blank

Toen Jorgen van Amstel acht jaar was, wist hij al wat het zelfstandig ondernemen was maar op zijn twaalfde jaar wist hij het zeker dat hij later zelfstandig ondernemer wilde worden. Na de lagere school ging hij naar de HAVO die hij echter nooit afmaakte. Hij werd een klein tijdje beroepsmilitair, maar dat was ook aan hem niet besteed. Het op wacht staan vond hij, maar niks en de sportieve rusteloze Jorgen werd op eigen verzoek eervol ontslagen uit de krijgsmacht. Na deze wispelturige periode ging hij in de ploegendienst werken op de Hoogovens, dat had zijn vader Dick ook gedaan. Maar in 1990 werd hij daar gelijktijdig met nog 1500 andere werknemers wegens reorganisatie ontslagen. Ja, daar sta je dan op straat. Dat was het moment om zijn ondernemers diploma te gaan halen en vulde de tijd om mee te werken aan de bouw van Hotel Zuiderduin als bouwvakker.

blank

In april 1991 vroeg zijn vader Dick hem te komen helpen in de winkel in de Voorstraat waar het vooral in de zomermaanden erg druk was. Zijn vader Dick van Amstel en moeder Karin waren in 1976 de zaak begonnen. Zijn moeder had inspiratie opgedaan in Parijs in diverse delicatessenwinkels. Toen het oudste vissershuisje aan de Voorstraat te koop kwam zagen zij hun kans schoon. Dick had een goede baan bij de Hoogovens en nam drie maanden vrij om zijn vrouw te helpen bij het opstarten van de zaak. Hij is daarna nooit meer teruggegaan naar de Hoogovens. In de beginjaren was het hard werken en heel vaak sappelen om rond te komen met drie opgroeiende kinderen. De kids werden geacht mee te werken bij het inpakken of de noten af te wegen afgewisseld met huishoudelijke taken.

Tessa uit Winschoten

Het bloed kroop waar het niet gaan kon en toen zijn geliefde Tessa in 1994 uit Winschoten in beeld kwam was Jorgen verkocht. Thessa die al jarenlang met haar ouders in Egmond aan Zee op vakantie in een houten huisje in de duinen kwam om daar hun vakantie te vieren kende Egmond al op haar duimpje. Zij werkte als lerares lichamelijke opvoeding op een school in Schagen en dus was de overstap om als ondernemer in Egmond aan de slag te gaan erg groot. In 1998 namen zij definitief de zaak van Dick en Karin over. Het stel trouwde in Egmond en ik was de gelukkige fotograaf die hun trouwfoto’s mocht vastleggen. Het was dag en nacht hard werken, maar dat had het stel er graag voor over. In 2002 werd hun mooie dochter Anne geboren die nu 19 jaar jong is. Vier jaar later werd hun zoon Merlijn geboren die nu 15 jaar is en erg goed kan voetballen bij AFC ’34, in ieder geval beter dan zijn vader.

Met zijn drieën zijn zij het gezicht van de zaak

In 2002 kwam ook hun toeverlaat Manon in de winkel te werken. Met zijn drieën zijn zij het gezicht van de zaak. Tegenwoordig doen zij heel veel in catering voor feesten en partijen, zij adviseren de horeca over Wijn en Kaas en regelen voor vele bedrijven en particulieren kerstpakketten. Toen de Corona toesloeg gingen zij maaltijden aan huis bezorgen en gingen zij borrel tassen verkopen met allerlei lekkernijen daarin. Doordat het kaas en Noten winkeltje viel onder “kruideniers en food” konden zij openblijven in tegenstelling tot de horeca en detailhandel. Voor Boekhandel Dekker & Dekker gingen zij uit solidariteit ansichtkaarten en rouwkaarten verkopen in standaards voor hun winkel.
De winkelier was daar erg blij mee want die mocht alleen maar openblijven om pakjes af te geven of om postzegels te verkopen. Een hele maffe regeling van de overheid door de Coronaregels. Jarenlang heeft hij ook de Braderie in Egmond geregeld en de kar getrokken, maar ook door de Corona is er twee jaar geen braderie meer in Egmond.

blankBrandweer

Jorgen die ook bij brandweer zit vindt daarbij een leuke afwisseling voor het drukke zakenleven. In de zomermaanden is het Noten en Kaaswinkeltje zeven dagen in de week geopend, op woensdagavond staan zij of zijn kinderen Anne of Merlijn de zaak ook gaan overnemen is nog maar de vraag maar Anna werkt al wel mee in de zaak net zoals papa en mamma ook zijn begonnen. In mei is het precies vijfenveertig jaar geleden toen Karin het initiatief nam om een delicatessenzaak te beginnen met Dick en dat Jorgen en Thessa dat met hun kinderen en familie, door de Coronamaatregelen, gaan vieren op een Waddeneiland.

Tekst: Cor Mooij in Dorpsgenoten

Check de website: http://winckeltje.nl