaast worden er weer avond kaasmarkt georganiseerd: elke dinsdagavond in juli en augustus van 19.00-21.00 uur.

Rond de markt wordt altijd een gezellige ambachtsmarkt/braderie georganiseerd.

KINDER KAAS MARKT

Op de vrijdagen in juli en augustus is het voor kinderen van ongeveer 6 tot 12 jaar mogelijk een rondleiding op de kaasmarkt te krijgen. De gids neemt de kinderen mee naar het deel dat normaal niet toegankelijk is voor publiek. Hier krijgen ze uitleg en hebben ze prima zicht op wat er allemaal gebeurt op de markt.

Misschien wel het allerleukste onderdeel van deze ‘kinder-kaasmarkt’ is dat de kinderen zelf op de kaasweegschaal mogen. Van de kaasdragers ontvangen ze vervolgens een weegcertificaat.

 

Wanneer

De kinderkaasmarkt is in de maanden juli en augustus en duurt van 10.30 tot 11.00 uur en van 11.00 tot 11.30 uur.

U kunt via de webshop van de VVV kaartjes bestellen of telefonisch via 072-5114284. U kunt ook aan de balie reserveren en direct betalen (mits er nog plaats is). VOL=VOL.

Waar?

Op het Waagplein. in Alkmaar

Kaartjes bestellen kan telefonisch via 072-5114284
of via [email protected].

U kunt ook aan de balie reserveren (mits er nog plaats is). VOL=VOL.

Voor wie

De kinderkaasmarkt is voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. De gids neemt de kinderen mee naar het deel dat normaal niet toegankelijk is voor publiek. Hier krijgen ze uitleg en hebben ze prima zicht op wat er allemaal gebeurt op de markt.

Misschien wel het allerleukste onderdeel van deze ‘kinderkaasmarkt’ is dat de kinderen zelf op de kaasweegschaal mogen. Van de kaasdragers ontvangen ze vervolgens een weegcertificaat. 

 

kinderkaassmarkt-alkmaar

Vanaf het jaar 1365 wordt er al kaas verhandeld op het waagplein!

In 1365 bezit de stad één kaasweegschaal, in 1612 zijn het er al vier. De oprichtingsdatum van het kaasdragersgilde is 17 juni 1593.

De markt heeft altijd op het Waagplein plaatsgevonden. Dit plein is verschillende malen vergroot. In twee eeuwen tijd werd het maar liefst acht keer vergroot tot de huidige oppervlakte. Hieruit blijkt het grote belang van de kaashandel voor de stad. In de 17 eeuw werd kaas op vrijdag en zaterdag verhandeld vanaf mei tot Allerheiligen. In de 18e eeuw zelfs vier dagen per week.

Voor bezoekers van de kaasmarkt is 10.00 uur de opening. Hier gaat echter nog wel heel wat werk aan vooraf. Vrachtwagens vol met kazen vanuit de fabrieken van Campina en Cono, rijden tot nabij het Waagplein.

Zogeheten zetters beginnen in alle vroegte, vanaf 7.00 uur, met het zetten van de kazen. Onder toeziend oog van de marktmeester plaatsen ze zo’n 30 .000 kilo Goudse kaas in lange rijen op het Waagplein. Het aantal kazen ligt rond de 2.400 stuks. Om 09:30 uur moet alles klaar zijn.

Werpers-op-de-Kaasmarkt